Johan Vesseur

Johan Vesseur

‘Strijd tegen antibioticaresistentie kan veel simpeler

Hygiëne is altijd belangrijk, helemaal in de gezondheidszorg. Daarom organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 5 mei de Internationale Dag van de Handhygiëne om zorgmedewerkers bewust te maken van het belang van hygiëne.
 

29-04-2019

De extra aandacht voor handhygiëne is welkom, zegt Hans Hutten in een artikel in De Stentor. Hutten werkt voor ABR (AntiBioticaResistentie) Netwerk dat valt onder Zorgnetwerk Euregio-Zwolle. ‘Veel mensen onderschatten het gevaar van bacteriën die steeds beter tegen antibiotica kunnen. Terwijl bestrijden heel simpel kan, door regelmatig je handen te wassen.’

Veel mensen onderschatten het gevaar van bacteriën die steeds beter tegen antibiotica kunnen.

Gevolgen gebruik antibiotica

‘We realiseren het ons nog niet, maar naar verwachting gaan er over vijftig jaar meer mensen dood aan een blaas- of longontsteking dan aan kanker. Dit is onder andere het gevolg van het huidige gebruik van antibiotica.’ Hutten heeft als belangrijkste doel om mensen meer bewust te maken van de gevaren van het gebruik van antibiotica. ‘Met zijn allen kunnen wij ervoor zorgen dat het niet zover komt. Enerzijds door simpele hygiënemaatregelen te nemen, anderzijds door ons bewust te worden van hoe makkelijk we om antibiotica vragen en deze voorgeschreven krijgen’, aldus Hutten.

Resistentiepreventie vergroot veiligheid

Vanuit het programma Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen streeft de ouderenzorgsector naar een bedrijfscultuur waarin hygiënisch werken en het tegengaan van antibioticaresistentie prioriteit heeft. Dit vergroot de veiligheid van bewoners. De afgelopen jaren zijn daar veel waardevolle inzichten over opgedaan. Al die inzichten zijn vertaald in hulpmiddelen en instrumenten die zorgprofessionals helpen om nog hygiënischer te werken, bekijk de speciale website.

Bezoek de website resistentiepreventie.nl

Het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’ wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevoerd door ActiZ, RIVM, Verenso, VHIG, V&VN en Vilans.

Lees meer over handhygiëne in de ouderenzorg

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl