Cynthia Hofman

Cynthia Hofman

Wat betekent dementie voor mij? Deel 1

‘Mijn opa was de eerste persoon met dementie die ik kende. Hij had over de jaren heen meerdere hersenbloedingen gehad. Daarna kwamen de geheugen- en gedragsproblemen. Toen ik in de brugklas zat, maakte ik van dichtbij mee hoe mijn opa als persoon veranderde en daarmee de rol van mijn moeder. Ze was niet langer meer de dochter van mijn opa en oma en mijn moeder, maar op de eerste plaats mantelzorger.’

14-12-2017

Dit vertelde ik toen ik geïnterviewd werd en de vraag kreeg voorgelegd: ‘Wat betekent dementie voor jou?’ Binnen Vilans maak ik deel uit van het kernteam Dementie. Om elkaar beter te leren kennen, hebben we ons laten interviewen. 

Gefascineerd door het brein

Terwijl ik werd geïnterviewd, kreeg ik een brok in mijn keel. Mijn eigen verhaal kwam bij me binnen. Mijn keuze om neuropsychologie te gaan studeren was altijd helder, maar ik had het nooit hardop gezegd. Na wat er met mijn opa was gebeurd, fascineerde het brein mij. Het is het meest ingewikkelde orgaan van ons lichaam; met miljarden zenuwcellen en daartussen duizenden kilometers aan verbindingen. Ik was verwonderd over het feit dat één orgaan zoveel verschillende functies heeft, zoals het reguleren van lichaamsfuncties en mentale processen en het aansturen van onze bewegingen. En dat het daarnaast ook nog eens verantwoordelijk is voor onze persoonlijkheid en ons gedrag. 

Uit de vijfde versnelling 

Waar ik eigenlijk nooit echt bij stil sta is waarom ik nu doe wat ik doe. Uiteindelijk ben ik geen neuropsycholoog geworden, maar werk ik bij Vilans als onderzoeker op het thema ‘Persoonsgerichte zorg’. Ik voel passie voor mijn werk, maar waarom? En waarom werk ik bij Vilans? In de waan van alle dag en meebewegend met wat er op je pad komt, vergeet je dat al snel. De vraag ‘Wat betekent dementie voor jou?’ zorgde ervoor dat ik vanuit de vijfde versnelling terug moest schakelen en mezelf even in neutraal moest zetten om te reflecteren. 

De kwaliteit van leven van mensen met dementie

In onderzoeksvoorstellen heb ik het over ‘de doelgroep’ en in mijn trajecten worden ‘ervaringsdeskundigen’ betrokken, maar daarmee heb ik onbedoeld een afstand gecreëerd. Door de herinnering aan mijn opa en aan het mantelzorgen van mijn moeder, weet ik weer precies waarom ik bij Vilans werk. Naast dat het een hele fijne organisatie is, betekent Vilans voor mij dat ik op mijn eigen wijze een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit van leven van mensen (met dementie) door de kwaliteit van (integrale) zorg te bevorderen. 

De kracht van verhalen

Om te voorkomen dat ik nogmaals de mensen voor wie ik dit doe uit het oog verlies, werk ik tegenwoordig graag met verhalen. Persoonlijke verhalen blijven ons beter bij, raken ons en geven ons inzicht. Als mooie bijkomstigheid zijn narratieven (ervaringsverhalen) een goede manier om de meerwaarde van onze projecten in beeld te brengen. 

Terugschakelen en reflecteren

Momenteel halen we onder andere verhalen op bij zorgorganisaties die deelnemen aan het transformatieprogramma ‘Positieve Gezondheid’ en bij zorgorganisaties die deelnemen aan het project ‘Kwaliteit van leven: van meten naar verbeteren’. Wij stellen zorgmedewerkers vragen zoals ‘Wat vindt u belangrijk?’, ‘Waar wordt u blij van?’ of ‘Welke gebeurtenis met een cliënt is u bijgebleven en waarom?”. Door deze vragen te stellen, wordt er teruggeschakeld en gereflecteerd. 

Schakelt u wel eens terug uit de vijfde versnelling om te reflecteren?
Welk verhaal wilt u met mij delen?

Meer informatie over onderzoek en projecten van Vilans

Meer informatie? Neem contact op met:

CynthiaSenior onderzoeker
Cynthia
Hofman
Senior onderzoeker c.hofman@vilans.nl 06 15 16 96 63
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl