Cecil Scholten

Cecil Scholten

Staatssecretaris van Rijn zet mantelzorgers in het zonnetje

“Mantelzorg overkomt je uit liefde. Wees zuinig op onze mantelzorgers want zonder hen heeft Nederland helemaal geen zorg. Tegen liefde en aandacht van een naaste kan geen enkele medische zorg op.” Met deze woorden sloot staatsecretaris van Rijn op dinsdagmiddag 24 januari het congres In voor Mantelzorg af.

25-01-2017

In voor Mantelzorg is een programma voor zorgorganisaties die willen werken aan een betere ondersteuning van en een betere samenwerking met mantelzorgers. Het congres gaf zorgprofessionals de mogelijkheid om ervaringen en kennis te delen als het gaat om het samenspel tussen formele en informele zorg. staatssecretaris-van-rijn-zet-mantelzorgers-in-het-zonnetje

Kennisdelen en inspireren

Tijdens het congres kregen zorgprofessionals de kans om inspiratie en advies uit de praktijk op te doen door het volgen van workshops, adviestafels en lezingen. In voor Mantelzorg biedt ook de mogelijkheid om online kennis en ervaringen te vergaren. Zo biedt het digitale werkboek een grote hoeveelheid praktisch toepasbare instrumenten en methoden en vormt mede daardoor een goede basis voor beroepskrachten, managers en beleidsmakers in de zorg die een beter samenspel willen. Maar ook de online leerinterventie “Goed in gesprek met mantelzorg” daagt de zorgprofessional uit om een andere manier van werken uit te proberen.

Mantelzorg Awards

Naast het inhoudelijke programma werd ook de mantelzorger zelf in het zonnetje gezet met de uitreiking van de Mantelzorg Awards. De initiatiefnemers van de Mantelzorg Awards zijn Annette Stekelenburg, Marjo Brouns en Cora Postema. Zij zijn zelf mantelzorger en willen dat mantelzorgers zelf vertellen waar ze zich door geholpen voelen. Met inspirerende voorbeelden van steun aan mantelzorgers willen ze laten zien hoe divers mantelzorgers zijn en hoe divers hun behoefte aan hulp is. Namens de jury van ervaringsdeskundige mantelzorgers werden er prijzen uitgereikt aan initiatieven die navolging verdienen in de samenleving. Winnaars waren Melissa Visser, Jorrit Hoff en de buurvrouwen van Maruschka en Pieter. Melissa is al 21 jaar en steun en toeverlaat van een mantelzorgende vriend. Jorrit Hoff is neuroloog in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en heeft een bijzonder oog voor de behoeften van de familie van zijn Parkinson patiënten. De buurvrouwen uit Ede dragen met hun app-groep bij aan de bewegingsvrijheid van Maruschka die voor haar gehandicapte man zorgt. Ook werden er publieksprijzen uitgereikt.

Het programma In voor Mantelzorg

Door het programma In voor Mantelzorg zijn ruim 3.000 medewerkers en managers aan de slag gegaan samen met 6.000 mantelzorgers. Goede resultaten zijn geboekt als het gaat om gelijkwaardige samenwerking, het ontwikkelen van een visie op het samenspel en het creëren van een sterkere positie van mantelzorgers ten behoeve van het welzijn en welbevinden van hun naasten die zorg nodig hebben.

Meer over mantelzorg

Meer informatie? Neem contact op met:

CecilDirecteur Kennisnetwerken
Cecil
Scholten
Directeur Kennisnetwerken c.scholten@vilans.nl 06 22 81 08 16
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl