Advies en Implementatie

Verken de grenzen in de informele zorg

Versterk de samenwerking met de familie en het netwerk van de cliënt. Betrek de familie bij de zorg enondersteuning van hun naaste.

Waarom grenzen verkennen in de informele zorg?

De inzet van vrijwilligers, mantelzorgers en anderen uit het netwerk is onmisbaar. Wellicht kunt u deze zelfs uitbreiden. Wettelijk en juridisch zijn er namelijk maar weinig beperkingen. Wat mogen mantelzorgers nu precies wel en wat niet? Helpen met douchen? Medicatie toedienen? En wat willen cliënten? Sluit dat op elkaar aan? Verken met ons de grenzen van wat cliënten en mensen uit de informele zorg willen en kunnen. En ontdek hoe u dat op een veilige en verantwoorde manier faciliteert.

Wanneer u kiest voor de studiedag 'Grenzen verkennen in informele zorg͛' doorlopen we enkele stappen:  

  • Samen bespreken we hoe u de grenzen aan het werk van informele zorg verlegt, mét behoud van veiligheid en kwaliteit van zorg.  
  • Met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen bespreken we de verschillende soorten grenzen: persoonlijke, relationele, organisatorische en wettelijke/juridische. Hoe wordt er binnen uw organisatie tegen deze grenzen aangekeken? Waar zitten belemmeringen? Waar is ruimte?
  • Vervolgens verkennen deelnemers de mogelijkheden om grenzen te verleggen binnen de driehoek cliënt, informele zorg en professionele zorg. Dit aan de hand van diverse scenario's.

Het resultaat: Een nieuwe kijk op informele zorg, waardoor cliënten optimale ondersteuning ervaren.

‘We willen meer ruimte bieden aan informele zorgverleners, zodat zij hun rol kunnen pakken.’ Ronald Schmidt, directievoorzitter V&V Cordaan

Waarom Vilans?

Wij weten alles van de wettelijke en juridische aspecten in het samenspel tussen informele en professionele zorg. We organiseren workshops, schrijven blogs en brengen publicaties uit met dit onderwerp.

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl