Frans van Zoest

Frans van Zoest

Jonge mantelzorgers willen niet als probleem worden gezien

De laatste tijd is er gelukkig steeds meer aandacht voor jonge mantelzorgers. Zo was het van 4-10 juni 2018 de Week van de jonge mantelzorger. Op 3 juni besteedde Nieuwsuur in haar uitzending aandacht aan deze groep. ‘Mijn moeder is manisch depressief,’ vertelt Lisa (15) in de uitzending. ‘Ik dacht dat ik de enige was die hiermee zat. Iedereen om me heen had zo’n ander leven.’

12-06-2018

Blog van Frans van Zoest, projectleider jonge mantelzorgers.

Omkijken naar kinderen van zieke ouders

‘De jeugdzorg heeft vaak geen zicht op deze groep, omdat de kinderen zelf geen problemen veroorzaken,’ vertelt kinderombudsman Margrite Kalverboer die onlangs het rapport ‘Hoor je mij wel’ uitbracht. ‘Sterker nog, ze proberen de problemen juist te verbergen, om hun ouders niet tot last te zijn.’ En Tweede Kamer-lid Raemakers (D66) noemde tijdens het debat in de Tweede Kamer op 5 juni dat hij wil dat minister De Jonge met een actieplan voor jonge mantelzorgers komt.

Tijdige en goede ondersteuning hangt nu teveel van het toeval af. Van de mazzel dat je zieke ouder, broer of zus een hulpverlener heeft die ‘je ziet’.

Toevallige ondersteuning

In Nederland doen we het, vergeleken met de ideale situatie, middelmatig als het om ondersteuning aan jonge mantelzorgers gaat. Tijdige en goede ondersteuning hangt nu teveel van het toeval af. Van de mazzel dat je zieke ouder, broer of zus een hulpverlener heeft die ‘je ziet’. Of dat je school ermee bezig is. Het zou al veel helpen als meer mensen jongeren met een ziek gezinslid gewoon de simpele vraag stellen: ‘He, hoe is het met jou?’ Vervolgens moet natuurlijk ook duidelijk zijn waar de jonge mantelzorger terecht kan, als het antwoord op die vraag komt.

Onderzoek naar jonge mantelzorgers

Als Vilans zijn we met onze samenwerkingspartners betrokken bij 2 onderzoeksprojecten voor jonge mantelzorgers. In het Europese project Me-We werken we samen met het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en 8 partners uit 5 andere landen om te onderzoeken hoe de ondersteuning voor 15- tot 17-jarigen verbeterd kan worden. Dit is heel belangrijk om niet opnieuw het wiel uit te vinden en tijd te kunnen besparen. In het Expertiselab Jonge Mantelzorgers werken we met het SCP en de Hogeschool van Amsterdam samen aan de ondersteuning van studerende jonge mantelzorgers.

Geen probleemgeval

In beide projecten werken we in ‘communities’ van jonge mantelzorgers en professionals uit zorg, onderwijs, onderzoek en beleid. Een van de dingen uit zo’n communitybijeenkomst die me heeft geraakt is dat deze jongeren niet als probleemgeval gezien willen worden, maar als gewone jongeren die te maken hebben met een bijzondere situatie. Zo zitten er ook mooie aspecten aan het zorgen voor een ander.

Praten met lotgenoten

In het Me-We project werken we onder andere aan het ontwikkelen van een mobiele app voor jonge mantelzorgers. Deze app gaat onder ander helpen om andere jonge mantelzorgers te ontmoeten. Even is toen bij mij de twijfel gerezen: is een Europees ontwikkelde app wel wat deze jongeren gaat helpen? Maar het eerste enthousiasme van de jongeren zelf heeft me overtuigd dat het iets moois gaat worden. Bovendien vertelde een jongere tijdens de bijeenkomst dat het makkelijker kan zijn om met een onbekende lotgenoot te praten dan met iemand uit de eigen omgeving. En dan denk ik aan Lisa uit de uitzending van Nieuwsuur. Wat zou het voor haar kunnen schelen als ze anderen kon ontmoeten in dezelfde situatie. En dan weet ik weer: dat is waar we het voor doen!

Week van de jonge mantelzorger

Ook in Amsterdam werd er aandacht gevraagd voor deze groep tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. Bekijk hier verschillende filmpjes en verhalen van jonge mantelzorgers.

Meer informatie over jonge mantelzorgers

Meer informatie? Neem contact op met:

FransExpert innovatie
Frans
van Zoest
Expert innovatie f.vanzoest@vilans.nl 06 55 44 03 68
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl