Naar hoofdinhoud

Handreiking Balans in Beeld

De handreiking Balans in Beeld, met checklist, is een hulpmiddel voor begeleiders om die balans in hun begeleiding te vinden. Je kunt ermee nagaan of je een jongere overvraagt of juist niet genoeg uitdaagt en je krijgt handvatten om met de uitkomsten aan de slag te gaan.

Jongeren met een licht verstandelijke beperking uitdagen, zonder hen te overvragen of ondervragen

Bij begeleiding van jongeren met een licht verstandelijke beperking (LVB) komt het onderwerp ‘overvraging’ en ‘uitdaging’ vaak ter sprake. Begeleiders van jongeren met een LVB ervaren vrijwel dagelijks het spanningsveld tussen te veel zorg bieden (onvoldoende uitdagen) en te veel verantwoordelijkheid leggen bij de jongere (overvragen). Maar hoe bepaal je nu als begeleider wat je aan de jongere zelf kunt overlaten en waarbij jouw ondersteuning wel nodig is? Ofwel: Hoe bied je de sturing die een jongere nodig heeft en geef je hem tegelijk de regie over zijn eigen leven, om zelf verantwoorde keuzes te maken?

Begeleiders blijken in de praktijk grote behoefte te hebben aan concrete handvatten voor het vinden van de juiste balans tussen uitdaging en overvraging. Begeleiders voelen zich soms machteloos, als ze boosheid bij een jongere zien, maar niet weten hoe ze kunnen helpen. Soms zijn er ook frustraties: “Ik heb het nu al vier keer uitgelegd en hij doet het nog steeds niet”. Het vinden van de juiste balans in de benaderingswijze, van jongeren met een LVB in de adolescentiefase, is voor begeleiders een hele klus.

Balans in Beeld is ontwikkeld dankzij subsidie van het Antonia Wilhelmina Fonds, een Fonds op Naam van het Fonds Psychische Gezondheid, in samenwerking met het Kennisplein Gehandicaptensector en het Landelijk Kenniscentrum LVB.

Publicatiedatum

01-01-2014

Deel via

Soort

Handreiking

Type

Boek

Taal

Nederlands

ISBN

9789088391064

Auteur

E.J.W. Rot

Pagina's

64

Prijs

€ 19,50