Elena Jager

Elena Jager

Video - Tips voor omgaan met afweergedrag bij mondzorg

Mondzorg bij ouderen verdient meer aandacht. Extra lastig is het als cliënten, bijvoorbeeld met dementie, zich verzetten tegen tandenpoetsen. Hoe gaat u daarmee om? In deze video vertellen zorgmedewerkers hoe u beter omgaat met weerstanden bij mondzorg.

14-12-2015

1. Ga tijdens mondverzorging schuin achter cliënt staan

Dit is de standaardhouding voor het verzorgen van de mond bij een ander. Laat de cliënt zitten. Sla uw linkerarm om het hoofd van de cliënt heen, zodat het hoofd gesteund wordt. Zo kunt u de tandenborstel ook beter sturen. Houd met uw linkerhand de lippen en/of wangen van de cliënt opzij, en poets met rechts. Bij linkshandigheid doet u het andersom.

2. Wees creatief bij weerstand

Bedenk nieuwe dingen bij cliënten die hun mond niet open doen. Wellicht helpt het als u het tanden poetsen naar een ander moment op de dag verplaatst. Na het ochtendritueel kan de cliënt namelijk te vermoeid zijn voor mondzorg. Overleg met collega's. Misschien kent iemand een handig trucje waardoor de cliënt wel de mond opent.

3. Neem de tijd en neem cliënt serieus

Haast is in deze uw slechtste raadgever. Neem de signalen en reacties van de cliënt serieus. Nee is nee. Probeer het later nog eens. Maak in het team bespreekbaar waarom het tandenpoetsen niet lukt.

Lees meer over afweergedrag op Zorg voor Beter

Video - Tips voor omgaan met afweergedrag bij mondzorg

Inhoud video mondzorg

In de video geeft Emmy Deurhof, beleidsmedewerker Archipel Zorggroep, praktische tips voor het omgaan met afweergedrag bij mondzorg. Ook Annelie Meeuwissen, teamleider zorgcentrum Sint-Jozef, en Nicolet Destree, docent verpleeg- en omgangskunde ROC Mondriaan zijn aan het woord. Verder vertellen medewerkers hun ervaringen tijdens de oefening bewustwording van nabijheid waarbij iemand anders hun tanden poetst. De video is gemaakt tijdens de Kennismarkt van Zorg voor Beter over de workshop ‘Omgaan met afweergedrag bij mondzorg’.

Meer informatie over mondzorg

Meer informatie? Neem contact op met:

ElenaAdviseur
Elena
Jager
Adviseur e.jager@vilans.nl 06 22 81 04 35
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl