Marleen Versteeg

Marleen Versteeg

Waar ligt de grens bij praktijkvariatie?

De bloeddruk meet je bij een patiënt met een borstamputatie liever niet aan de arm aan de ‘amputatiekant’. En insuline spuit je natuurlijk niet in een spuitplek. In een goed protocol is er daarom ruimte voor praktijkvariatie. Maar hoe bepaal je of die praktijkvariatie nou gewenst is?  

13-11-2020

De Vilans KICK-protocollen zijn gebaseerd op zoveel mogelijk wetenschappelijke inzichten en gebruikerservaringen. Maar dat vraagt van de professional wel een vertaalslag naar de cliënt en de context. Als goede zorgverlener volg je dan ook niet klakkeloos een protocol op, maar kies je er soms bewust voor om net iets anders te handelen. Dat verschil onderbouw je met actuele vakkennis, vanuit de specifieke situatie en de wens van de cliënt. 

Dosering insuline bij speciaal etentje cliënt 

Bij een zorgvrager met COPD houd je bijvoorbeeld rekening met het aantal liters zuurstof dat je toedient. Heeft iemand een hekel aan rectaal temperaturen? Dan gebruik je dus een oorthermometer. En wanneer een cliënt een heel speciaal etentje heeft, dan pas je in overleg met de huisarts misschien eenmalig de hoeveelheid toe te dienen insuline aan.

 Meer weten? 

Meer weten over ongewenste praktijkvariatie? Lees dan het artikel Waarom gaat katheteriseren in Amsterdam anders dan in Den Haag? 

Maagsap optrekken

Maar soms bestaan er harde wetenschappelijke inzichten waar je niet omheen kan. Denk hierbij aan het plaatsen van een voedingssonde in de maag. De ligging moet je controleren. Als je dat niet doet, en de sonde ligt niet goed, loop je het risico dat de voeding in de longen komt. De controle van de juiste ligging van de maagsonde doe je door maagsap op te trekken en daarvan de pH-waarde te bepalen.  

Toegang tot dezelfde actuele informatie  

Jarenlang hebben professionals de ligging van de maagsonde gecontroleerd door lucht in te spuiten. Met de stethoscoop luisterde je of je de ingespoten lucht hoorde borrelen. Met deze methode bestaat alleen nog steeds de kans dat de sonde niet goed ligt. Maar het heeft best lang geduurd voordat dit algemeen aanvaarde kennis werd. In sommige praktijken wordt er nog steeds gecontroleerd door lucht in te spuiten. Dit maakt wel duidelijk hoe belangrijk het is dat professionals toegang hebben en gebruik maken van dezelfde actuele informatie.  

Toegang tot betrouwbare achtergrondinformatie

In welke setting je je als professional ook bevindt, het is fijn als je in alle settings met dezelfde informatie werkt. Informatie die ruimte biedt om in jouw setting de juiste keuze te maken. Informatie die uitlegt hoe je bijvoorbeeld de maagsonde controleert volgens de laatste wetenschappelijke inzichten, uitlegt waarom het zo moet en onder welke voorwaarden je daar vanaf kunt wijken. Want soms kun je helaas geen maagzuur optrekken. Ook dan is het belangrijk dat je weet wat je kunt doen.  

Het is fijn als je in alle settings met dezelfde informatie werkt.

De grens van praktijkvariatie

De Vilans KICK-protocollen zijn een voorbeeld die in deze informatiebehoefte voorziet, zodat professionals in verschillende settings ermee kunnen werken. Zodat de patiënt weet waar hij aan toe is. Of hij nu in het ziekenhuis, thuis of in het verpleeghuis zorg krijgt. Want wanneer het kan, is het optrekken van maagzuur de veiligste methode. Daar wil je gewoon geen praktijkvariatie in.

Meer informatie? Neem contact op met:

MarleenSenior adviseur
Marleen
Versteeg
Senior adviseur m.versteeg@vilans.nl 06 22 81 02 71
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl