Henk Nies

Henk Nies

Video - Ouderenzorg van de toekomst

Bekijk deze vlog van Vilans-bestuurder Henk Nies en ontdek hoe de toekomst van de ouderenzorg er volgens hem uit moet zien.

02-11-2015

Aldus die naast zijn rol bij Vilans ook hoogleraar Organisatie en Beleid bij de Vrije Universiteit Amsterdam is.

Vlog uitgeschreven

De toekomst van de ouderenzorg komt voor mij steeds dichter bij; de toekomst van mijn ouderenzorg welteverstaan. Op verzoek van VWS schreven we bij Vilans onlangs een toekomstvisie op de ouderenzorg. We hebben dat gedaan vanuit de trends en vanuit de mens. Als horizon hebben we het jaar 2035 gekozen; 20 jaar vanaf nu.

Confronterend was voor mij de gedachte dat ik over 20 jaar 80 ben en misschien wel die mens ben, die die ouderenzorg van de toekomst nodig heeft. En 20 jaar is niet zo lang meer!

Ik had dat nog nooit zo direct gevoeld, zo dicht op mijn huid. Het voordeel is dat ik er nu beter doorleefd over kan nadenken. Waar kom ik dan op uit? Ouder worden is voor mij je verhouden tot de eindigheid van je bestaan. Dat is de kern. De tijd die ik te gaan heb wil ik daarom goed benutten. Ik wil de laatste jaren van mijn leven met betrokken distantie in het leven te staan; aangehaakt, maar op een afstandje.

Dat is een opgave die zeker niet altijd ´leuk´ is of die gepaard zal gaan met ‘welbevinden’ en ‘leefplezier’. Het is wel een opgave die tot een waardevol en waardig leven kan leiden. De ouderenzorg van de toekomst moet die kern raken, zodat ook de laatste fase van mijn leven er toe doet!

Naar mijn idee moeten we er naar toe dat zorg en ondersteuning je helpen de goede dingen te doen in het zicht van je eindigheid, je te helpen van betekenis te zijn voor anderen, je kracht daartoe te versterken en ongemakken zo goed mogelijk op te heffen. De ouderenzorg van de toekomst moet ook zó zijn, dat je je er met een gerust hart aan kunt overgeven als het niet anders kan.
 
In vakjargon gaat het om persoonsgerichte zorg, om versterken van veerkracht en waar nodig om palliatie. We krijgen steeds meer concepten en methodieken in handen om daar vorm aan te geven. Het congres van 10 november 2015 laat dat zien.

Maar toch zie ik op tegen 2035. Al is de ouderenzorg tegen die tijd nog zo goed, ik blijf zelf verantwoordelijk voor wat ik met de mij gegeven tijd doe, of ik van betekenis kan zijn en een waardevol leven kan leiden. Hoe zal ik aan die verantwoordelijkheid vormgeven als mijn ouderenzorg voor mij écht dichtbij is?

Meer informatie over ouderenzorg

Meer informatie? Neem contact op met:

HenkDirecteur strategie en ontwikkeling
Henk
Nies
Directeur strategie en ontwikkeling h.nies@vilans.nl 06 22 49 88 62
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl