Tom van Boekholt

Tom van Boekholt

Versoepelingen mogelijk dankzij vaccinaties

Verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg kunnen hun coronamaatregelen versoepelen. Als minstens 80% van de bewoners twee prikken heeft gehad is een ruimere bezoekregeling mogelijk, kan de groepsgrootte voor activiteiten omhoog en kunnen meer vrijwilligers en kappers en andere contactberoepen weer aan de slag. Dat meldt de Rijksoverheid.

12-04-2021

In veel verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg is het vaccineren grotendeels afgerond. Onder bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zijn inmiddels al een half miljoen prikken gezet. Dankzij het vaccineren daalt het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en de sterfte op deze locaties heel sterk. Ook het aantal besmettingen is laag. Vergeleken met december is het aantal besmettingen in instellingen voor ouderen en mensen met een beperking met 90% gedaald.

Als er voldoende gevaccineerd is, is een knuffel door vaste bezoekers weer mogelijk.

Minister Hugo de Jonge: ‘Vaccineren werkt. Dat zien we nu volop in de verpleeghuizen. Daarom kunnen we nu na een lange en spannende tijd voorzichtig weer wat versoepelen. Als er voldoende gevaccineerd is, is een knuffel door vaste bezoekers weer mogelijk. Prachtig toch?‘

Lees de Kamerbrief van de minister

Geen 1,5 meter meer

Een verpleeghuisbewoner die volledig gevaccineerd is kan op de eigen kamer één of enkele vaste bezoekers ontvangen. Het dragen van een mondneusmasker en afstand houden zijn daarbij niet langer nodig. Bezoekers moeten wel negatief getest of gevaccineerd zijn. Dit kan ook met een negatieve zelftest.

Instelling beslist zelf

Elke locatie kan zelf kijken welke versoepelingen zij doorvoeren. Zij informeren zelf de bewoners en hun naasten over de versoepelingen die zij doorvoeren. Een bewoner of naaste kan ook zelf contact met de instelling opnemen.

Basisregels blijven gelden

De basisregels met afstand houden en handhygiëne blijven wel gelden. Zeker ook op de dagbesteding, waar zowel gevaccineerde als ongevaccineerde ouderen gebruik van maken.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

JennieSenior adviseur
Jennie
Mast
Senior adviseur j.mast@vilans.nl 06 22 81 06 01
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl