Henry Mostert

Henry Mostert

Nieuw thema op Zorg voor Beter - Intimiteit en seksualiteit

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij ouderen die zorg ontvangen. Meer aandacht hiervoor kan de kwaliteit van leven en het welzijn verbeteren. Ook kan het helpen bij het vinden van verklaringen voor onbegrepen gedrag. Het kennisplein Zorg voor Beter lanceert vandaag het thema 'Intimiteit en Seksualiteit', met tips, informatie en aansprekende praktijkcasussen.

15-04-2019


Bekijk het nieuwe thema

Onderzoek wijst uit dat intimiteit en seksualiteit belangrijk blijft als mensen ouder worden. Intimiteit krijgt wel meer waarde dan seksualiteit, maar mensen zijn tot op hoge leeftijd seksueel actief. Dat wordt wel eens vergeten in een wereld die seksualiteit vooral met jonge mensen associeert. Het is belangrijk dat zorgverleners in verpleeghuizen, woonzorgcentra en de thuiszorg dit meer bespreekbaar maken. Dit hoort bij persoonsgerichte zorg.

Gespreksverlegenheid

Zorgmedewerkers vinden het vaak lastig om het gesprek hierover aan te gaan. In het thema Intimiteit en seksualiteit staan veel praktische tips hoe zij dit op een goede respectvolle manier kunnen doen. Waar vind je aanknopingspunten? En bespreek je het onderwerp bijvoorbeeld bij de intake of pas later?

Aan de slag

Vilans-adviseur Henry Mostert: ‘Het belangrijkst is dat cliënten zichzelf kunnen zijn en kunnen blijven genieten van nabijheid van naasten en van seks. We hopen dat medewerkers meer oog krijgen voor dit onderwerp en samen met de cliënt, verwanten en bijvoorbeeld de seksuoloog oplossingen vinden als er belemmeringen zijn door hun zorgafhankelijkheid.’

  • Behandel intimiteit en seksualiteit van een bewoner met respect.
  • Garandeer de privacy, klop niet alleen aan, wacht ook op antwoord, en besef: niet storen betekent écht niet storen.
  • Let op signalen, neem het initiatief om het onderwerp aan te kaarten en erover te praten, of als dat niet gaat, dat de bewoner dit bij iemand anders wel kan.

Gericht op de praktijk

Op Zorgvoorbeter.nl vindt u 11 casussen over hoe andere zorgorganisaties met dilemma’s zijn omgegaan. Wat te doen als een man met dementie bij zijn buurvrouw die ook dementie heeft in bed stapt? Hoe ga je om met de naasten van een man die zijn seksuele wensen op een ongepaste manier duidelijk maakt? Dergelijke kwesties - met de gekozen oplossingen - zijn bedoeld om in teamverband te bespreken. Verder vindt u in het thema:

Over Zorg voor Beter

Zorgvoorbeter.nl is een kennisplein voor de langdurige zorg (VVT) en een gezamenlijk initiatief van ActiZ, V&VN, ZonMw, Zorgthuisnl en Vilans. Het kennisplein biedt betrouwbare en actuele informatie die zorgmedewerkers kunnen gebruiken om de ouderenzorg en zorg aan chronisch zieken te verbeteren. De website trekt maandelijks meer dan 175.000 bezoekers.

Lees meer over intimiteit en seksualiteit

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl