Leonoor Ahrens

Leonoor Ahrens

Oproep - Evalueer de coronacrisis en help de VG-sector verder

De maatregelen rond corona hebben grote gevolgen gehad voor het dagelijks leven van mensen met een verstandelijke beperking, maar dat gold óók voor hun begeleiders. Wat is het effect van deze periode op het welbevinden van deze zorgmedewerkers? Hoe vergroten zij de veerkracht? Hoe zit het met hun eigen regie? En welk effect heeft het coronabeleid van zorgorganisaties op hen? Kortom, wat leren we van de coronacrisis en hoe gaan we nu verder?

01-07-2020

Door het hele land zien we dat organisaties de afgelopen periode aan het evalueren zijn. Met name de vraag ‘Wat kunnen we van deze crisis leren?’ wordt vaak gesteld. Het sluiten van de dagbesteding leidde bijvoorbeeld tot verdriet en zorgen, terwijl het uitblijven van het wachtende busje iedere ochtend juist als heel fijn is ervaren. Als landelijke kennisorganisatie verdiepen wij ons graag - samen met VG-zorginstellingen - in deze periode. Wat kunnen we leren van alle opgedane ervaringen en hoe zorgen we ervoor dat de leereffecten sectorbreed een plek krijgen?

Oproep

Heeft corona grote impact gehad in úw organisatie en wilt u bijdragen aan onze evaluatie? Meld u dan nu aan! Met uw hulp helpen we de hele sector een stapje verder. Per organisatie willen we graag in gesprek met minimaal drie medewerkers. Aan de ondersteuning van Vilans zijn geen kosten verbonden.

Aanpak

In dit traject passen we het gedachtegoed design thinking toe. Door samen met u te kijken naar de situatie en ervaringen op te halen, komen we tot inzichten. Deze vertalen we samen naar ideeën die helpen bij het vasthouden van de leereffecten. Hier kunt u als organisatie vervolgens mee aan de slag. Een overzicht van de activiteiten: 

Juli-september: Interview met drie medewerkers uit uw organisatie en een (digitale) creatieve sessie om ervaringen op te halen. Reken op een uur per interview en 2 uur voor de creatieve sessie.

September: Terugkoppeling van de inzichten uit de deelnemende organisaties en ingaan op kansen die er zijn voor de toekomst. In een (digitale) creatieve sessie werken we met u aan ideeën en oplossingen om de positieve leereffecten een plek te geven in de toekomst. Reken op een tijdsinvestering van 4 uur.

Oktober-november: Organisaties proberen de bedachte ideeën uit in het team/de organisatie. Een Vilans-adviseur helpt, als sparringpartner, bij het evalueren. De verwachting is dat je eens per 2 weken belt met de Vilans-adviseur.

November: Ervaringen delen over het effect van de bedachte ideeën. Een (digitale) bijeenkomst waarin de deelnemende organisaties ervaringen uitwisselen. Reken op een tijdsinvestering van 4 uur.

NB Vanwege de coronamaatregelen vinden contactmomenten en bijeenkomsten naar alle waarschijnlijkheid digitaal plaats.

Aanmelden

Wilt u deelnemen? Mail dan naar Stefanie Mouwen. Alvast hartelijk dank voor uw interesse!

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

StefanieSenior adviseur
Stefanie
Mouwen
Senior adviseur s.mouwen@vilans.nl
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl