Wouter van den Elsen

Wouter van den Elsen

Kabinet adviseert dragen mondkapjes in verpleeghuizen

Zorgmedewerkers en bezoekers in verpleeghuizen wordt aangeraden om preventief mondkapjes te dragen. Dit adviseert het kabinet na het Kamerdebat van 30 september.

01-10-2020

Wat de extra maatregelen met betrekking tot de inzet van persoonlijke beschermingsmiddelen (BPM) betreft, verwijst De Jonge in zijn brief naar het Behandeladvies COVID-19 Acute fase en nazorg van Verenso (8 oktober 2020). Daarin staat het volgende: ‘Ga in ieder geval [dan] over tot het preventief gebruik van chirurgische neusmondmaskers (type II) door medewerkers en bezoekers bij patiëntencontact binnen 1,5 meter. Een uitzondering kan worden gemaakt bij patiënten(groepen) met een laag risicoprofiel op ernstige complicaties of overlijden.’

Dit advies komt overeen met de Handreiking maatregelen bij clusters en regionale verspreiding van COVID-19 (19 augustus 2020) van het RIVM. Ook daarin staat het preventief dragen van mondneusmaskers door zowel medewerkers als bezoekers als maatregel.

Advies uitgebreid

Vanaf dinsdag gold in de drie veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland al het advies om preventief mondkapjes te dragen. Dit advies is nu (1 oktober 2020) uitgebreid naar alle zorgelijke regio's.

Lees meer op Waardigheid en trots

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl