Verpleeghuismedewerkers als eerste gevaccineerd tegen corona

Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste in Nederland een oproep voor een coronavaccinatie. Zij komen in aanmerking voor inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Voorwaarde is wel dat het vaccin eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd.

09-12-2020

Deze groep zorgmedewerkers wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het hele land gaat inrichten. Na de medewerkers van verpleeghuizen volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Dat maakte minister Hugo de Jonge dinsdag 8 december bekend.

Waarom eerst medewerkers?

De Gezondheidsraad adviseerde eerder om eerst de oudste ouderen met onderliggende medische problemen te vaccineren. Het vaccin van BioNTech/Pfizer is echter geschikter voor het toedienen aan grote groepen mensen, in bijvoorbeeld een sporthal of teststraat, dan op kleinere schaal per instelling. Het vaccin is verpakt per 975 doses en moet worden bewaard bij een temperatuur van -75 graden. Om verspilling van de vaccins te voorkomen wordt dit vaccin in de eerste fase van de vaccinatie-operatie ingezet op de circa 30 centrale priklocaties. Daarbij wordt aangesloten bij bestaande testlocaties, indien geschikt. De prikstraten zijn in januari gereed.

Vaccin voor kwetsbare groepen

Bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking krijgen, zodra dit is goedgekeurd, het vaccin van Moderna aangeboden. Dit vaccin kan in een gewone vriezer bewaard worden en is daarom geschikter voor kleinschalige distributie. Naar verwachting nemen EMA en de Europese Commissie half januari een besluit over de toelating van dit vaccin. 

Bron: Rijksoverheid
Bekijk ook veelgestelde vragen over coronavaccinatie

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl