Hilair Balsters

Hilair Balsters

Interactieve projecties activeren mensen met ernstige beperkingen

Interactieve beleving verbetert het welzijn en verhoogt de fysieke activiteit van cliënten met een ernstige meervoudige beperking, mits de hulpmiddelen juist worden ingezet. Dat blijkt uit praktijkonderzoek van zorgorganisatie Prinsenstichting, samen met Vilans en hogeschool Avans, naar het effect van interactieve beleving.

13-04-2017

interactieve projecties verhoogt fysieke activiteit mensen met een beperking

Projecties activeert beweging bij mensen met beperking

16 cliënten met een ernstige meervoudige beperking werden tussen medio oktober 2016 en eind januari 2017 meermaals per week in een speciaal daarvoor ingerichte ruimte geprikkeld met behulp van projecties op de vloer en muren, die reageren op beweging. Bij het onderzoek stemden de medewerkers variaties in beeld, kleur, geluid en snelheid van de beweging af op de individuele cliënt en de mate van zijn of haar beperking. Ook bekeken ze of de projecties de cliënten uitdaagden om te bewegen. De onderzoekers observeerden en beoordeelden daarvoor onder andere de mimiek, motorische (on)rust en geluidproductie van de cliënt.

Interactieve beleving in de zorg is relatief nieuw en werd in Nederland nog niet eerder onderzocht. Doel van het onderzoek is het verbeteren van de zorg van mensen met een meervoudige beperking.

Toename fysieke activiteit en welzijn

Gerard Cialdella, regiomanager bij Prinsenstichting vertelt over het onderzoek: “We weten nu dat interactieve beleving een goede aanvulling kan zijn op het individuele dagprogramma van cliënten met een meervoudig beperking. Sinds de proef met interactieve beleving is bij een aantal van de deelnemende cliënten de fysieke activiteit en het welzijn toegenomen. Wel moet je daarbij goed kijken naar wat bij de cliënt past. Enkele cliënten werden er juist onrustig van. Dan is het zoeken naar wat wel voor die persoon werkt.”

Meer informatie over zorg voor mensen met een beperking

Meer informatie? Neem contact op met:

HilairSenior adviseur
Hilair
Balsters
Senior adviseur h.balsters@vilans.nl 06 22 81 00 70
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl