Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorbeelden van kunstmatige intelligentie in het elektronisch cliëntendossier

Het elektronisch cliëntendossier (ECD) wordt steeds ‘slimmer’. Toepassingen van het ECD op basis van kunstmatige intelligentie (KI) vergemakkelijken het werk van zorgprofessionals én verbeteren de kwaliteit van zorg. Twee datawetenschappers vertellen hierover in de longread 'De opkomst van een steeds 'intelligenter' elektronisch cliëntendossier'.

Een voorbeeld van een slimme toepassing van kunstmatige intelligentie binnen het ECD is de connectie met een wondzorgapp. Met deze app maakt een zorgverlener of wondverpleegkundige een foto om een wond in beeld te brengen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van beeldverwerkingssoftware. Het vernieuwende aspect zit niet in het vastleggen van de foto’s in het ECD, maar in de beeldverwerkende software die de foto automatisch analyseert. Op basis van machine learning (ML) kan de software bijvoorbeeld automatisch het wondgebied herkennen en de grootte van de wond bepalen. De wondverpleegkundige hoeft niet meer met een liniaal de wond op te meten. Ook hoeft de zorgprofessional de wond niet meer te beoordelen. Het algoritme in de app beoordeelt automatisch het weefsel binnen de wond en stelt vast of de wond goed doorbloed is of dat er sprake is van afsterven van weefsel of infecties.

Vermindering van registratielasten

Het idee achter de wondzorgtoepassing is volgens de data scientists niet om de wondverpleegkundige te vervangen. Het grootste deel van de behandeling van een wond - bijvoorbeeld het bepalen van de beste behandeling en het daadwerkelijk verzorgen van de wond - kunnen wondverpleegkundigen aanzienlijk beter dan dat een algoritme dat nu kan. De data scientists benadrukken dan ook dat deze innovatie zich in principe richt op vermindering van de registratielasten voor wondverpleegkundigen. Bovendien biedt deze innovatie niet alleen een oplossing voor tijdsdruk bij medewerkers, maar ook voor het tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. Een dergelijke toepassing faciliteert het volgen van de wond - dus niet het verzorgen ervan - door zorgverleners zonder specialisatie in wondverzorging. Zij kunnen een foto maken die een wondverpleegkundige op afstand analyseert, beoordeelt en, indien nodig, komt verzorgen. Op een vergelijkbare manier kijken en doen dermatologen op afstand mee bij wonden die worden behandeld door wondverpleegkundigen. Door inzet van dit soort hulpmiddelen zou in potentie een beperkt aantal wondverpleegkundigen binnen een verzorgingsteam een groter aantal cliënten kunnen verzorgen. 

De longread behandelt nog meer nieuwe, meedenkende KI-tools in het ECD. Evenals de mogelijk onbedoelde negatieve effecten waar men op moet letten bij de ontwikkeling en het gebruik van dergelijke tools.

Downloads