Vilans KICK-protocollen uitvoeren met Augmented Reality

Augmented Reality (AR) nog ver weg? Bij het uitvoeren van voorbehouden en risicovolle handelingen volgens de Vilans KICK-protocollen komt een AR-bril mogelijk van pas. Tijdens een pilot oefenen zorgmedewerkers en leerlingen voorbehouden of risicovolle handelingen met een AR-bril, waarbij een toetser op afstand meekijkt.

13-12-2017

kick-protocollen-uitvoeren-met-augmented-reality.jpg

Wat is Augmented Reality?

Augmented Reality betekent letterlijk verrijkte werkelijkheid. Het is een techniek die beeld toevoegt aan de werkelijkheid. Zo verbindt AR de werkelijke wereld met de virtuele wereld. Een van de bekendste toepassingen van AR was Pokemon GO. Een andere veelgebruikte toepassing is Ikea Place. Een app waarmee u kunt zien hoe meubels uit de IKEA-gids in uw eigen woonkamer staan.  

Oefenen met Vilans KICK-protocollen 

Voorbehouden en risicovolle handelingen (VRH) zijn handelingen die een speciale bekwaamheid vragen. Deze handelingen staan beschreven in de Vilans KICK-protocollen. Bij het oefenen met de AR-bril krijgt de medewerker tijdens de uitvoering van een handeling instructies via een klein schermpje in de bril. De toetser kijkt mee via een camera op de bril en geeft feedback.

Betere en efficiëntere zorg

Voorafgaand aan de proef kregen zorgmedewerkers van Reinaerde, Vitras, St. Pieters en Bloklands Gasthuis en de leerlingen van het ROC Midden Nederland uitleg over het gebruik van de brillen en de pilot. Vanaf december 2017 gaan zij met de bril aan de slag. Doel is te ontdekken of AR de kwaliteit van zorg verbetert en efficiënter maakt. Begin april 2018 zijn de eerste resultaten beschikbaar. Deze innovatieve pilot is gestart op initiatief van het platform Nieuw Leren in de Zorg, in samenwerking met Zorgpact Midden Nederland/Utrecht Zorg. 

Kansen voor de zorg

AR biedt veel mogelijkheden voor de zorg. Denk aan een arts die op afstand meekijkt met een verwonding, zodat een cliënt niet naar het ziekenhuis hoeft. Zo deed Ambulancezorg Nederland een simulatieoefening samen met het brandwondencentrum, waarbij ambulanceverpleegkundigen via de techniek van Augmented Reality konden overleggen met brandwondenexperts. 

Samen innoveren in de zorg 

Het platform Nieuw Leren in de Zorg ontwikkelt innovatieve leeroplossingen voor zorgprofessionals. Binnen het platform werken we als Vilans samen met een aantal zorgorganisaties (Cordaan, Reinaerde, Santé Partners) en een aantal opleidingsinstellingen (ROC Midden Nederland & MBO Utrecht). Voor deze proef is samenwerking gezocht met Zorgpact Midden Nederland/Utrecht Zorg. Het bureau TWNKLS ontwikkelt de techniek van AR.

Wat zijn teamtrajecten en hoe gaat u hiermee aan de slag? Bekijk het in deze animatievideo over de teamtrajecten van Vernieuwend online leren.

Ook innoveren in de zorg?

Kom bij het platform Nieuw Leren in de Zorg en leer en innoveer samen met andere organisaties. Neem contact op met Jacqueline Engelen, telefoon 06 - 24405752.

Lees meer over Nieuw Leren in de Zorg

Meer informatie over innovaties in de zorg

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl