Johan Vesseur

Johan Vesseur

Video - Nut en noodzaak aanpak antibioticaresistentie

Bacteriën worden steeds hardnekkiger en resistenter tegen antibiotica. En dat is levensbedreigend. Om antibioticaresistentie (ABR) tegen te gaan, is antibioticagebruik verminderen en infecties voorkomen hard nodig. Dat begint met een verhoogd bewustzijn van bestuurders en professionals. Niet alleen over voorschrijfgedrag maar juist ook over hygiëne. Het programma helpt daarbij, onder meer met een korte voorlichtingsfilm.

21-06-2017

Hygiënisch werken in de zorg: start vandaag nog

De partners  - het RIVM, ActiZ, V&VN, Verenso en Vilans - ontwikkelden een simpele manier om bewustwording direct te verhogen. Onderstaande animatiefilm toont waarom ABR gevaarlijk is en wat zorgmedewerkers er tegen kunnen doen. Gelukkig zijn het kleine zaken, die voor een groot effect zorgen. Van haar opsteken en sieraden afdoen, tot collega’s aanspreken die door drukte vergeten hun handen te wassen. Zie wat je kunt verbeteren en begin vandaag nog!

Hygiëne: het kan altijd beter

Marjolein van Vliet, programmaleider van het programma, vertelt: ‘Er gaat al veel goed in de basishygiëne, maar er kan ook nog veel beter. Alles begint bij de bewustwording van zowel zorgprofessionals als bestuurders. We ontwikkelen effectieve acties gericht op gedragsverandering én moeten ervoor zorgen dat die ook echt gebruikt gaan worden. En dat bestuurders hun medewerkers faciliteren.’

Bestuur als basis bij aanpak antibioticaresistentie

Om goede gewoonten rond hygiënisch werken te verankeren, is voortdurend aandacht nodig. Het ABR-programma is daarom ook gericht op het commitment van bestuurders. Een bedrijfscultuur waarin het tegengaan van ABR prioriteit is, is de enige manier om de veiligheid van cliënten te garanderen. En niet alleen in de eigen organisatie, maar in de gehele zorgketen.

Geïnteresseerd in het programma Aanpak antibioticaresistentie verpleeghuizen? Vraag een gesprek aan met Marjolein van Vliet via m.van.vliet@vilans.nl.

Meer informatie over thuiszorg

Meer informatie? Neem contact op met:

JohanSenior adviseur
Johan
Vesseur
Senior adviseur j.vesseur@vilans.nl 06 31 93 49 40
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl