Bijdrage Vilans aan Integrated Care Conference
Vilans droeg met 3 bijdragen actief bij aan de conferentie in de vorm van een presentatie van Henk Nies en Mirella Minkman ‘Governance and ownership of citizen-driven forms of Integrated Care’, een posterpresentatie van Corine van Maar ‘Combinatie en implementatie van 3 succesvolle projecten voor Transmurale ouderenzorg' en Monique Spierenburg met een presentatie ‘Go local and co-operate’.
Nieuwe rol van burgers
Nies en Minkman vertelden in hun sessie over de opkomst van burgerinitiatieven in ons land en adresseerden nieuwe vragen zoals wie eigenlijk het eigenaarschap van de zorg heeft en waarom verantwoording van kwaliteit en middelen zich vooral richt op financiers en niet op burgers ofwel de maatschappij. Een recente inventarisatie van ons over de opkomst van burgerinitiatieven trok veel belangstelling en de nieuwe rol van burgers in (integrale) zorg is hiermee een interessante ontwikkeling.

Geïntegreerde zorg voor ouderen is focus op internationaal vlak
Zorg voor kwetsbare ouderen is in veel landen een issue. In Japan, het land met het hoogste percentage ouderen (en tot voor kort de oudste bewoner van 117 jaar) is een verandering gaande. Waren het in 2000 vooral de (schoon)dochters die voor hun (schoon)ouders zorgden, zo is het beleid anno 2012 dat zorg en welzijn meer wordt geleverd door professionals met goede afstemming tussen zorg en welzijn, formele en informele zorg. Afgestemd op de behoefte van de oudere.
Een ander voorbeeld is Schotland. Daar wil men dat de oudere persoon in een kwetsbare positie goed in beeld is bij zorgverleners (via screening), zodat preventie en proactieve ondersteuning indien nodig, kunnen plaatsvinden. Hierbij wordt de persoon ondersteund bij zelfmanagement met ‘Individual person centered care’ in een ‘community based’-omgeving. Er waren ook mooie voorbeelden uit Spanje, Duitsland en Nieuw-Zeeland.
Transmurale Ouderenzorg Zeeland
De posterpresentatie over transmurale ouderenzorg van Corine van Maar toont het Nederlandse voorbeeld van een groot project in de regio Boven de Westerschelde in Zeeland. Het project is een combinatie en implementatie van 3 succesvolle projecten voor transmurale ouderenzorg. Het doel hierbij is betere afgestemde persoonsgerichte zorg voor ouderen in een kwetsbare positie.
Dit willen we bereiken door een toegewijd team aan zorgverleners in de eerste- en de tweede lijn rondom de oudere, die afgestemde zorg (en welzijn) biedt, ofwel transmurale ouderenzorg. De pilot heeft ons inzicht gegeven, op welke aspecten we ons moeten richten, zoals bijvoorbeeld diversiteit, communicatie en informatievoorziening.

Lees ook het bericht Succesvolle transmurale ouderenzorg begint bij samenwerking.
Lokale kracht
Het congres toonde mooie voorbeelden van lokale kracht. Helen Tucker vertelde over de ‘community hospitals in UK’ zoals het Samuel Johnson Community Hospital en Nairn Hospital Scotland. De ziekenhuizen worden ‘geadopteerd’ door de lokale gemeenschap. Een andere beweging dan in ons land waarin ook ziekenhuizen besluiten om expertise te centraliseren en op peil te houden en de kosten te beperken.

Monique Spierenburg van Vilans gaf in haar presentatie aandacht aan hoe in ons land in verschillende regio’s diverse samenwerkingsvarianten ontstaan en hoe gemeenten en zorgaanbieders acteren en opereren om een (gezamenlijke) strategie te vinden. Samenwerkingsvraagstukken, hoe lokale kracht te organiseren en hoe sturing van samenwerking eruit kan zien zijn thema’s waar wij dit jaar volop mee aan de slag gaan.