Advies en Implementatie

Zelfmanagement en individueel zorgplan

Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid? Zet zelfmanagement en individuele zorgplanning in.

Waarom zelfmanagement en individuele zorgplannen?

Patiënten helpen zelf regie te voeren over hun gezondheid; dat is het doel van zelfmanagementondersteuning. Individuele zorgplannen zijn daarbij een goed hulpmiddel. Bovendien stellen zorgverzekeraars zo'n plan steeds vaker verplicht. Wij helpen zorggroepen en huisartsenpraktijken bij het ontwikkelen en invoeren ervan. De doelen en mogelijkheden van de patiënt vormen het uitgangspunt, zodat de patiënt zich beter gehoord voelt.

Wanneer u kiest voor zelfmanagementondersteuning, doorlopen we samen enkele stappen:

  • We beginnen met een heldere visie: alleen dan weet iedereen waarnaar hij op weg is én waarom. Vervolgens komen we in overleg tot een passend plan van aanpak.
  • We maken samen een keuze voor praktische zelfmanagementtools en bekijken welke rol een patiëntenportaal kan vervullen.  
  • In de implementatiefase vervullen wij de rol van projectleider en trainen wij medewerkers om ze voor te bereiden op hun nieuwe rol. Stapsgewijs werken we toe naar een nieuwe werkwijze, die we uiteraard graag evalueren.

Het resultaat: individuele zorgplannen waarmee u patiënten helpt zelf regie te voeren over hun gezondheid.

‘Wij wilden voor iedere chronisch zieke patiënt een individueel zorgplan met structureel aandacht voor zelfmanagement. Persoonsgerichte zorg levert een aanpak op die past bij de patiënt; dat is nodig omdat iedere patiënt verschillend is.’ Nathalie Eikelenboom, programmamanager zelfmanagement, Zorggroep DOH

Waarom Vilans?

Wij zijn dé expert op het gebied van zelfmanagement en individuele zorgplanning. We begeleiden en trainden ruim 35 gezondheidscentra en zorggroepen bij het invoeren van zelfmanagementondersteuning in de dagelijkse praktijk. Klanten gaven ons in de evaluatie gemiddeld een 8,5. 

Meer informatie? Neem contact op met:

JeroenSenior adviseur
Jeroen
Havers
Senior adviseur j.havers@vilans.nl 06 22 81 01 13
Profiel
Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl