Marcel Klein

Marcel Klein

Vilans stelt werkinstructie afnemen coronatest beschikbaar

Iedere week worden er honderdduizenden coronatests afgenomen. Een belangrijk middel om het aantal coronabesmettingen in Nederland inzichtelijk te maken. Het is dus belangrijk dat een coronatest goed wordt afgenomen. Vilans stelt daarom de werkinstructie ‘Afnemen neus-, keel-, oog- en perineumkweek’ vrij beschikbaar.

25-03-2021

Download de werkinstructie

Marleen Versteeg, adviseur bij Vilans: ‘We stellen deze werkinstructie vrij beschikbaar omdat zorgprofessionals in deze tijd vaker te maken krijgen met het afnemen van een neus- en keelkweek. We merkten dat verschillende partijen allemaal hun eigen instructies aan het maken zijn. Met deze uniforme werkinstructie komen we aan deze organisaties tegemoet.’

Overzichtelijk naslagwerk

Bij het afnemen van een keel- en neuskweek is het belangrijk om dat volgens de juiste instructies te doen. Met deze Vilans-werkinstructie hebben zorgprofessionals een overzichtelijk naslagwerk in handen om deze kweken af te kunnen nemen. Het protocol bevat een volledige instructie voor het afnemen van de kweek. Daarnaast wordt in het document verwezen naar meer informatie, zoals een video van het afnemen van de neus- en keelkweek, en informatie over waar men rekening mee dient te houden als het om COVID-19 gaat.

Protocollen voor injecteren coronavaccins

Naast deze werkinstructie voor het afnemen van coronatests hebben we ook protocollen gemaakt voor het klaarmaken en injecteren van de tot op heden goedgekeurde vaccins:

Mijn Vilans Protocollen

Eerder dit jaar lanceerde Vilans Mijn Vilans Protocollen. Een nieuwe online omgeving waarmee zorgprofessionals direct toegang hebben tot de Vilans-protocollen. De online omgeving geeft toegang tot ruim 400 protocollen. Veel grote zorgorganisaties zijn al overgestapt naar deze nieuwe omgeving, die het oude KICK-portaal moet vervangen. Zzp’ers en kleine zorgorganisaties hebben sinds februari automatisch toegang tot het nieuwe systeem.

Ga naar de overzichtspagina over het coronavirus

Meer informatie? Neem contact op met:

MarleenSenior adviseur
Marleen
Versteeg
Senior adviseur m.versteeg@vilans.nl 06 22 81 02 71
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl