Naar hoofdinhoud Naar footer

Onderzoek - Het resultaat van samenwerken LVB- en verslavingszorg

Voor veel Nederlanders hoort middelengebruik bij het leven, met name het drinken van alcohol. Onderzoek wijst uit dat ook mensen met een verstandelijke beperking alcohol en andere verdovende middelen gebruiken, met als gevolg dat zij relatief vaak door hun alcohol- of drugsgebruik in de problemen komen. De gehandicaptenzorg en de verslavingszorg hebben samen de uitdaging om goede preventie, begeleiding en behandeling te bieden aan deze groep.

YouTube video thumbnail

Om aandacht te creëren voor deze uitdaging maakten het Kennisplein Gehandicaptensector in samenwerking met Centrum Verslaving & LVB, Aveleijn en Ambiq een film. In de film belichten zij het effect van de onderlinge samenwerking en daarbij de noodzaak voor de samenwerking tussen de LVB- en verslavingszorg. Aan het woord zijn een psychiater, GZ-psycholoog, begeleider en twee cliënten.

Begeleider Ramon Bakker: 'Je komt te weten dat er een hele wereld achter schuil gaat. Het is niet alleen het verdoven van het gevoel, het is ook het achterliggende waarom. Zodra je dat te weten komt van je cliënt, begrijp je een deel van iemands gevoel en verleden en word je een betere begeleider. Hierdoor pik je ook sneller eventuele signalen in de toekomst op.'

Vervolgstap

De film verbeeldt de onderzoeksresultaten uit fase 1 van het onderzoek. De antwoorden die de deelnemers gaven, dragen voor de makers bij aan de zorg en ondersteuning voor mensen met LVB. Ze starten nu met fase 2. In deze fase ontwikkelen ze een leidraad. Daarnaast gaan ze aan de slag in een actief leernetwerk, waarin gelegenheid is om met en van elkaar te leren op actuele vraagstukken rondom personen met LVB in combinatie met problematisch middelengebruik.

Ook deelnemen?

Bent u betrokken bij mensen met een verstandelijke beperking en de verslavingszorg en hebt u interesse om mee te doen in het leernetwerk* LVB in het vizier? Meld u dan aan bij projectassistent Inge Klabbers via i.klabbers@vilans.nl.

*In het leernetwerk werkt u als organisatie aan een eigen verandervraagstuk en bent u actief betrokken bij het implementeren van de leidraad. U neemt deel aan 4 bijeenkomsten van steeds een dagdeel en ontvangt procesbegeleiding in het uitwerken van uw vraagstuk. Aan het einde levert u een kennisproduct op, aansluitend bij uw verandervraagstuk.

LVB in het vizier

Het project ‘LVB in het vizier’ heeft als doel dat mensen met LVB en (problematisch) middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Lees meer over verstandelijke beperking