De instroom van nieuwe zorgmedewerkers verloopt goed. In het eerste kwartaal van 2019 kozen zo’n 150.000 mensen voor een baan in de zorg. Dat is een stijging van 10 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2018.
Oók een hoge uitstroom
Aan de instroom ligt het dus niet. De uitstroom is het grote probleem. Ieder jaar verlaten ongeveer 110.000 mensen de zorgsector. Terpstra vergelijkt de situatie dan ook met een vergiet. Oftewel: de zorgsector slaagt er niet in de aanwas van nieuwe mensen vast te houden.
Download de rapportage
Millennials willen perspectief
Verlaten veel mensen de sector omdat de salarissen te laag zijn? Of is de uitstroom te verklaren door de hoge werkdruk? Het lijkt aannemelijk, maar volgens de commissie zijn dat niet de belangrijkste redenen. Volgens de commissie ontbreekt het de sector vooral aan een gebrek aan loopbaanperspectief en goed werkgeverschap. ‘Millennials (twintigers en dertigers) zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en daar is de zorg onvoldoende op ingesteld’, zegt Doekle Terpstra.
Meer vaste contracten
Minister Hugo de Jonge is het met de commissie eens dat het aankomt op ‘goed werkgeverschap’. De minister denkt daarbij aan meer vaste contacten, meer steun en begeleiding op de werkvloer en het terugdringen van administratieve lasten.
Aandacht voor werkgeluk
Naast het aanbieden van vaste contracten en het terugdringen van administratieve taken is aandacht voor werkgeluk een belangrijk speerpunt voor zorgorganisaties. Hoe organisaties hiermee aan de slag kunnen gaan is verschillend. Er bestaat geen blauwdruk voor. Toch zijn er vier elementen die van invloed zijn op het ervaren van meer plezier in het werk.
- Zingeving
- Autonomie
- Sociale cohesie
- Meesterschap
Een aantal zorgorganisaties vroeg ons om de kwaliteit van het werk en het werkplezier onder de loep te nemen. Wat opviel was dat medewerkers zélf de meeste invloed hebben op de mate waarin ze werkgeluk ervaren. Kortom: als ze zelf meer verantwoordelijkheid nemen, krijgen ze meer voor elkaar.
Wat kan de organisatie doen?
Ligt het vraagstuk van meer werkplezier dan alleen bij de medewerker? Nee, ook de organisatie heeft veel invloed op het werkgeluk. Uit onze inventarisatie bleek dat zorgmedewerkers het liefst werken bij een organisatie die de cliënten en persoonsgericht werken centraal stelt. En een persoonsgerichte aanpak heeft richting de medewerkers waarbij de behoeften van het individu gezien en gehoord worden.
Organisatiebuddy's
Bij zorgorganisatie Vilente begonnen in september 2019 de eerste twee organisatiebuddy’s. Zij zetten zich in om nieuwe collega’s een goede start te geven en zorgen voor de sociale en praktische opvang van nieuwe medewerkers.