Henk Nies
Directeur strategie en ontwikkeling

Henk
Nies

Directeur strategie en ontwikkeling

'Mensen zijn niet hun ziekte of beperking'

Graag pleit ik voor vormen van zorg en ondersteuning in de samenleving zelf. Oplossingen die tussen professioneel en informeel inzitten en die binnen de zorg, maar ook buiten de zorgsector worden aangepakt. Voorbeelden zijn initiatieven van burgers die zelf de zorg en welzijn organiseren en contracteren, zorgruilafspraken tussen mensen in de buurt, bedrijven die mensen met een verstandelijke beperking inzetten of kunstactiviteiten van kwetsbare mensen.

Er moet niet alleen aandacht zijn voor zorg, maar ook voor wonen, werk, deelname aan de samenleving en een gezonde leefstijl. Mensen zijn niet hun ziekte of beperking. Door mensen zo aan te duiden en te behandelen, doe je ze tekort.

Meer met minder

Veel discussies in de zorg gaan over de korte termijn: hoe overleef ik de bezuinigingen? Of hoe kunnen we hetzelfde met minder middelen doen? Maar het moet gaan over hoe we met minder middelen een beter resultaat kunnen bereiken. Dat betekent dat we moeten afschaffen wat niet nodig is en doen wat echt meerwaarde oplevert. Dat klinkt abstract, maar Vilans laat op allerlei manieren zien dat dit kan.

Wapenfeiten van Henk Nies

  • Verantwoordelijk voor organisatie en beleid van de langdurende zorg, samenhang in de zorg en kwaliteitsbeleid.
  • De programma’s het Landelijk Dementieprogramma, Zorg voor Beter en In voor zorg! opgezet.
  • Bijzonder Hoogleraar Organisatie en Beleid van Zorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Artikelen van Henk

Hebben verpleeghuisbewoners geleden onder het bezoekverbod?Blog
Hebben verpleeghuisbewoners geleden onder het bezoekverbod?
07 oktober 2020

De afgelopen week ontstond een welles-nietesdiscussie over de juistheid van de conclusie dat verpleeghuisbewoners niet zouden hebben geleden onder het bezoekverbod. Henk Nies gaat in op de conclusies van dit onderzoek.

‘Beleidsmensen, zorg dat verzorgenden je als mens kennen’Blog
‘Beleidsmensen, zorg dat verzorgenden je als mens kennen’
17 augustus 2020

Het besef dat verzorgenden IG en ander personeel in de zorg moeten meedoen aan de beleidstafel, groeit. Beleidsmensen hebben een belangrijke rol in dit veranderingsproces. Wat kunnen zij doen om verzorgenden te betrekken bij organisatievraagstukken?

Verzorgenden zijn groot(s), die moet je willen horenBlog
Verzorgenden zijn groot(s), die moet je willen horen
17 augustus 2020

Het perspectief en de unieke kennis van verzorgenden IG moet erkend en gehoord worden, stellen Marieke van Wieringen, Henk Nies en Karin Kee. In twee blogs leggen zij uit waarom beleidsmensen dit zouden moeten willen stimuleren en hoe dan.

Samen leren van corona Blog
Samen leren van corona 
23 juli 2020

De afgelopen periode was er een van paniek en hectiek, heroïek en dramatiek, gevolgd door kritiek en maatschappelijke dynamiek. We gingen razendsnel naar een lockdown en krabbelen daar nu langzaam weer uit. Wat hebben we geleerd?

Inclusieve samenleving vraagt meer dan een gebarentolkBlog
Inclusieve samenleving vraagt meer dan een gebarentolk
04 juni 2020

De coronacrisis dwingt tot snelle vernieuwingen, van zorg en samenleving. Een moment om Nederland snel inclusiever te maken. We hebben nog wat in te halen.

Vergeet de onzichtbare slachtoffers van het coronavirus nietBlog
Vergeet de onzichtbare slachtoffers van het coronavirus niet
31 maart 2020

Tijdens de coronacrisis staan de zwaarst getroffen coronapatiënten en hun naasten centraal in alle acties. Maar er is ook een onzichtbare groep coronaslachtoffers. Hoe bieden we hún goede zorg?

Blog - Ouderenzorg vraagt om omdenkenBlog
Blog - Ouderenzorg vraagt om omdenken
26 februari 2020

Het vraagstuk van de ouderenzorg wordt alleen maar groter. Hoe moet het verder? We willen immers voldoende zorg en goede zorg. Kan dat? Zeker, maar we moeten wel gaan omdenken.

Blog - Wat kunnen ouderen zelf doen met hun geschenk?Blog
Blog - Wat kunnen ouderen zelf doen met hun geschenk?
14 januari 2020

Ikzelf sta op het randje van de derde levensfase. Ik heb nog tweeënhalf jaar tot mijn pensionering. Na een groot aantal jaren in de raad van bestuur van Vilans heb ik nu een ‘stapje terug’ gedaan. Maar het is eigenlijk een ‘stapje vooruit’!

Oostenrijkse reportage over Nederlandse ouderenzorgNieuws
Oostenrijkse reportage over Nederlandse ouderenzorg
19 december 2019

Het actualiteitenprogramma WELTjournal van de Oostenrijkse omroep ORF vertoonde deze week een diepgravende reportage over de Nederlandse ouderenzorg.

Blog - Positieve Gezondheid en het goede levenBlog
Blog - Positieve Gezondheid en het goede leven
12 november 2019

Wat vindt Henk Nies zo mooi aan Positieve Gezondheid? Dat het duidelijk maakt dat mensen verschillend naar hun eigen gezondheid kijken en naar die van anderen.

'Kabinet: investeer flink in preventie dementie'Blog
'Kabinet: investeer flink in preventie dementie'
22 oktober 2019

Dementie is niet alleen een nare aandoening, maar ook een dure. Daarom moet het kabinet 2 miljard investeren in preventie. Henk Nies legt uit waarom.

Blog - Het risico van veilige zorgBlog
Blog - Het risico van veilige zorg
08 juli 2019

Ze valt vaak, soms wel drie keer per week. En het levert op zijn minst bont en blauw op, een lelijke wond die slecht geneest en ook al een keer een gebroken heup. Maar met haar 96 jaar wil ze niet naar een zorginstelling. ‘Laat mij maar thuis’. Haar kinderen denken er anders over: die vinden het niet veilig. Wat moet je dan?

Blog - Hard bewijs geen garantie voor de toekomstBlog
Blog - Hard bewijs geen garantie voor de toekomst
12 juni 2019

Is met wetenschappelijk bewijs altijd voldoende aangetoond dat iets werkt? Steeds meer is de context van interventies zeker zo belangrijk. Lees dit blog van Henk Nies over resultaten uit het verleden.

Scandinavische zorg minder duur en complex dan Nederlandse zorgNieuws
Scandinavische zorg minder duur en complex dan Nederlandse zorg
18 april 2019

De langdurige zorg is in Scandinavië niet alleen aanzienlijk minder complex georganiseerd dan in Nederland, het is ook iets goedkoper. Dat zijn twee van de vele opvallende conclusies uit het vergelijkend onderzoek tussen de Nederlandse en Scandinavische zorg.

Blog - 'De vergrijzing houdt je jong'Blog
Blog - 'De vergrijzing houdt je jong'
02 april 2019

Er is veel te doen over de toename van het aantal ouderen in onze samenleving en de krapte op de arbeidsmarkt. Je krijgt de neiging om van schrik te verstijven en niets te doen. Maar misschien is de toekomst niet zo dreigend, als dat we denken.

Persbericht - Kees Donkervoort en René Smit versterken raad van toezichtNieuws
Persbericht - Kees Donkervoort en René Smit versterken raad van toezicht
19 maart 2019

Per 1 april 2019 starten Kees Donkervoort en René Smit als leden van de raad van toezicht van Vilans. Zij volgen Theo Hoppenbrouwers en Kees Bruinstroop op, die vanwege het einde van hun benoemingstermijn aftreden.

Strategische koers - ‘Met kennis samenwerken aan betere zorg’ Nieuws
Strategische koers - ‘Met kennis samenwerken aan betere zorg’
12 februari 2019

Iedereen die te maken heeft met de langdurende zorg moet toegang hebben tot de juiste kennis, in de juiste vorm, waar en hoe hij of zij dat wil. Dat is de kern van de nieuwe strategische koers 2019-2022 die kennisorganisatie Vilans vandaag publiceert.

‘Uitdagingen in de ouderenzorg lossen we niet alleen op’Nieuws
‘Uitdagingen in de ouderenzorg lossen we niet alleen op’
05 februari 2019

Arbeidsmarktkrapte, gebrek aan toekomstbestendig vastgoed, dubbele vergrijzing. Deze en meer complexe vraagstukken zijn onlangs behandeld tijdens Vilans' kennissessie Zó werkt de ouderenzorg.

Vitamines en Olvarit voor nieuwe generatie bestuurders in ouderenzorgBlog
Vitamines en Olvarit voor nieuwe generatie bestuurders in ouderenzorg
11 januari 2019

Bestuurders in zorg en welzijn staan voor een uitdagende opdracht. Die herkennen zowel ervaren bestuurders, als aankomende bestuurders.

Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving over goed leven bij ouderdomNieuws
Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving over goed leven bij ouderdom
10 december 2018

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is een adviestraject gestart over de vraag wat bijdraagt aan een goed leven bij het ouder worden. Tijdens het congres ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’, lichtte RVS-lid Greet Prins dit advies al een klein beetje toe. ‘Hoe ouderen hun ‘derde levensfase’ inrichten is van essentieel belang voor de gehele samenleving.’

Bekijk meer artikelen