Henk Nies

Henk Nies

Van betekenis zijn als drijfveer

Hoe is het om ouder te worden en hoe geef je daar goed vorm aan? Al sinds mijn studie psychogerontologie – de psychologie van het ouder worden – houdt dit mij bezig.

12-03-2018

Voelen wat ouder worden is

Ik heb veel over ouder worden gelezen en er met mensen over gepraat. Nu begin ik ook echt te voelen wat het is. Ik kom natuurlijk begrenzingen tegen, zowel lichamelijk (hardlopen, blessures, kwaaltjes) als geestelijk (namen herinneren, mij in een stad oriënteren) en sociaal (‘hoe lang moet jij nog’?).

Gelukkig merk ik dat ik een aantal dingen beter kan en dat ik nog steeds leer. Ik begin eindelijk te begrijpen waar het in het leven om draait. Ook zie ik beter hoe mensen zijn. Dat is best prettig!

Iets voor anderen betekenen op mijn bucket list

Omgaan met eindigheid is de kern van ouder worden. In het eerste deel van het leven werk je naar je top toe. Je telt de jaren die je achter je hebt. En dan kantelt het. Je kijkt vooruit naar de tijd die je nog voor de boeg denkt te hebben. Die moet je zo goed mogelijk benutten: doen wat er écht toe doet. Mijn bucket list neemt snel af. Het meeste is niet zo belangrijk, merk ik. Het gaat er mij vooral om van betekenis te zijn voor anderen, in het bijzonder mijn naasten. Dat mijn kwaliteiten tot hun recht komen.

Het beste uit mijzelf halen

Van betekenis zijn is ook mijn drijfveer in mijn werk. Het is immers ook de kern voor mensen die langdurend op zorg zijn aangewezen. Sinds kort ben ik aan het uitzoeken hoe ik in de laatste 5 jaar van mijn loopbaan het beste uit mijzelf kan halen. We weten veel van de weg naar de top, maar die naar de finish kennen we niet goed. Een uitdaging voor mijzelf, maar ook voor de samenleving.

Dit redactioneel is gepubliceerd in de Volkskrant-bijlage ‘Nederland wordt ouder’. Download deze onafhankelijke bijlage van Pulse Media Group.

Meer informatie over ouder worden

Meer informatie? Neem contact op met:

HenkDirecteur strategie en ontwikkeling
Henk
Nies
Directeur strategie en ontwikkeling h.nies@vilans.nl 06 22 49 88 62
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl