Naar hoofdinhoud Naar footer

Unieke samenwerking brengt wensen en behoeften bij dementie in kaart

Het project 'Ken.mij' gaat van start. Dit project is een samenwerking tussen Vilans en Studio Laura Koenen, en is een van de zes voorstellen die zijn geselecteerd voor een ontwikkelbijdrage in de Open Oproep Fresh Perspectives #5 van Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, dat interdisciplinaire wisselwerking tussen het culturele, maatschappelijke en economische domein stimuleert. In het Ken.mij-project wordt onderzocht hoe de behoeftes van mensen met dementie beter in kaart kunnen worden gebracht, met name bij de nieuwe generatie ouderen.

Het betrekken van mensen met dementie is niet altijd even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Met het project Ken.mij onderzoekt Vilans samen met Studio Laura Koenen hoe het stimuleren van ontwerpgericht denken dit proces kan ondersteunen. Het kunnen inrichten van je oude dag naar gelang de persoonlijke wensen en behoeften is daarbij erg belangrijk. Het in kaart brengen van deze wensen en behoefte maakt het mogelijk om persoonsgerichte zorg te bieden en daarmee de oude dag van bewoners zo in te richten zoals zij dat graag willen. 

De inzet van de design thinking kan mogelijk helpen bij dit vraagstuk. Het project Ken.mij doet daarom onderzoek naar het vormgeven van speculatieve ontwerpmethodieken, waaronder dus design thinking. 

Toolkit vol creatieve middelen

Met het project hoopt Vilans een toolkit te ontwikkelen met creatieve methoden die zorgmedewerker in staat stelt om op een andere manier het gesprek aan te gaan met (nieuwe) bewoners, wat uiteindelijk moet bijdragen aan een positieve oude dag voor mensen met dementie. Ken.mij moet ook de kansen van ontwerpgericht denken binnen de zorg laten zien. 

De toolkit Ken.mij testen in uw zorgorganisatie?

Zou deze toolkit met creatieve methoden iets zijn voor uw organisatie? Laat het dan weten. Vilans is op zoek naar organisaties die de toolkit willen testen in de periode september/oktober. 

Zorgprofessionals van deelnemende zorgorganisaties ontvangen de toolkit die handvatten biedt om op een andere, creatieve manier de wensen en behoeften van (nieuwe) bewoners naar boven te halen. Een ontwerper komt langs om de toolkit toe te lichten waarna deze in een periode van 4-6 weken worden toegepast. Na die periode bespreken we de ervaringen die zijn opgedaan. We kunnen dan samen met de zorgprofessional de toolkit verder ontwikkelen. 

Neem voor deelname, of voor meer informatie over Ken.mij contact op met Dianne Vasseur.