Naar hoofdinhoud Naar footer

Vilans informeert Kamer over Europese verschillen in corona-aanpak

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft de Tweede Kamer gewezen op de internationale vergelijking van coronabeleid door kennisorganisatie Vilans. Dat deed hij met het oog op het zogeheten ‘lessons-learned’-traject, waarin de regering in opdracht van het parlement breed beleidsadvies inwint over de aanpak van de coronacrisis bij verschillende experts met uiteenlopende achtergronden.

De regering wil met het ‘lessons-learned’-traject niet alleen een tweede golf voorkomen, maar ook - mocht die tóch komen - hierop voorbereid zijn. Doel is ook om lessen te leren over maatregelen voor mensen met een beperking of kwetsbare gezondheid. In dat kader brengt Vilans van een aantal Europese landen de overheidsmaatregelen gericht op de verspreiding van het coronavirus en de gevolgen voor de langdurige zorg in kaart.

Vergelijking Europese landen

In een chronologisch overzicht zijn de maatregelen te zien die België (in het bijzonder Vlaanderen), Denemarken, Duitsland (in het bijzonder Noordrijn-Westfalen), Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk (in het bijzonder Engeland), Zweden en Nederland sinds maart 2020 hebben ingevoerd. Hoe gingen deze landen bijvoorbeeld om met bezoekregelingen, testbeleid, persoonlijke beschermingsmiddelen, compenserende maatregelen voor organisaties en met monitoring van geïnfecteerde en overleden cliënten?

Uiteenlopend beleid

Hugo de Jonge schrijft in de Kamerbrief van 1 september: 'Om van andere landen te leren over de langdurige zorg, heeft Vilans bijgehouden welke maatregelen andere landen treffen. Vilans concludeert dat overheden in Noordwest-Europa in het begin van de uitbraak redelijk vergelijkbaar beleid voerden. In ongeveer dezelfde periode werd er in de meeste landen bijvoorbeeld besloten tot bezoekrestricties in de verpleeghuiszorg. Naarmate de crisis voortduurde en meer kennis beschikbaar kwam, ziet Vilans ook meer internationale divergentie in het beleid ontstaan. Dat komt overeen met het huidige Nederlandse beleid ten aanzien van de langdurige zorg, waarbij ruimte voor en kennis over maatwerk en proportioneel beleid is ontstaan in deze fase van de crisis.'

Doorlopend onderzoek

Vilans blijft de komende maanden het coronabeleid in Noordwest-Europa in de gaten houden. Vilans-adviseur Else Stapersma: 'Vilans gaat de komende maanden door met de monitoring van het coronabeleid in de acht landen en publiceert nieuwe tijdslijnen. We nodigen iedereen met kennis van de ontwikkelingen in een van deze landen uit om die met ons te delen, ons als dat nodig is te corrigeren en aan te sluiten bij de community die we aan het opzetten zijn. We hopen daarmee beleidsmakers, wetenschappers, maar vooral ook mensen in de dagelijkse zorgpraktijk te inspireren om het juiste te doen in deze ingewikkelde tijden.'