Rinske Boomstra

Rinske Boomstra

Kwaliteitsstandaard omgaan met levensvragen van ouderen

Ouderen beoordelen de zorg die ze krijgen vooral op hun relatie met zorgmedewerkers. Aandacht voor hun levensvragen hoort daar ook bij. Wij hebben met andere partijen hard gewerkt aan de ontwikkeling van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen voor de langdurige zorg en deze is nu gereed. De standaard is ingediend voor opname in het Register en de Kwaliteitsbibliotheek en in het najaar is het Registerbesluit bekend.

18-06-2015

nieuwe kwaliteitsstandaard omgaan met levensvragen vanouderen

Download samenvatting van Kwaliteitsstandaard Levensvragen

Kwaliteitsstandaard vanuit de cliënt

Een kwaliteitsstandaard laat vanuit het perspectief van de cliënt zien wat op een bepaald gebied nodig is om goede zorg te verlenen. De Kwaliteitsstandaard Levensvragen geeft weer hoe de ouderenzorg goed omgaat met levensvragen van cliënten en is een algemene standaard bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie. Ongeacht welke aandoening, beperking of ziekte ze hebben. De standaard is een integraal onderdeel van de zorg en overstijgt de ziekte specifieke standaarden.

Wat levert Kwaliteitsstandaard Levensvragen op?

  • Voor de cliënt
    De oudere voelt zich gezien en gehoord. Hij kan terug- en vooruitkijken naar het eigen leven en voelt zich van betekenis.
  • Voor de medewerker
    Mensen kiezen voor werken in de zorg, omdat ze contact met anderen belangrijk vinden en van betekenis willen zijn. Aandacht voor levensvragen van hun cliënt geeft ze veel voldoening. Dat vergroot hun werkplezier en vermindert het ziekteverzuim.
  • Voor de organisatie
    Tevreden cliënten en medewerkers is een belangrijke opbrengst. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat gesprekken over levensvragen met zelfstandig wonende ouderen het beroep op de (huisartsen)zorg vermindert en de zorgkosten omlaag brengt.

Meer informatie over Kwaliteitsstandaard Levensvragen

Meer informatie? Neem contact op met:

RinskeSenior medewerker
Rinske
Boomstra
Senior medewerker r.boomstra@vilans.nl 06 22 86 77 46
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl