Lia Davelaar

Lia Davelaar

Hbo-verpleegkundigen nodig in verpleeghuiszorg

Studenten van hbo-verpleegkunde willen wél werken in de intramurale ouderenzorg, maar alleen onder betere voorwaarden. Verpleegkundigen met een hbo-opleiding zijn hard nodig in de intramurale ouderenzorg. Het personeelstekort is groot. Meer hbo-verpleegkundigen verbetert de kwaliteit van de zorg, stellen onderzoekers van het NIVEL. Zij onderzochten hoe studenten en hbo-verpleegkundigen die elders in de zorg werken, zouden staan tegenover een baan in de intramurale ouderenzorg.

12-04-2018

Ruim 40 procent van de studenten hbo-verpleegkunde heeft een positief beeld van de sector. Voor de al werkende verpleegkundigen ligt dat anders. Meer dan 50 procent geeft aan geen interesse te hebben in een baan in een verpleeg- of verzorgingshuis.

Download het onderzoek van het NIVEL (pdf)

Betere stageplaatsen nodig

Drie op de tien ondervraagde hbo-v-studenten denken erover om na het afstuderen in de intramurale ouderenzorg te gaan werken. Zij willen dan wél dat het werk op hun niveau is en dat er gunstige arbeidsomstandigheden zijn. Ook zijn betere stageplekken nodig, die een goed beeld geven van het werk van de hbo-opgeleide verpleegkundige.

Aantrekkelijk inhoudelijk werk

Studenten en verpleegkundigen geven allebei aan veel waarde te hechten aan inhoudelijk aantrekkelijk werk. Een duidelijke functieomschrijving en andere hbo-verpleegkundigen in de organisatie om mee te overleggen helpen daarbij. Betere arbeidsomstandigheden zijn voor beide groepen een voorwaarde: in het bijzonder de personele bezetting en het salaris. Voor studenten is een prettige samenwerking in het team belangrijk.

Actieprogramma werken in de zorg

Het kabinet trekt de komende vier jaar 347 miljoen euro uit voor een actieprogramma om de zorg aantrekkelijker te maken voor studenten en werknemers. De ambities van dit programma zijn: een beter imago van de zorg, iedere leerling en student een stageplek en de wensen van medewerkers staan centraal. Zorgen dat zorgmedewerkers het aantal uren kunnen werken dat bij hen past en het werk doen waarvoor ze zijn opgeleid, zonder allerlei overbodige administratieve taken.

Lees meer over het actieprogramma op Zorg voor Beter

Meer informatie? Neem contact op met:

LiaAdviseur
Lia
Davelaar
Adviseur l.davelaar@vilans.nl 06 15 14 90 44
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl