Workshop - Kopiëren-aanpassen-plakken

Wat kan de zorg leren van anderen? De kans is groot dat de vraagstukken in de zorg waar wij ons vandaag de dag mee bezig houden in een andere sector al (deels) opgelost zijn. We zouden veel meer kunnen ‘afkijken’ en slim gebruik maken van deze ervaringen. Tijdens de inspiratiesessie ‘Kopiëren-aanpassen-plakken’, op de Vilans Relatiedag 2019, lieten deelnemers zich voor hun problemen in de zorg inspireren door de aanpak van succesvolle organisaties en bedrijven uit andere sectoren. 

26-09-2019

Frans van Zoest, Janna Stout en Paula Gerring van Vilans gingen daar, samen met Esther van Baaijen van Frisse blikken, Maarten Bunnik en Ludo Mennes van de Rabobank en Marianka Brouwer van Van Krimpen Statema, dieper op in tijdens de sessie. Drie organisaties met elk een eigen verhaal waar ze goed in zijn, en wat ze graag delen met de zorgsector. Van Zoest, expert innovatie en onderzoek bij Vilans (links op de foto): 'We gaan het vandaag hebben over grenzeloos leren van andere sectoren. De titel zegt het al: kopiëren, aanpassen en plakken van anderen. Zoals wij dat zelf ook hebben gedaan met het crosssector-transfer-canvas van ideaDJ Ramon Vullings. Vandaag geven wij deze methode graag aan jullie door'.

Leren van andere organisaties

Ramon Vullings heeft het boek ‘Not invented here’ geschreven vanuit de gedachte dat veel innovatie ook in andere sectoren plaatsvindt, maar dat we vaak (onbewust) toch te veel met onszelf bezig zijn. Terwijl we juist veel van andere sectoren kunnen leren. Het crosssector-transfer-canvas bestaat globaal gezien uit twee stappen. Eerst bekijk je: wat kunnen we leren van de andere organisatie? Daarna bedenk je samen: hoe kunnen we deze elementen toepassen in onze organisatie?

Kopiëren én aanpassen

'De hoofdboodschap van vandaag luidt: het gaat niet om het kopiëren van de oplossingen, het gaat juist om het kopiëren én aanpassen van de gedachten en oplossingen van de bedrijven die ons vandaag gaan inspireren', aldus van Zoest. De sprekers van de Rabobank, Van Krimpen Statema en Frisse Blikken namen de deelnemers mee in hun ervaringen en lieten zien dat ze bij andere sectoren met vergelijkbare vraagstukken bezig zijn.

Maarten Bunnik en Ludo Mennes - Rabobank | Omgaan met opgelegde wetgeving en controle daarop
Wat gebeurt er met je organisatie als je door externe wetgeving verplicht wordt een taak eigen te maken? In het geval van de Rabobank ging dat over een poortwachtersfunctie die zij hebben opgepakt. Tijdens de sessie bespraken en onderzochten zij met de deelnemers: wat zijn de parallellen tussen de bank- en de zorgsector als het gaat om opgelegde wetgeving? 

Marianka Brouwer - Van Krimpen Statema | Onder tijdsdruk, met aandacht samenwerken met familie
Elke uitvaart is een unieke gebeurtenis. Uitvaartbegeleider Marianka Brouwer deelde haar ervaringen en inzichten over het samenwerken hierin met families. Hoe zorg je dat je onder tijdsdruk goed met familie kunt samenwerken? Wat zijn de werkende principes? 

Esther van Baaijen - Frisse blikken | Onboarding en ontwikkeling van medewerkers
Frisse Blikken helpt grote organisaties op een ondernemende manier met veranderen en versnellen. Esther van Baaijen deelde haar visie over het belang van talentacquisitie en ontwikkeling in het aanhouden van medewerkers. Hoe trek je het juiste talent aan? Hoe zorg je dat nieuwe medewerkers fijn landen binnen de organisatie? En zich vervolgens verder ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak? 

Leren van andere sectoren

Na de plenaire introductie kozen de deelnemers van welke organisatie zij meer wilde horen. Zo ontstonden er drie subgroepen die elk aan de slag gingen met het crosssector-transfer-canvas:

  • Wat kunnen we leren van deze organisatie en sector? 
  • Hoe past dat bij een vraag waar wij mee te maken hebben in de zorg?
  • Hoe zouden we dat element wat interessant is nu kunnen toepassen op onze situatie? 
  • Wat reflecteert aan de vraag die bij ons speelt in de organisatie? 

Foto's: APA Foto

Inzicht, inspiratie en herkenning

De deelnemers keken vervolgens met elkaar hoe zij die bruikbare elementen kunnen toepassen in hun situatie. Dit gaf inzicht en inspiratie. Zo vertelde een deelnemer: 'Leuk en vooral nuttig om op deze manier buiten de deur te kijken, omdat je vraagstukken vanuit een hele andere context bekijkt.' Iemand anders zei: 'Ik ben blij verrast over wat je er allemaal uit kunt halen met deze methode. Ik had niet verwacht dat er zoveel te halen valt bij andere branches en sectoren.' Een onderzoeker vulde aan: 'Ik zie ook veel herkenning, als het bijvoorbeeld gaat over relaties. Vanuit mijn functie breng ik wetenschap en praktijk dichter bij elkaar, daarbij wil je iedereen aandacht geven. Dat kwam ook terug bij de sessie die ik volgde met uitvaartbegeleider Marianka Brouwer.'

Iemand anders: 'Het persoonlijke inwerktraject van nieuwe medewerkers is erg belangrijk. Het inspireerde mij om te zien hoe ze dat bij Frisse Blikken doen. Op maat kijken: wat heeft iemand nodig en hoe kun je dat samen vormgeven? Daar is naar mijn mening eigenlijk nog te weinig aandacht voor in de zorg.' Een andere deelnemer zei na de bijeenkomst: 'Ik krijg niet vaak de kans om te praten met iemand van een andere tak van sport. Ik ervaar dat als zeer inspirerend en waardevol.'

Meer weten

Benieuwd naar de impressie van de relatiedag met als thema Grenzeloos leren?
Bekijk de Terugblik Vilans Relatiedag 2019 met verslagen van alle workshops.

Meer informatie? Neem contact op met:

MirellaVoorzitter raad van bestuur
Mirella
Minkman
Voorzitter raad van bestuur m.minkman@vilans.nl 030 7892300
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl