Meer kwaliteit van leven met de voorspelkracht van data

Met deze nieuwe blogserie hoop ik te verhelderen wat mijn werk als datascientist eigenlijk inhoudt, ook wel sexiest job of the 21st century genoemd. Hiervoor neem ik u mee in de wereld van predictive analytics met een project over zorgdomotica en leefstijlmonitoring.

27-07-2017

Blog door datascientist Maik Couwenberg

Domotica zijn sensoren en technologische oplossingen die het leven van een cliënt meten in kwantitatieve data. Het gaat hierbij om handelingen als uit bed stappen, een deur openen of het licht aandoen. De belangrijkste vragen voor mij zijn: kunnen we in de toekomst kijken met de data die leefstijlmonitoring genereert? En zo ja, wat zien we dan? 

Huis aanpassen

Hiervoor ben ik eerst eens gaan kijken bij een paar bekende domoticaleveranciers in de zorgsector. Wat ik vooral zie is dat iedereen op zijn eigen manier informatie destilleert uit die grote bakken met data. Maar die data zijn veelal schaars, incompleet of slecht te koppelen aan andere bronnen.

Vallen voorkomen met data

Dat maakt het modelleren van de toekomst op zijn zachtst gezegd uitdagend. Hoe waardevol zou het zijn om te kunnen voorspellen wannéér mevrouw Jansen zo goed als zeker een keer gaat vallen? Ik zou graag zien dat we in staat zijn zodanig beeld te krijgen van de toekomst dat we tijdig maatregelen treffen, zoals het huis aanpassen of fysiotherapie opstarten. Zodat we daadwerkelijk vallen weten te voorkomen.  

Mens als bepalende factor

Mijn idee is om een infrastructuur op te zetten die met name de schaarste van data probeert op te lossen. De belangrijkste bouwsteen van deze infrastructuur zal daarom niet de data zijn, maar juist de menselijke factor. Hierbij beoordelen menselijke experts de resultaten van modellen, waardoor de modellen blijven leren en natuurlijk steeds slimmer worden.

De zorg ontzorgen

Uiteindelijk is ons doel om modellen te maken die een voorspellend vermogen hebben voor individuele gezondheidsproblematiek. Ik geloof dat we daarmee bouwen aan een systeem dat de zorg, en dus de zorgmedewerker, ontzorgt. Dit komt allemaal terug in een volgende blog!

Meer informatie over domotica

Meer informatie? Neem contact op met:

DirkSenior onderzoeker
Dirk
Lukkien
Senior onderzoeker d.lukkien@vilans.nl 06 12 41 65 13
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl