Vitality Club
Meerdere ochtenden per week komen 65-plussers bijeen om samen een uur te bewegen onder leiding van een leeftijdsgenoot, een peer coach. De focus van de oefeningen ligt op kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen en flexibiliteit. Het gebruik van peer coaches in plaats van professionals maakt de beweeggroepen goedkoper, duurzamer en schaalbaar.
Onderzoek toont aan dat beweeggroepen die geleid worden door een peer coach effectief zijn (Van de Vijver et al. 2018). Daarnaast tonen meerdere onderzoeken aan dat gebruik van peer coaching deelnemers lang weet te binden (Buman et al. 2011; Ginis et al. 2013). Tenslotte laat onderzoek zien dat peer coaching geschikt is om ook de hard-to-reach te bereiken.
Publicatiedatum
03-06-2022
Soort
Interventie
Soort kennis
Onderzoekskennis
Uitvoering
De groep komt meerdere keren per week bijeen om te bewegen. Een beweegsessie duurt een uur en begint met 10 minuten warming up en eindigt met 5 minuten cooling down/strekken. Tussendoor is er ruimte voor twee of drie onderdelen van 15-25 minuten. Deze onderdelen kunnen bestaan uit oefening voor balans, kracht, coördinatie, uithoudingsvermogen of spel.
Het wordt aangeraden om de focus van de onderdelen af te wisselen en ook een spelelement te verwerken in de oefening. Deze afwisseling zorgt dat deelnemers de beweegrichtlijn halen. De beweegrichtlijn geeft namelijk aan dat de 150 minuten matig intensieve beweging ook bot- en spierversterkende oefeningen en balansoefeningen moet bevatten.
Minimale benodigde onderdelen zijn een open ruimte, liefst een veld met zachte (kunst)gras ondergrond en sportmateriaal. De beweegrichtlijn adviseert 150 minuten matig intensief bewegen per week, daarom adviseren wij om de Vitality Club drie keer per week (180 minuten) samen te laten komen. (Wanneer de Vitality Club twee dagen (120 minuten) per week beweegt haalt echter een groot deel van de deelnemers de richtlijn van 150 minuten ook, omdat twee dagen heen en weer fietsen naar de Vitality Club vaak 30 minuten in beslag neemt.)
Materiaal
Om het samen bewegen uitdagend en interessant te houden, worden sportmaterialen gebruikt. Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar dumbbells, elastieken en kleine voetballetjes zijn de basis. Daarnaast is er een handleiding die een stappenplan, templates van inschrijfformulieren, flyers, persberichten en voorbeeldoefeningen bevat.
Organisatie / Uitgever
Casus
'In de Professoren en Burgemeesterswijk in Leiden is er een park naast een hockey vereniging. De velden werden niet gebruikt tussen 09:00 en 10:00 in de ochtend. Nadat wij er een Vitality Club hadden opgezet wordt er elke doordeweekse ochtend van 09:00 tot 10:00 gesport. Er is een sociaal netwerk ontstaan tussen alle 40-50 vaste deelnemers van de Vitality Club. Zij herkennen elkaar in de wijk, bij de supermarkt en evenementen. Daarnaast organiseren zij ook gezamenlijk evenementen of brengen elkaar op de hoogte van nieuwe evenementen. Dit alles is ontstaan omdat zij elkaar laagdrempelig hebben leren kennen tijdens het sporten.
‘Ik kom hier primair om te bewegen en secundair voor de eventuele contacten.’ (Man, 70)
‘Ik ga hier niet in mijn eentje rondrennen, dat is dan weer het rare! … die groep eh… dan was dat toch ook de stok achter de deur van: ja, je moet wel gaan.’ (Vrouw, 67)