Johan van der Leeuw

Johan van der Leeuw

Zet domotica slimmer in met deze 5 tips

Veel organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg zullen het herkennen: het gebruik van toezichthoudende domotica leidt tot zoveel valse meldingen, dat het niet meer te belopen is. Hoe kan het anders? Vilans geeft u 5 tips.

29-04-2014

1. Onderzoek de nieuwe generatie toezichthoudende domotica

Sinds kort is er een nieuwe generatie toezichthoudende domotica op de markt, die veel beter is dan de domotica die nu gangbaar is. Daarbij wordt gebruik gemaakt van slimme sensortechnologie. Kaart het probleem daarom aan bij de ICT-afdeling en/of het Facilitair Management; zij zijn degenen die dit probleem kunnen oppakken.

2. Ontdek nieuwe functies van domoticasystemen

Bekijk welke functies (nieuwe) domoticasystemen kunnen ondersteunen. Een overzicht hiervan vind je in de Functiewijzer domotica en dementiezorg, gratis te downloaden op Kenniscirkel Domotica Wonen Zorg.

3. Creëer breed draagvlak

Betrek de specialist ouderengeneeskunde, ergotherapie en de cliëntenraad. Alleen met een breed draagvlak kan de invoering van nieuwe domotica een succes worden.

4. Houd rekening met nieuwe wetgeving

Houd rekening met de nieuwe Wet Zorg en dwang. Deze nieuwe technologie is door de inspectie bedoeld als lichter alternatief voor vrijheidsbeperkende maatregelen als bedhekken; maar het blijft onvrijwillige zorg. Dat betekent dat bij elke cliënt de juiste procedure moet worden gevolgd voordat de domotica ingezet mogen worden.

5. Gratis demonstratie bij Zorgpalet Baarn-Soest

Ga eens kijken bij andere zorgorganisaties die al met de nieuwe techniek werken.

Meer weten?

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
van der Leeuw
Senior adviseur j.vanderleeuw@vilans.nl 06 22 81 06 56
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl