Marjolein Herps

Marjolein Herps

Girls’ Talk+ erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie

Met interventie Girls’ Talk+ vergroten meiden met een licht verstandelijke beperking hun seksuele weerbaarheid. Girls’ Talk+ is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie.

13-04-2017

Meiden met een licht verstandelijke beperking ervaren meer problemen op het gebied van seksuele gezondheid dan hun normaalbegaafde leeftijdsgenoten. Girls’ Talk+ bestaat uit 8 bijeenkomsten van 1,5 uur waarin meiden in kleine groepjes leren zich seksueel weerbaar te gedragen. Elke bijeenkomst heeft een centraal thema en bestaat uit verschillende opdrachten.

girls talk erkend als theoretisch goed onderbouwde interventie

Met Girls' Talk+ ongeplande zwangerschap voorkomen en zelfvertrouwen vergroten

Met Girls’ Talk+ willen de ontwikkelaars seksuele grensoverschrijding (online en in real life), ongeplande zwangerschap en soa’s bij de meiden voorkomen door het verbeteren van kennis, zelfvertrouwen, eigeneffectiviteit en attitude, en het vergroten van het sociale netwerk. Trainers en deelnemers merken veranderingen en geven aan dat het programma zeer prettig is om mee te werken. De interventie is ontwikkeld door Rutgers in samenwerking met professionals uit de praktijk.

Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. Twee onafhankelijke commissies (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) onder voorzitterschap van Prof. dr. Henk Garretsen beoordelen de ingediende interventies. Vilans maakt erkende interventies online toegankelijk via de databank interventies. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.

Wij zijn partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.

Meer informatie over interventies

Meer informatie? Neem contact op met:

MarjoleinSenior onderzoeker
Marjolein
Herps
Senior onderzoeker m.herps@vilans.nl 06 22 81 05 31
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl