Tom van Boekholt Wouter van den Elsen

Tom van Boekholt

Handhygiëne extra belangrijk wegens coronavirus

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om het voorkomen van besmetting met ziektekiemen. Zeker in de zorg voor kwetsbare ouderen en helemaal tijdens uitbraken zoals die van het coronavirus momenteel. 

27-02-2020

Johan Vesseur, Vilans-adviseur over antibioticaresistentie (ABR): ‘Als het gaat om het voorkomen van infecties en besmettingen, blijkt keer op keer dat het op een goede manier wassen van je handen prioriteit nummer één is. Daartoe adviseert niet alleen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maar biedt Vilans ook praktische tips, bijvoorbeeld op de kenniswebsite Zorg voor Beter.’ 

Bekijk de video's over het wassen en desinfecteren van handen:

Helpen mondkapjes tegen de verspreiding van het coronavirus?

Naast het goed wassen van de handen zijn er ook andere dingen die men kan doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zoals in de binnenkant van de elleboog te niezen en papieren zakdoekjes te gebruiken. Dezelfde maatregelen die gelden om verspreiding van het griepvirus tegen te gaan. Het RIVM geeft aan dat (papieren) mondkapjes alleen helpen als ze op de juiste manier gebruikt worden. De mondkapjes moeten heel goed sluiten over neus en mond, en regelmatig gewisseld worden. De simpele (papieren) mondkapjes bieden geen bescherming tegen het virus.

Extra alert op corona

ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, meldt dat Nederlandse zorgorganisaties extra alert zijn op mogelijke verdenkingen van het coronavirus. Ook ActiZ benadrukt het belang van hygiënisch werken. ActiZ heeft bestuurders van zorgorganisaties een speciale mail gestuurd om ze te attenderen op de website van het RIVM over het virus.

Het RIVM heeft samen met de GGD huisartsen geïnformeerd over de maatregelen die zij moeten nemen zodra ze met een besmetting te maken hebben. 

Bekijk vragen en antwoorden over het coronavirus

Wat is het coronavirus?

Mensen die het coronavirus oplopen, kunnen de ziekte COVID-19 krijgen. Dit virus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Op die manier komt het virus via kleine druppeltjes in de lucht. Als andere mensen deze druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via hun handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij ook besmet raken met het virus. De meeste mensen die COVID-19 krijgen hebben last van hun luchtwegen (hoesten, kortademigheid) en hoge koorts. Zo’n 17 procent van de besmette personen heeft ernstige klachten. Ongeveer 2 procent van de besmette patiënten overlijdt aan het coronavirus. Met name ouderen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten. Bij 80-plussers ligt het overlijdenspercentage als gevolg van het coronavirus op 15 procent.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Tip voor uw cliënten 

Als je al lange tijd leeft met een ziekte of met een beperking kan corona een extra risico zijn. Mogelijk heeft ú cliënten die tot de risicogroepen van het RIVM behoren. Het kan zijn dat zij bezorgd zijn en behoefte hebben aan informatie over zijn of haar situatie. Zodat zij betere keuzes kunnen maken over wat wel of niet te doen. Wij helpen ze antwoorden te vinden. Met tips en praktische informatie.

Naar het informatiepunt

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl