Ruim 200 video's over zorg en welzijn op één plek

Op Kennisplein Zorg voor Beter is een online videotheek geopend. Meer dan 200 video’s op het gebied van zorg en welzijn staan hier bij elkaar. Ze zijn te gebruiken voor onderwijsdoeleinden, bijvoorbeeld voor hbo- en mbo-opleidingen zorg en welzijn, maar ook als bijscholing voor zorgorganisaties in thuiszorg en ouderenzorg.

16-03-2016

Bekijk online videotheek

Ruim 200 video's over zorg en welzijn op één plek

Gericht op de praktijk

De online videotheek is net als de website Zorg voor Beter vooral gericht op de praktijk. Thema’s zijn bijvoorbeeld medicatieveiligheid, hygiëne, valpreventie, mantelzorg en palliatieve zorg. In totaal zijn er 16 thema’s gericht op de dagelijkse zorg. Zorgprofessionals vinden hier bijvoorbeeld praktische video’s over hoe zij beter communiceren in de zorg en informatieve video’s over verschillende stadia van dementie. De video's zijn gemaakt door verschillende organisaties.

Voor onderwijs en bijscholing

Voor docenten zijn video's mooi lesmateriaal omdat het de zorgpraktijk in beeld brengt. Een docent: ‘De video medicatieveiligheid paste mooi in mijn lesprogramma.’ Deze video van Zorg voor Beter is 12.000 keer bekeken. Uit een recent gebruikersonderzoek blijkt dat video's ook veel gebruikt worden voor bijscholing binnen zorgorganisaties: ‘Visualisatie werkt goed. Met het team kunt u een video bekijken en verdieping aanbrengen door over een video met elkaar in gesprek te gaan’.

Anderen schreven: ‘Ik laat deze video zien als voorbereiding voor het maken van een verbeterplan’ en ‘Deze video is onderdeel van een organisatiebrede training medicatieveiligheid’.

Veranderingen in de zorg

Verder is er volop aandacht voor veranderingen in de zorg. Wat doet de nieuwe zorgmedewerker? Hoe pakken zorgorganisaties de vernieuwingen aan? Een filmpje zegt vaak meer dan een geschreven tekst.

Hoorcolleges en sprekers

Tot slot zijn er video’s over verschillende beroepen in de ouderenzorg verzameld en colleges en voordrachten van inspirerende hoogleraren en toonaangevende sprekers. Docenten kunnen zo ook hun collegadocenten in de les aan het woord laten.

Gratis onderwijs-alert van Zorg voor Beter

Voor docenten en praktijkopleiders heeft Zorg voor Beter een speciaal onderdeel. Hier staan ook 11 kennisbundels en lesmateriaal voor docenten. Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe video's en lesmaterialen voor de zorg? Dan kunt u zich daar aanmelden voor de gratis Onderwijs-alert van Zorg voor Beter.

Zorg voor Beter is het kennisplein voor verpleging, verzorging en zorg thuis. De website is een gezamenlijk initiatief van Actiz, Vilans, V&VN en ZonMw. De website krijgt maandelijks 80.000 bezoeken.

Meer informatie over ouderenzorg

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl