Huijsman licht zorgval toe

Ouderen met dementie die thuis meer zorg nodig hebben kunnen in een zorgval terecht komen. Ze krijgen dan plotseling juist minder uren thuiszorg terwijl ze meer nodig hebben. Actualiteitenrubriek De Monitor, dagblad Trouw en NOS radio 1 belichtten afgelopen weekend deze perverse prikkel in het zorgstelsel. Ze citeerden daarbij Vilans-programmaleider dementie Robbert Huijsman, bedenker van de term zorgval.

13-12-2017

Wlz-indicatie kan vervelend uitpakken

Als het thuis niet meer gaat met mensen met dementie, krijgen ze een Wlz-indicatie voor een verpleeghuis. Op dat moment vervalt de zorg vanuit de Wmo en Zorgverzekeringswet en verhuist de zorg naar de Wlz. In die wet gelden andere regels en dat kan vervelend uitpakken voor cliënten die op een wachtlijst terechtkomen. Minder uren zorg bijvoorbeeld.

Casemanager dementie

‘Gemeenten wentelen deze mensen vaak af op de Wlz terwijl ze daar eigenlijk pas een indicatie voor mogen geven als cliënten 24 uur zorg nodig hebben’, zegt Huijsman in de uitzending van De Monitor. ‘Daar komt nog iets bij. Zorgaanbieders zoals thuiszorgorganisaties moeten een speciale erkenning hebben om vanuit de Wlz zorg te mogen leveren. Zit je bij een thuiszorgorganisatie zonder deze erkenning, dan moet je wisselen van thuishulp. Zo raak je dus ook jouw eigen casemanager dementie kwijt. Dat is ernstig, omdat je juist dan in een situatie zit waarin je meer dan ooit behoefte hebt aan coördinatie en regie door een derde als vast aanspreekpersoon.’

Aandacht van de media voor zorgval

Bijzonder hoogleraar Management & Organisatie van de Ouderenzorg Huijsman is de afgelopen week – naast De Monitor – ook geïnterviewd voor Trouw en NOS radio 1.

Meer informatie over dementie

Meer informatie? Neem contact op met:

KarlijnSenior adviseur kennispleinen
Karlijn
Kwint
Senior adviseur kennispleinen k.kwint@vilans.nl 06 15 55 15 78
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl