Zorgvernieuwers prototypen er op los

Bottom-up innoveren, hoe doe je dat? Deze vraag pakten Zorgvernieuwers 2018 beet tijdens een design-thinking-werkbijeenkomst. Zorgvernieuwers zijn gedreven mensen die met anderen de langdurende zorg willen verbeteren en vernieuwen. Onze oproep in januari 2018 om met Zorgvernieuwers in contact te komen heeft dan ook een gevarieerde groep van mensen opgeleverd met veel hart en goede ideeën voor de zorg. Deze Zorgvernieuwers faciliteren wij in hun proces. Zodat zij nog beter kunnen doen waar zij goed in zijn en meer impact bereiken.

25-09-2018

Laagdrempelige uitwisseling

De Zorgvernieuwers komen vooral zelf met de ideeën. Zo bedacht een groepje Zorgvernieuwers die actief zijn in de ouderenzorg een WhatsAppgroep om makkelijk contact met elkaar te hebben over innovaties. Bijvoorbeeld: wie kent een innovatief meetinstrument om regie van ouderen te meten? Of: wie maakt er gebruik van een app die het doen van fysieke oefeningen stimuleert? Zorgvernieuwers helpen elkaar zo op een laagdrempelige manier aan antwoorden.

Samen werken aan oplossingen

Maar bottom-up innoveren, is best een uitdaging, zo blijkt in de praktijk. Dat vraagstuk pak je niet alleen aan door online uit te wisselen, maar ook door elkaar te zien en samen te werken aan oplossingen. Op de design-thinking-bijeenkomst van 31 augustus zochten 10 Zorgvernieuwers elkaar daarom op. Wat leuk was dat iedere Zorgvernieuwer een collega van de werkvloer meenam. Zo raken mensen uit meerdere lagen van de organisatie betrokken. Dit is heel belangrijk, want faciliteren vanuit bijvoorbeeld het management zorgt ervoor dat ideeën ook daadwerkelijk van de grond komen.

Faciliteren vanuit het management zorgt ervoor dat ideeën ook echt van de grond komen.

Samen prototypen maken

Mijn collega Lotte Cornelisse nam de groep van Zorgvernieuwers mee in het ambacht van design thinking. Hieronder verstaan we vooral een benaderwijze, mindset en houding om innovatie op een creatieve manier vorm te geven. Vervolgens werkten de Zorgvernieuwers concrete oplossingen uit die hen gaan helpen om hun ambitie van bottom-up innoveren te realiseren. Papier, klei, duplo: tal van creatieve materialen werden benut om een prototype te maken van een vernieuwende oplossing.

Naar de pagina over design thinking in de zorg

Letterlijk ruimte maken

Eén groepje bouwde van duplo en papier een ‘chillruimte’, die medewerkers uitnodigt om tot nieuwe ideeën te komen. Een gezellig ingerichte kamer met een duidelijke ‘funfactor’, zoals bijvoorbeeld een pingpongtafel. En een ruimte waar je je dienst begint en eindigt, waar je met elkaar successen viert en leed deelt. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vanuit ontspanning sneller mooie ideeën ontstaan. Je wordt even uit je routine gehaald en dit stimuleert het out-of-the-box-denken.

Vanuit ontspanning ontstaan sneller mooie ideeën.

Maak goed gebruik van je potentieel

Een ander idee was om een online tool of game te ontwikkelen die zich niet alleen richt op mensen met de nieuwe ideeën, maar juist ook de kans geeft om ‘stille’ mensen in je organisatie te betrekken bij innovaties. De online tool is een puntensysteem dat punten geeft aan de ideeënbrengers, maar ook aan de mensen die op deze ideeën reageren en bijvoorbeeld meer reflectief dan innovatief zijn. Een puntensysteem stimuleert en maakt dat je het aanwezige potentieel in de eigen organisatie beter benut.

Lees meer over Zorgvernieuwers

Meer informatie? Neem contact op met:

LotteSenior adviseur
Lotte
Cornelisse
Senior adviseur l.cornelisse@vilans.nl 06 46 05 38 26
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl