Inge Redeker
Wij signaleren een stijgende trend in de opkomst van burgerinitiatieven gericht op welzijn en zorg. Steeds vaker ondernemen bewoners gezamenlijk actie op het gebied van zorg en welzijn in hun wijk of dorp. Vilans verkende deze initiatieven en sprak met de mensen die erbij betrokken zijn. Het resultaat presenteren we in de infographic Burgerinitiatieven in zorg en welzijn. Dit is een beeldend overzicht met verhalen en inzichten uit de praktijk.
Wij hebben opnieuw een verkenning uitgevoerd en inventariseerde 23 nieuwe initiatieven sinds juli 2014. Er staan nu in totaal 102 initiatieven op de kaart, die voldoen aan de gehanteerde definitie van Vilans. Bestaande burgerinitiatieven groeien gestaag en krijgen steeds meer leden. De eigenschappen van een dergelijk initiatief:
Bekijk de volledige kaart en lijst
Mensen hebben verschillende redenen om een burgerinitiatief - ook wel zorgcoöperatie, dorpsvereniging of een stadsdorp genoemd - te starten. Soms willen ze meer contact in een wijk of dorp of de saamhorigheid versterken. Maar er is ook vaak onvrede over de bestaande hulpverlening, omdat er te veel verschillende medewerkers hulp bieden die meestal te weinig tijd hebben.
Burgerinitiatieven vormen een belangrijke en interessante ontwikkeling die er mogelijk voor zorgt dat mensen zich minder eenzaam voelen en langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom heeft Vilans alle feiten en tips uit de praktijk gebundeld in een factsheet, inclusief verhalen en filmpjes van initiatiefnemers. Zo kunnen anderen daar hun voordeel mee doen.