Laagdrempelige uitwisseling
De Zorgvernieuwers komen vooral zelf met de ideeën. Zo bedacht een groepje Zorgvernieuwers die actief zijn in de ouderenzorg een WhatsAppgroep om makkelijk contact met elkaar te hebben over innovaties. Bijvoorbeeld: wie kent een innovatief meetinstrument om regie van ouderen te meten? Of: wie maakt er gebruik van een app die het doen van fysieke oefeningen stimuleert? Zorgvernieuwers helpen elkaar zo op een laagdrempelige manier aan antwoorden.
Samen werken aan oplossingen
Maar bottom-up innoveren, is best een uitdaging, zo blijkt in de praktijk. Dat vraagstuk pak je niet alleen aan door online uit te wisselen, maar ook door elkaar te zien en samen te werken aan oplossingen. Op de design-thinking-bijeenkomst van 31 augustus zochten 10 Zorgvernieuwers elkaar daarom op. Wat leuk was dat iedere Zorgvernieuwer een collega van de werkvloer meenam. Zo raken mensen uit meerdere lagen van de organisatie betrokken. Dit is heel belangrijk, want faciliteren vanuit bijvoorbeeld het management zorgt ervoor dat ideeën ook daadwerkelijk van de grond komen.
Faciliteren vanuit het management zorgt ervoor dat ideeën ook echt van de grond komen.
Samen prototypen maken
Mijn collega Lotte Cornelisse nam de groep van Zorgvernieuwers mee in het ambacht van design thinking. Hieronder verstaan we vooral een benaderwijze, mindset en houding om innovatie op een creatieve manier vorm te geven. Vervolgens werkten de Zorgvernieuwers concrete oplossingen uit die hen gaan helpen om hun ambitie van bottom-up innoveren te realiseren. Papier, klei, duplo: tal van creatieve materialen werden benut om een prototype te maken van een vernieuwende oplossing.
Naar de pagina over design thinking in de zorg
Letterlijk ruimte maken
Eén groepje bouwde van duplo en papier een ‘chillruimte’, die medewerkers uitnodigt om tot nieuwe ideeën te komen. Een gezellig ingerichte kamer met een duidelijke ‘funfactor’, zoals bijvoorbeeld een pingpongtafel. En een ruimte waar je je dienst begint en eindigt, waar je met elkaar successen viert en leed deelt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vanuit ontspanning sneller mooie ideeën ontstaan. Je wordt even uit je routine gehaald en dit stimuleert het out-of-the-box-denken.
Vanuit ontspanning ontstaan sneller mooie ideeën.
Maak goed gebruik van je potentieel
Een ander idee was om een online tool of game te ontwikkelen die zich niet alleen richt op mensen met de nieuwe ideeën, maar juist ook de kans geeft om ‘stille’ mensen in je organisatie te betrekken bij innovaties. De online tool is een puntensysteem dat punten geeft aan de ideeënbrengers, maar ook aan de mensen die op deze ideeën reageren en bijvoorbeeld meer reflectief dan innovatief zijn. Een puntensysteem stimuleert en maakt dat je het aanwezige potentieel in de eigen organisatie beter benut.
Lees meer over Zorgvernieuwers