Ik maak me
zorgen

Door corona leven we in een lastige tijd. Mensen uit risicogroepen, ouderen en mensen met een beperking hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden. Je wil dan weten waar je aan toe bent. Zodat je goede keuzes kunt maken.

Ik maak me zorgen

Door de corona kan het zijn dat je je zorgen maakt of stress hebt. Wat kan je doen?

Ik maak me zorgen

Het Steunpunt Coronazorgen geeft informatie wat je kan doen als je zorgen hebt. Met tips, adviezen en namen van organisaties die je verder kunnen helpen. Klik hier voor meer informatie.

Je kunt ook contact opnemen met de Luisterlijn. Via 0900 - 0767 kun je dag en nacht met iemand in gesprek. Klik hier voor de Luisterlijn.


Wat is er aan extra hulp als je extra kwetsbaar bent?

  • Bij thuisisolatie: gratis zelftesten en medische mondkapjes

Zit je in thuisisolatie omdat je geen prik kunt krijgen, bijvoorbeeld door ziekte? Of hoor je bij de groep die een derde prik krijgt?

Dan kun je 1 keer per maand 25 zelftesten krijgen en/of 100 medische mondkapjes. Hiermee kan je je beschermen.

Je kunt de zelftesten en mondkapjes aanvragen bij jouw apotheek.

•    Praktische hulp via Rode Kruis 

Bel met het Rode Kruis voor advies, tips of om even te praten. Zij hebben ook vrijwilligers die kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of door medicijnen op te halen. Bel naar: 070 - 44 55 888.

•    Extra hulp  via jouw gemeente

Je kunt ook bij jouw eigen gemeente terecht voor extra hulp. Kijk op de website van jouw gemeente welke hulp door vrijwilligers gegeven kan worden. Ook zijn er bijvoorbeeld buurthuizen of dorpshuizen waar je terecht kan.

Tip(s):

Risicogroep

Het kan het zwaar zijn om lange tijd voor iemand te zorgen. Dan is het fijn te weten waar je hulp kunt krijgen.

Steunpunt mantelzorg kan helpen

Elke gemeente heeft een Steunpunt Mantelzorg. Zij kunnen je helpen de weg te vinden naar de juiste hulp. Het steunpunt van de gemeente van je naaste kun je op internet opzoeken. Tik hiervoor de naam van de gemeente en het woord ‘mantelzorg’ in. Vaak vind je dan de naam en contactgegevens van de organisatie.

Zorgladder mantelzorg

De Zorgladder Mantelzorg geeft handige informatie. Bijvoorbeeld over hoe je hulp van je omgeving of van vrijwilligers kunt vragen. Maar ook over ondersteuning uit de Wmo of verpleging en verzorging aan huis. Je kunt ze ook bellen als je er niet uit komt.

De Rijksoverheid heeft een pagina over zorg voor mensen die thuis wonen. Daar vind je ook actuele informatie en tips voor mantelzorgers.

Digitale hulpmiddelen

Misschien kunnen digitale hulpmiddelen jou helpen. Bijvoorbeeld sensoren in huis die waarschuwen als je naaste is gevallen. Maar ook beeldbellen kan een oplossing zijn bij het onderhouden van contact. 

Tip(s):

  • Heb je behoefte om stoom af te blazen? Bel dan met de Luisterlijn: 0900-0767.
  • Bij het Steunpunt Coronazorgen vind je informatie over hoe je met je gevoelens en zorgen om kan gaan. Waar nodig krijg je doorverwijzingen voor hulp.
Risicogroep