Naar hoofdinhoud Naar footer

Innovatie vraagt lef van bestuurders

Innovatie vraagt doorzettingsvermogen en lef, constateert Vilans-directeur Rian van der Schoot. In de podcast Voorzorg van Zorgvisie en Skipr praat Van der Schoot met bestuurder Susanne Krisse van zorgorganisatie De Berkelhof over het hobbelige pad naar meer geïntegreerde zorg en innovatie.

In plaats van een ‘snoezelruimte’ waar geuren en geluiden uit artificiële apparaten komen, gaan de cliënten van De Berkelhof de natuur in om bessen te plukken. De vogelgeluiden krijg je er bij zo’n uitje gratis bij. In het project ‘Eén paar handen’ zocht De Berkelhof hoe ze nog minder professionals rondom de cliënten kunnen hebben – terwijl de zorg op hetzelfde niveau blijft. Begeleiders kregen extra bijscholing waardoor zij ook handelingen en oefeningen met de cliënten konden doen waar normaal gesproken een aparte fysiotherapeut of andere specialist voor langs moet komen.

Continu aandacht voor innovatie

Vilans begeleidde De Berkelhof en andere organisaties die langdurende zorg geven in dit soort innovatietrajecten. Hoe kom je van een ‘wild idee’ naar concrete duurzame innovatie? ‘Innovatie gaat namelijk niet vanzelf’, weet Van de Schoot. ‘Het vraagt continu aandacht en lef van bestuurders – ook als er dingen fout gaan.’

Podcast met lessen

Dankzij dit project zag Vilans allemaal voorbeelden van innovaties in de langdurende zorg. Over de lessen die uit deze projecten te trekken zijn vertelt Van de Schoot meer in de Voorzorg podcast. Ook Krisse vertelt over de visie van De Berkelhof en wat er nodig was voor het ‘Eén paar handen’-project.

De Berkelhof neemt deel aan het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven, een programma van VWS