Mireille de Beer

Mireille de Beer

Samen dementievriendelijk - voor een veiliger gevoel

Floors moeder merkte het al langer, dat er wat was. Vader vergat veel en was wat verstrooid. Het sloop erin, beetje bij beetje. Mijn blog gaat over Floor die het van dichtbij heeft mee gemaakt dat haar vader dementie kreeg. Om privacy-redenen heb ik haar naam verzonnen.

28-05-2018

Floors ouders gingen een grote reis maken naar Indonesië, hun geboorteland. Haar moeder vroeg haar mee te helpen om de papieren te regelen en de reis voor te bereiden. Vroeger hielp Floors vader mee, maar nu werd het hem allemaal wat te veel. Al probeerde haar vader dat te verbergen. Toen ze terugkwamen, kwamen alle emoties eruit bij haar vader. Het was mooi, maar ook vermoeiend voor hem geweest.

Het had heel anders kunnen aflopen

Later viel hij van de trap af. Er lag een grote plas bloed op de grond en Floors moeder had in paniek de huisarts gebeld. Floors vader was versuft, maar gelukkig niet bewusteloos. Zijn nek deed pijn en hij had een lichte hersenschudding. Het had heel anders af kunnen lopen en Floor was enorm geschrokken. Al snel werd haar vader doorgestuurd naar een geriater in het ziekenhuis. Hij kreeg testen en kreeg de diagnose Parkinson-Alzheimer, een vorm van dementie.

Veilig gevoel

Bij het horen van de diagnose stortte hun wereld in. Sinds de diagnose gaat Floors vader steeds verder achteruit. Hij is heel mager geworden en slikt medicatie om zijn ziekte te vertragen. Floors ouders wonen in een seniorenwoning. Ook is er alarmering in huis. Dat geeft Floor een veilig gevoel. Maar dat neemt niet weg dat in korte tijd haar ouders heel veel hebben moeten inleveren.

GOED doen

We kunnen niet voorkomen dat mensen dementie krijgen, maar we kunnen wel wat doen aan dat veilige gevoel. Want Floors vader had je ook tegen kunnen komen op straat. En stel dat hij buiten ergens van de trap af was gevallen na een dwaaltocht bijvoorbeeld? Het is dan ook belangrijk dat wanneer je iemand als Floors vader tegenkomt, je weet wat je moet doen. Op samendementievriendelijk.nl staat hoe je GOED kunt doen, namelijk:

  • Geruststellen,
  • Oogcontact maken,
  • Even Meedenken
  • Dank je wel

Nederland dementievriendelijker

Bij Geruststellen praat je op kalme toon, praat je mee en spreek je niet tegen. Door Oogcontact te maken kijk je of je begrepen wordt. Met ‘Even Meedenken’ leef je mee met ideeën en wensen. Vraag waar de persoon heen wil of wat hij wil doen. Help hem de goede kant uit. Met ‘Dank je wel’ wordt bedoeld, dat elke keer als je GOED doet, je Nederland dementievriendelijker maakt en mensen als Floor en haar vader daarmee helpt.

Ook Vilans dementievriendelijk

Ook wij als Vilans vinden het belangrijk dat mensen dementie herkennen en weten hoe zij mensen met dementie kunnen helpen. Wij dragen ons steentje bij door medewerkers te stimuleren een korte online training te doen. Wanneer meer dan 80 procent van de medewerkers bij Vilans deze training volgen, mogen we onszelf ‘dementievriendelijke organisatie’ noemen. Doe ook mee en volg de korte online training op samendementievriendelijk.nl.

Meer informatie over dementie

Meer informatie? Neem contact op met:

MireilleAdviseur
Mireille
de Beer
Adviseur m.debeer@vilans.nl 06 40 13 63 88
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl