Wouter van den Elsen

Wouter van den Elsen

Onderzoek - Technologie verhoogt fysieke kwaliteit van leven

Het gebruik van technologische hulpmiddelen verbetert de kwaliteit van het fysieke leven van ouderen, blijkt uit onderzoek door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de gemeente Den Haag. Het is het grootste onderzoek ooit in Nederland naar de inzet van technologische hulpmiddelen in de ouderenzorg.

27-01-2020

De gemeente Den Haag zoekt actief naar innovatieve technologieën om de ouderenzorg te verbeteren. In 2016 werd het zogeheten project iZi Gezond Lang Thuis gestart waarmee werd onderzocht of technologische hulpmiddelen ouderen helpen om langer thuis te blijven wonen. Voorbeelden van hulpmiddelen zijn een slim deurslot met camera, een zorgrobot en een alarm met GPS. Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer vindt u onafhankelijke informatie - zoals merknaam, fabrikant, prijs en de werking van het product - over deze eHealth-toepassingen. De website is bedoeld om mensen te helpen bij hun keuze voor een zorghulpmiddel.

Bekijk een overzicht van de in Nederland beschikbare:
  • Dagstructuurrobots helpen bij persoonlijke dagplanning. Ideaal voor mensen met een cognitieve beperking.
  • Leefstijlmonitoring geeft inzicht in het leefpatroon van mensen met dementie of een verstandelijke beperking.
  • Medicijndispensers bieden op de juiste momenten een zakje medicijnen aan in de goede samenstelling en dosering.
  • Dankzij slimme sleuteloplossingen kunnen gemachtigde zorgverleners en mantelzorgers iemands woning binnenkomen wanneer dat nodig is.
  • Bekijk op de Hulpmiddelenwijzer ook onafhankelijke informatie over andere eHealth-groepen.

Het onderzoek werd opgezet in de Haagse wijk Escamp. Meer dan honderd ouderen testten een jaar lang zowel bestaande als innovatietechnologieën. De Haagse campus van het LUMC testte vervolgens het effect van de technologie op de zelfredzaamheid, veiligheid, fysieke kwaliteit van leven en zorgkosten (Wmo en huisarts). Uit het onderzoek blijkt dat vooral ouderen boven de 81 jaar baat hadden bij technologie en dat de fysieke kwaliteit van leven licht werd verhoogd bij het gebruik van ten minste drie technologische hulpmiddelen.

Ouderen moeten hulp zelf willen

Wel benadrukken de onderzoekers dat het effect van technologie alleen effect heeft als ouderen zelf om die hulpmiddelen vragen, als de technologie goed wordt uitgelegd en als het past bij de behoeften van ouderen. Haagse wethouder Kavita Parbhudayal van Zorginnovatie neemt de aanbevelingen van de onderzoekers over. 'De vraag naar zorg groeit en de kosten stijgen. Ik wil dat iedereen de zorg krijgt die nodig is en ik geloof echt dat zorginnovatie daarin de toekomst heeft. Niet omdat ik wil dat machines mensen vervangen, maar om met techniek mensen meer mens te laten zijn', aldus de wethouder.

Meer informatie over het onderzoek

Bron: NU.nl

Meer informatie? Neem contact op met:

ErikProjectleider
Erik
de Jeu
Projectleider e.dejeu@vilans.nl 06 55 44 03 67
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl