Femke de Wit

Femke de Wit

Verwijsgids en kwaliteitscriteria voor zorg aan kinderen met hersentumor

Op 1 april werden kwaliteitscriteria en een verwijsgids voor de zorg aan kinderen met een hersentumor gepresenteerd tijdens het VOKK-symposium ‘Leven met en na een hersentumor’. De kwaliteitscriteria en de verwijsgids zijn ontwikkeld door ons samen met de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) in nauwe samenwerking met kinderen, jongeren, ouders en professionals.

10-04-2017

verwijsgids kwaliteitscriteria zorg aan kinderen met hersentumor

Van de kinderen die een hersentumor overleven, ondervindt meer dan 80% gevolgen van de tumor en/of de behandeling. Vaak komt dit pas na verloop van tijd aan het licht. De ziekte en de behandeling kunnen letsel aan de hersenen veroorzaken - niet-aangeboren hersenletsel (NAH) genoemd – met lichamelijke, cognitieve en/of sociaal-emotionele problemen als gevolg. Terugkeer naar huis en naar school brengt nieuwe vragen met zich mee en professionele hulp is niet altijd vanzelfsprekend. Voor veel ouders is het een zoektocht en strijd om de juiste zorg te vinden en alles goed geregeld te krijgen terwijl de belasting voor het gezin toch al zo hoog is.

Kwaliteitscriteria voor zorg

Om die zorg en begeleiding te verbeteren hebben de met behulp van financiering van Fonds NutsOhra de handen ineen geslagen. Het resultaat is een lijst van criteria waar de zorg aan moet voldoen vanuit het perspectief van kinderen en ouders. Daarmee willen we de dialoog op gang brengen tussen kinderen, ouders en professionals en input leveren aan zorgaanbieders om patiëntgerichte kwaliteitsverbeteringen door te voeren.

Verwijsgids behandeling kinderen met een hersentumor

Naast de kwaliteitscriteria is een verwijsgids gemaakt om gezinnen en professionals de weg te wijzen in het beschikbare zorg- en ondersteuningsaanbod. De verwijsgids biedt informatie over organisaties en disciplines waar gezinnen tijdens en na de behandeling van de hersentumor terecht kunnen en laat zien welke informatie gezinnen kunnen raadplegen.  

Implementatie kwaliteitscriteria en verwijsgids

In de regio Utrecht worden de kwaliteitscriteria en de verwijsgids nu als proef geïmplementeerd. Deelnemers zijn het Prinses Máxima Centrum, het Wilhelmina Kinderziekenhuis, Revalidatiecentrum De Hoogstraat, Kinderfysiotherapiepraktijk Jan van Rijn en het Hersenletselteam Utrecht. Prioriteiten voor de komende periode zijn deskundigheidsbevordering, verbetering van onderwijsondersteuning en een regionale uitwerking van de verwijsgids. Daarna wordt de implementatie verbreed naar andere regio’s.

Meer over niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Meer informatie? Neem contact op met:

FemkeSenior adviseur
Femke
de Wit
Senior adviseur f.dewit@vilans.nl 06 22 80 97 41
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl