Henk Nies
Directeur strategie en ontwikkeling

Henk
Nies

Directeur strategie en ontwikkeling

'Mensen zijn niet hun ziekte of beperking'

Graag pleit ik voor vormen van zorg en ondersteuning in de samenleving zelf. Oplossingen die tussen professioneel en informeel inzitten en die binnen de zorg, maar ook buiten de zorgsector worden aangepakt. Voorbeelden zijn initiatieven van burgers die zelf de zorg en welzijn organiseren en contracteren, zorgruilafspraken tussen mensen in de buurt, bedrijven die mensen met een verstandelijke beperking inzetten of kunstactiviteiten van kwetsbare mensen.

Er moet niet alleen aandacht zijn voor zorg, maar ook voor wonen, werk, deelname aan de samenleving en een gezonde leefstijl. Mensen zijn niet hun ziekte of beperking. Door mensen zo aan te duiden en te behandelen, doe je ze tekort.

Meer met minder

Veel discussies in de zorg gaan over de korte termijn: hoe overleef ik de bezuinigingen? Of hoe kunnen we hetzelfde met minder middelen doen? Maar het moet gaan over hoe we met minder middelen een beter resultaat kunnen bereiken. Dat betekent dat we moeten afschaffen wat niet nodig is en doen wat echt meerwaarde oplevert. Dat klinkt abstract, maar Vilans laat op allerlei manieren zien dat dit kan.

Wapenfeiten van Henk Nies

  • Verantwoordelijk voor organisatie en beleid van de langdurende zorg, samenhang in de zorg en kwaliteitsbeleid.
  • De programma’s het Landelijk Dementieprogramma, Zorg voor Beter en In voor zorg! opgezet.
  • Bijzonder Hoogleraar Organisatie en Beleid van Zorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Artikelen van Henk

Zonder schotten valt er niet te scorenBlog
Zonder schotten valt er niet te scoren
23 juni 2021

Schotten heb je nodig, alleen moet je er veel dynamischer mee omgaan. Lees de blog van Henk Nies en Ludo Glimmerveen.

Henk Nies: ‘Besturen gaat over gedrag en waarden’Blog
Henk Nies: ‘Besturen gaat over gedrag en waarden’
31 mei 2021

Tijdens de pandemie zijn besturingsstructuren en -processen snel ingericht of geactiveerd. Maar veel elementen van goede governance bleven geheel of gedeeltelijk liggen of kwamen in het gedrang. Veel mensen zijn ongezien gebleven. En niet ieders belang werd gehoord, aldus Vilans-directeur Henk Nies.

Henk Nies: Somberheid over houdbare ouderenzorgBlog
Henk Nies: Somberheid over houdbare ouderenzorg
20 april 2021

Henk Nies maakt zich zorgen over de snel groeiende hoeveelheid adviesrapporten over de toekomst van de ouderenzorg en het gebrek aan eenheid en continuïteit in ons landsbestuur.

Gehandicaptenzorgsector: gelijk maar niet hetzelfdeBlog
Gehandicaptenzorgsector: gelijk maar niet hetzelfde
29 maart 2021

De overheid legde mensen en organisaties in de gehandicaptenzorg vorig jaar drastische en algemeen geldende beperkingen op naar aanleiding van de coronacrisis. De sector en de samenleving zijn daar ver in meegegaan.

Henk Nies: ‘Ook van kwetsbare mag je solidariteit verwachten’ Blog
Henk Nies: ‘Ook van kwetsbare mag je solidariteit verwachten’ 
02 maart 2021

Tijdens de coronacrisis wordt veel solidariteit gevraagd naar de kwetsbaren toe. Maar directeur Strategie en ontwikkeling Henk Nies van Vilans denkt dat het ook belangrijk is dat we af en toe ook iets terug mogen vragen van kwetsbaren. ‘Solidariteit komt van twee kanten.’

Verzorgenden IG: onmisbaar maar onzichtbaarBlog
Verzorgenden IG: onmisbaar maar onzichtbaar
05 februari 2021

De verpleeghuizen en de wijkverpleging draaien grotendeels op verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (IG). De beroepsgroep werd in het verleden omschreven als het ‘lelijke jonge eendje van de zorgsector’ en nog steeds voelen ze zich het afvoerputje van de zorg.

Hebben verpleeghuisbewoners geleden onder het bezoekverbod?Blog
Hebben verpleeghuisbewoners geleden onder het bezoekverbod?
07 oktober 2020

De afgelopen week ontstond een welles-nietesdiscussie over de juistheid van de conclusie dat verpleeghuisbewoners niet zouden hebben geleden onder het bezoekverbod. Henk Nies gaat in op de conclusies van dit onderzoek.

‘Beleidsmensen, zorg dat verzorgenden je als mens kennen’Blog
‘Beleidsmensen, zorg dat verzorgenden je als mens kennen’
17 augustus 2020

Het besef dat verzorgenden IG en ander personeel in de zorg moeten meedoen aan de beleidstafel, groeit. Beleidsmensen hebben een belangrijke rol in dit veranderingsproces. Wat kunnen zij doen om verzorgenden te betrekken bij organisatievraagstukken?

Verzorgenden zijn groot(s), die moet je willen horenBlog
Verzorgenden zijn groot(s), die moet je willen horen
17 augustus 2020

Het perspectief en de unieke kennis van verzorgenden IG moet erkend en gehoord worden, stellen Marieke van Wieringen, Henk Nies en Karin Kee. In twee blogs leggen zij uit waarom beleidsmensen dit zouden moeten willen stimuleren en hoe dan.

Samen leren van corona Blog
Samen leren van corona 
23 juli 2020

De afgelopen periode was er een van paniek en hectiek, heroïek en dramatiek, gevolgd door kritiek en maatschappelijke dynamiek. We gingen razendsnel naar een lockdown en krabbelen daar nu langzaam weer uit. Wat hebben we geleerd?

Inclusieve samenleving vraagt meer dan een gebarentolkBlog
Inclusieve samenleving vraagt meer dan een gebarentolk
04 juni 2020

De coronacrisis dwingt tot snelle vernieuwingen, van zorg en samenleving. Een moment om Nederland snel inclusiever te maken. We hebben nog wat in te halen.

Vergeet de onzichtbare slachtoffers van het coronavirus nietBlog
Vergeet de onzichtbare slachtoffers van het coronavirus niet
31 maart 2020

Tijdens de coronacrisis staan de zwaarst getroffen coronapatiënten en hun naasten centraal in alle acties. Maar er is ook een onzichtbare groep coronaslachtoffers. Hoe bieden we hún goede zorg?

Blog - Ouderenzorg vraagt om omdenkenBlog
Blog - Ouderenzorg vraagt om omdenken
26 februari 2020

Het vraagstuk van de ouderenzorg wordt alleen maar groter. Hoe moet het verder? We willen immers voldoende zorg en goede zorg. Kan dat? Zeker, maar we moeten wel gaan omdenken.

Blog - Wat kunnen ouderen zelf doen met hun geschenk?Blog
Blog - Wat kunnen ouderen zelf doen met hun geschenk?
14 januari 2020

Ikzelf sta op het randje van de derde levensfase. Ik heb nog tweeënhalf jaar tot mijn pensionering. Na een groot aantal jaren in de raad van bestuur van Vilans heb ik nu een ‘stapje terug’ gedaan. Maar het is eigenlijk een ‘stapje vooruit’!

Oostenrijkse reportage over Nederlandse ouderenzorgNieuws
Oostenrijkse reportage over Nederlandse ouderenzorg
19 december 2019

Het actualiteitenprogramma WELTjournal van de Oostenrijkse omroep ORF vertoonde deze week een diepgravende reportage over de Nederlandse ouderenzorg.

Blog - Positieve Gezondheid en het goede levenBlog
Blog - Positieve Gezondheid en het goede leven
12 november 2019

Wat vindt Henk Nies zo mooi aan Positieve Gezondheid? Dat het duidelijk maakt dat mensen verschillend naar hun eigen gezondheid kijken en naar die van anderen.

'Kabinet: investeer flink in preventie dementie'Blog
'Kabinet: investeer flink in preventie dementie'
22 oktober 2019

Dementie is niet alleen een nare aandoening, maar ook een dure. Daarom moet het kabinet 2 miljard investeren in preventie. Henk Nies legt uit waarom.

Blog - Het risico van veilige zorgBlog
Blog - Het risico van veilige zorg
08 juli 2019

Ze valt vaak, soms wel drie keer per week. En het levert op zijn minst bont en blauw op, een lelijke wond die slecht geneest en ook al een keer een gebroken heup. Maar met haar 96 jaar wil ze niet naar een zorginstelling. ‘Laat mij maar thuis’. Haar kinderen denken er anders over: die vinden het niet veilig. Wat moet je dan?

Blog - Hard bewijs geen garantie voor de toekomstBlog
Blog - Hard bewijs geen garantie voor de toekomst
12 juni 2019

Is met wetenschappelijk bewijs altijd voldoende aangetoond dat iets werkt? Steeds meer is de context van interventies zeker zo belangrijk. Lees dit blog van Henk Nies over resultaten uit het verleden.

Scandinavische zorg minder duur en complex dan Nederlandse zorgNieuws
Scandinavische zorg minder duur en complex dan Nederlandse zorg
18 april 2019

De langdurige zorg is in Scandinavië niet alleen aanzienlijk minder complex georganiseerd dan in Nederland, het is ook iets goedkoper. Dat zijn twee van de vele opvallende conclusies uit het vergelijkend onderzoek tussen de Nederlandse en Scandinavische zorg.

Bekijk meer artikelen