Advies en Implementatie

Zorg voor vrijheid

Meer vrijheid voor cliënten is mogelijk. Met onze hulp kunt u vrijheidsbeperkingen afbouwen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.

Meer bewegingsvrijheid voor cliënten is beter voor hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Het is mogelijk om cliënten meer vrijheid te bieden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen.  

Waarom moeten we vrijheidsbeperkingen verminderen?

Kwetsbare ouderen en mensen met een beperking worden soms tegen zichzelf of anderen beschermd. Sommige beschermende maatregelen tasten hun vrijheid aan. Gangdeuren gaan op slot, cliënten worden vastgebonden of ze krijgen langdurend onrustmedicatie. Deze vrijheidsbeperkende maatregelen zijn schadelijk voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid. Gelukkig kan het ook anders: er zijn veel manieren om veiligheid te bieden, die de bewegingsvrijheid niet of veel minder aantasten. Wij helpen u deze manieren toe te passen. Maak gebruik van onze dienstverlening of doe mee met het nieuwe landelijke project Samen op weg naar vrijheid. 

Wij leiden uw medewerkers op. Zij helpen uw organisatie naar meer zorg voor vrijheid:

  • Wij dragen onze kennis, ervaring, beproefde methodiek en instrumenten over vrijheidsbeperkingen over aan uw organisatie. Twee van uw medewerkers krijgen een opleiding in het werken met nieuwe maatregelen.  
  • Vervolgens bereiden we samen met de twee medewerkers een interactieve training voor, die zij kunnen geven aan uw uitvoerende medewerkers. Deze training duurt twee dagdelen.
  • De medewerkers zijn vervolgens opgeleid om de training aan meer medewerkers te geven.
  • De praktische adviezen helpen uw medewerkers om in verbeterteams de vrijheidsbeperkende maatregelen af te bouwen.  

Het resultaat: uw zorgmedewerkers weten welke mogelijkheden er zijn voor vrijheid en bescherming.

‘S&L Zorg maakt nu meer gebruik van (lichtere) alternatieven.’ Bert Langenberg, beleidsadviseur bij S&L Zorg
 

Waarom Vilans?

Bij ons bent u aan het juiste adres. Wij weten alles over veranderingen en vrijheidsbeperkende maatregelen. We werkten met succes samen met meer dan 140 aan het afbouwen van vrijheidsbeperking.  

Persvragen? Neem contact op met afdeling communicatie via 06 460 433 51 of pers@vilans.nl