Wouter van den Elsen

Wouter van den Elsen

Doe mee aan de JAIN Challenge en bestrijd impact van dementie

Dementie en geheugenverlies vormen een groeiend en urgent probleem. Het zijn aandoeningen met vaak grote impact. Op de persoon zelf, maar ook op naasten, mantelzorgers en zorgprofessionals. Het Joint Artificial Intelligence Network - ofwel JAIN - ziet zorgtechnologie als instrument om de negatieve impact op deze groepen te bestrijden. Met de JAIN Challenge daagt het netwerk ontwikkelaars uit om hun technische producten en diensten te laten beoordelen. Wordt het uwe benoemd tot beste nieuwe Nederlandse technische systeem tegen de gevolgen van dementie?

08-02-2021

Over JAIN

JAIN is een brede coalitie van partijen die wetenschappelijk onderzoek doet en methoden en middelen ontwikkelt om de negatieve gevolgen van geheugenverlies en dementie voor mensen te reduceren en hun zelfredzaamheid te vergroten. Deelnemende partijen zijn onder andere Alzheimer Nederland, Trimbos-instituut, Topcare en MantelzorgNL.

Sindskort zijn wij als Vilans ook toegetreden tot het netwerk.

Artificiële intelligentie

Bij het onderzoek en de innovaties van het JAIN-netwerk wordt veel ingezet op kunstmatige intelligentie oftewel artificiële intelligentie (AI). Dit kan realtime bijdragen aan de zelfredzaamheid van mensen met geheugenverlies. De AI wordt geleverd door een slimme combinatie van algoritmen, data-analyse, slimme sensoren, situationeel bewustzijn, locatiegebaseerde technologie, virtual reality, voice bots, social media, persoonlijke wiki en informatie van het internet. Ontwikkelde innovaties en inzichten binnen de gezondheidszorg en daarbuiten worden slim gecombineerd, geassembleerd en gevalideerd in field labs en illustratieprojecten in de real-live omgeving van burgers, zorgverleners en professionals.

JAIN Challenge

Voor verzorgers en ontwikkelaars die toepassingen maken ter ondersteuning van mensen met dementie en hun verzorgers, vindt op 20 en 21 april de JAIN Challenge plaats. De JAIN Challenge is een tweejaarlijkse wedstrijd voor ontwikkelde technische producten en diensten gebaseerd op kunstmatige intelligentie, die de kwaliteit van leven en zelfredzaamheid van mensen met dementie en hun verzorgers ondersteunen en de werkdruk voor professionals, naasten en mantelzorgers verlagen. In de jury zit onder andere eHealth-expert Henk Herman Nap van Vilans.

Lees meer over de challenge en meld u aan

Meer informatie? Neem contact op met:

Henk HermanSenior onderzoeker
Henk Herman
Nap
Senior onderzoeker h.nap@vilans.nl 06 22 81 07 66
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl