Marleen Versteeg

Marleen Versteeg

Sterker dan de kick erkend als goed onderbouwde interventie

De training ‘' is door de erkenningscommissie gehandicaptenzorg erkend als goed onderbouwde interventie. De training bestaat uit 10 individuele sessies om mensen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblemen vanuit zichzelf te motiveren tot gedragsverandering.

22-07-2015

De training is ontwikkeld binnen Dichterbij Kennisn@, in samenwerking met de Academische Werkplaats Leven met een Verstandelijke Beperking (Tranzo, Tilburg University). De erkenningscommissie oordeelde dat de interventie goed uitvoerbaar is en het materiaal mooi is aangepast aan de doelgroep. Naast een duidelijk (verbaal) werkpakket worden ook non-verbale technieken (filmfragmenten) ingezet.

Gebrek aan motivatie

De ontwikkelaars over de training: ‘We hebben ‘Sterker dan de kick’ ontwikkeld, omdat we in de praktijk zagen dat mensen met een lichte verstandelijke beperking en verslavingsproblemen vaak niet gemotiveerd zijn om iets aan deze problemen te doen. Ze ‘moeten’ deelnemen aan een interventie, maar haken regelmatig af, en ze ervaren bestaande trainingen vaak als te complex.’

Sterker dan de kick erkend als goed onderbouwde interventie 

‘De training ‘Sterker dan de kick’ is vanuit de praktijk ontwikkeld. Uit ervaringen van mensen met een lichte verstandelijke beperking en hun begeleiders is gebleken dat ‘Sterker dan de kick’ werkt, en dan is het goed en belangrijk dat meer mensen gebruik kunnen maken van deze training. Het erkenningstraject helpt daarbij.’

Erkenningstraject interventies gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn veel goede interventies ontwikkeld. Toch zijn ze voor andere professionals vaak moeilijk te vinden en te vergelijken. Het erkenningstraject geeft inzicht in goed onderbouwde en/of effectieve interventies. 2 onafhankelijke commissies (gehandicaptenzorg en ouderenzorg) onder beoordelen de ingediende interventies.

Wij maken erkende interventies online toegankelijk. Ook worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland. Verder zijn we partner van het samenwerkingsverband Erkenning van Interventies, dat verder bestaat uit het RIVM Centrum Gezond Leven, Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en het Trimbos-instituut.

Meer informatie over erkenningstraject interventies

Meer informatie? Neem contact op met:

MarleenSenior adviseur
Marleen
Versteeg
Senior adviseur m.versteeg@vilans.nl 06 22 81 02 71
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl