Marleen Versteeg

Marleen Versteeg

Het voordeel van deelnemen aan ons erkenningstraject voor interventies

Deelnemen aan ons erkenningstraject voor interventies heeft als doel dat een erkenning wordt opgenomen in de Databank Erkenningstrajecten. Zo zijn ze makkelijk vindbaar en kunnen zorgmedewerkers zien welke interventies goed werken. Zo ontwikkelde Maria Reina Westra de Veder Methode, een theatermethode om apathie te verminderen bij ouderen met dementie. Ze vertelt waarom ze meedeed.

03-12-2018

Het erkenningstraject is bedoeld om aan te tonen welke ontwikkelde interventies écht werken. ‘Ik vind het vooral heel erg belangrijk dat er meer aandacht is voor de sociale behoeftes van kwetsbare mensen. Met het erkenningstraject kun je aantonen dat het echt werkt en zo gaan meer zorgmedewerkers de interventie gebruiken. Het erkenningstraject is een manier om deze methode echt te borgen. De interventie mag na 17 jaar ontwikkeling niet meer alleen op mij hangen. Zo voorkom je dat mensen straks opnieuw het wiel moeten uitvinden en werk je actief mee aan tijdloosheid,’ zegt Westra.

Wat is de Veder Methode?

Bij mensen met dementie is het langetermijngeheugen nog het langst intact. Door middel van theater, liedjes en poëzie halen de verzorgenden die de Veder Methode toepassen herinneringen op van vroeger. Dankzij deze herkenbare, positieve herinneringen voelen ouderen met geheugenproblemen zich vaak weer ‘thuis’; hun identiteit wordt aangesproken en het gevoel voor eigenwaarde en zelfvertrouwen nemen toe. Zo helpt de Veder Methode bij het verminderen van apathie en heeft het een positief effect op hun kwaliteit van leven.

Interventie alleen effect als het goed wordt gebruikt

Het erkenningstraject zorgt er voor dat de interventie goed beschreven wordt. Dit is belangrijk, vindt Westra: ‘Deze interventie heeft alleen het gewenste effect als hij ook goed gebruikt wordt. Je moet heel goed weten wat je doet. Bij clownerie zie je dat ook. Als dat niet goed wordt ingezet, kunnen mensen het als kinderachtig ervaren. Terwijl je kwetsbare mensen juist wilt ontmoeten in hun waardigheid.’

Deze interventie heeft alleen het gewenste effect als hij ook goed gebruikt wordt.

Ook succesvol buiten Nederland

‘De Veder Methode is een universele communicatiemethode. Ook als we het in Frankrijk, Engeland of de VS laten zien raken mensen erdoor ontroerd. Een psychologe uit Surinaamse had over de Veder Methode gelezen op de website van Vilans. Mede omdat de interventie erkend is, wil ze het ook in Suriname gaan toepassen. Een interventie wordt betrouwbaarder als buitenstaanders er zich in hebben verdiept en erkennen dat het werkt. Ik heb gekozen voor het erkenningstraject bij Vilans omdat ik hen als expertisecentrum zie om de langdurende zorg te verbeteren. Ze weten veel van de ouderenzorg en zijn daarom echt een betrouwbaar label die je aan een interventie kunt hangen.’

Geef uw interventie ook de aandacht die het verdient

Heeft u ook een succesvolle aanpak of methodiek ontwikkeld voor de ouderenzorg? En is uw interventie ook interessant voor anderen? Meld hem dan aan voor het erkenningstraject. Dat kan met het aanmeldformulier. Wij begeleiden u op weg naar een beoordeling door de erkenningscommissie.

Meld uw interventie aan

Lees meer over de Databank Interventies

Meer informatie? Neem contact op met:

MarleenSenior adviseur
Marleen
Versteeg
Senior adviseur m.versteeg@vilans.nl 06 22 81 02 71
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl