Barbara de Groen

Barbara de Groen

Terugkijken: webinar langdurige COVID-klachten

Op dinsdag 15 juni organiseerde Vilans in samenwerking met C-support het webinar 'Langdurige COVID-klachten, Samen werken aan herstel thuis'. Tijdens dit webinar stond de vraag hoe long COVID-patiënten goed kunnen worden geholpen, gedacht vanuit verschillende disciplines, centraal.

22-06-2021

Bekijk het hele webinar terug:

 

Langdurige klachten

COVID-19 kan na infectie nog lang voor aanhoudende klachten zorgen. Circa één op de tien personen die COVID-19-klachten heeft gehad, heeft last van langdurende klachten, zoals vermoeidheid, kortademigheid en conditieverlies. Maar ook van hoofdpijn, spierpijn, reuk- en smaakverlies en psychosociale klachten. Het lukt dan na weken of maanden nog niet om de draad van het leven weer helemaal op te pakken.

Aandacht, tijd en rust

Tijdens het webinar kwamen verschillende experts aan het woord, zoals Corry van Noort-Meesters, klantmanager Wmo bij de gemeente Meierijstad, Petra Feenstra, ambassadeur voor de wijkverpleegkundige en werkzaam bij Evean, en Marloes Kist, POH GGZ en werkzaam bij C-support. Aandacht, tijd en rust zijn cruciaal als het gaat om hulp bij long COVID-patiënten, zegt ook Feenstra die van dichtbij zag welke impact COVID-19 heeft: ‘Veel patiënten hebben moeite met het vragen van hulp. Ze denken: dit lukt me nog wel. Het is belangrijk om die emotie te respecteren. Alleen met aandacht, tijd en rust kun je deze mensen echt goed helpen.’

Domeinoverstijgend samenwerken noodzakelijk

Omdat long COVID-patiënten vaak uiteenlopende klachten hebben, is domeinoversteigende samenwerking noodzakelijk. In de praktijk blijkt dit lastig. Kist: ‘De intentie om samen te werken is er wel, maar uit tijdsgebrek gebeurt het te vaak niet, of te weinig. Bovendien denk ik dat tussen sommige domeinen nog veel winst te behalen is. Zo merk ik in mijn praktijk dat we nog veel beter zouden kunnen samenwerken met de wijkverpleging.’  

Dubbel-webinar

Dit webinar is onderdeel van een tweeluik. Op 28 september 2021 vindt deel twee plaats. In dit webinar zullen drie andere disciplines aan het woord komen, te weten een fysiotherapeut, een ergotherapeut, en een huisarts. Voor dit webinar kunt u zich al aanmelden.

Meld u aan voor dit webinar

Meer informatie? Neem contact op met:

BarbaraSenior adviseur
Barbara
de Groen
Senior adviseur b.degroen@vilans.nl 06 22 81 06 32
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl