Henk Nies
Directeur strategie en ontwikkeling

Henk
Nies

Directeur strategie en ontwikkeling

'Mensen zijn niet hun ziekte of beperking'

Graag pleit ik voor vormen van zorg en ondersteuning in de samenleving zelf. Oplossingen die tussen professioneel en informeel inzitten en die binnen de zorg, maar ook buiten de zorgsector worden aangepakt. Voorbeelden zijn initiatieven van burgers die zelf de zorg en welzijn organiseren en contracteren, zorgruilafspraken tussen mensen in de buurt, bedrijven die mensen met een verstandelijke beperking inzetten of kunstactiviteiten van kwetsbare mensen.

Er moet niet alleen aandacht zijn voor zorg, maar ook voor wonen, werk, deelname aan de samenleving en een gezonde leefstijl. Mensen zijn niet hun ziekte of beperking. Door mensen zo aan te duiden en te behandelen, doe je ze tekort.

Meer met minder

Veel discussies in de zorg gaan over de korte termijn: hoe overleef ik de bezuinigingen? Of hoe kunnen we hetzelfde met minder middelen doen? Maar het moet gaan over hoe we met minder middelen een beter resultaat kunnen bereiken. Dat betekent dat we moeten afschaffen wat niet nodig is en doen wat echt meerwaarde oplevert. Dat klinkt abstract, maar Vilans laat op allerlei manieren zien dat dit kan.

Wapenfeiten van Henk Nies

  • Verantwoordelijk voor organisatie en beleid van de langdurende zorg, samenhang in de zorg en kwaliteitsbeleid.
  • De programma’s het Landelijk Dementieprogramma, Zorg voor Beter en In voor zorg! opgezet.
  • Bijzonder Hoogleraar Organisatie en Beleid van Zorg aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Artikelen van Henk

Blog - Het risico van veilige zorgBlog
Blog - Het risico van veilige zorg
08 juli 2019

Ze valt vaak, soms wel drie keer per week. En het levert op zijn minst bont en blauw op, een lelijke wond die slecht geneest en ook al een keer een gebroken heup. Maar met haar 96 jaar wil ze niet naar een zorginstelling. ‘Laat mij maar thuis’. Haar kinderen denken er anders over: die vinden het niet veilig. Wat moet je dan?

Blog - Hard bewijs geen garantie voor de toekomstBlog
Blog - Hard bewijs geen garantie voor de toekomst
12 juni 2019

Is met wetenschappelijk bewijs altijd voldoende aangetoond dat iets werkt? Steeds meer is de context van interventies zeker zo belangrijk. Lees dit blog van Henk Nies over resultaten uit het verleden.

Scandinavische zorg minder duur en complex dan Nederlandse zorgNieuws
Scandinavische zorg minder duur en complex dan Nederlandse zorg
18 april 2019

De langdurige zorg is in Scandinavië niet alleen aanzienlijk minder complex georganiseerd dan in Nederland, het is ook iets goedkoper. Dat zijn twee van de vele opvallende conclusies uit het vergelijkend onderzoek tussen de Nederlandse en Scandinavische zorg.

Blog - 'De vergrijzing houdt je jong'Blog
Blog - 'De vergrijzing houdt je jong'
02 april 2019

Er is veel te doen over de toename van het aantal ouderen in onze samenleving en de krapte op de arbeidsmarkt. Je krijgt de neiging om van schrik te verstijven en niets te doen. Maar misschien is de toekomst niet zo dreigend, als dat we denken.

Persbericht - Kees Donkervoort en René Smit versterken raad van toezichtNieuws
Persbericht - Kees Donkervoort en René Smit versterken raad van toezicht
19 maart 2019

Per 1 april 2019 starten Kees Donkervoort en René Smit als leden van de raad van toezicht van Vilans. Zij volgen Theo Hoppenbrouwers en Kees Bruinstroop op, die vanwege het einde van hun benoemingstermijn aftreden.

Strategische koers - ‘Met kennis samenwerken aan betere zorg’ Nieuws
Strategische koers - ‘Met kennis samenwerken aan betere zorg’
12 februari 2019

Iedereen die te maken heeft met de langdurende zorg moet toegang hebben tot de juiste kennis, in de juiste vorm, waar en hoe hij of zij dat wil. Dat is de kern van de nieuwe strategische koers 2019-2022 die kennisorganisatie Vilans vandaag publiceert.

‘Uitdagingen in de ouderenzorg lossen we niet alleen op’Nieuws
‘Uitdagingen in de ouderenzorg lossen we niet alleen op’
05 februari 2019

Arbeidsmarktkrapte, gebrek aan toekomstbestendig vastgoed, dubbele vergrijzing. Deze en meer complexe vraagstukken zijn onlangs behandeld tijdens Vilans' kennissessie Zó werkt de ouderenzorg.

Vitamines en Olvarit voor nieuwe generatie bestuurders in ouderenzorgBlog
Vitamines en Olvarit voor nieuwe generatie bestuurders in ouderenzorg
11 januari 2019

Bestuurders in zorg en welzijn staan voor een uitdagende opdracht. Die herkennen zowel ervaren bestuurders, als aankomende bestuurders.

Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving over goed leven bij ouderdomNieuws
Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving over goed leven bij ouderdom
10 december 2018

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is een adviestraject gestart over de vraag wat bijdraagt aan een goed leven bij het ouder worden. Tijdens het congres ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’, lichtte RVS-lid Greet Prins dit advies al een klein beetje toe. ‘Hoe ouderen hun ‘derde levensfase’ inrichten is van essentieel belang voor de gehele samenleving.’

Essay - De waarde(n) van waardigheid in de zorgPublicatie
Essay - De waarde(n) van waardigheid in de zorg
04 december 2018

Download dit essay, waarin Vilans-bestuurder Henk Nies de waarden van waardigheid haarscherp uiteenzet.

Briljante Mislukkingen award-Zorg 2018 maakt zorg beterNieuws
Briljante Mislukkingen award-Zorg 2018 maakt zorg beter
05 november 2018

We delen liever onze succesverhalen dan onze leermomenten. Zonde, want het belemmert de innovatie in de zorg. Het Instituut voor Briljante Mislukkingen daagt de samenleving uit door het toegankelijk maken van ervaringen en daar samen van te leren. 

‘Flexibel inspelen op waarden van ouderen’Video
‘Flexibel inspelen op waarden van ouderen’
05 november 2018

Wij moeten in de toekomst flexibel inspelen op de waarden die voor ouderen van belang zijn, omdat de nieuwe generatie veel diverser is en de verschillen groter zijn. Dat zegt bestuurder Henk Nies van Vilans in een vooruitblik op de conferentie ‘Een nieuwe generatie ouderen(zorg)’ eind november.

'Systeemdenken in de zorg is hardnekkig’Interview
'Systeemdenken in de zorg is hardnekkig’
30 oktober 2018

Het gedachtengoed van Keep it simple and short in de uitvoering van de Wlz, heeft de organisatie van de langdurende zorg beïnvloedt. Henk Nies en Adrie van Osch vertellen over KISS.

Werken aan minder regeldruk in verpleeghuizenNieuws
Werken aan minder regeldruk in verpleeghuizen
16 oktober 2018

De verpleeghuissector gaat met 'Thuis in het verpleeghuis' actief aan de slag met maatregelen om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Dat staat in een brief van minister Hugo de Jonge.

Te vaak en te veel vanuit beperkingen gedachtInterview
Te vaak en te veel vanuit beperkingen gedacht
08 oktober 2018

De NZa haakte aan bij het KISS-project, gericht op het versimpelen van de Wlz-uitvoering. Conny Veldhuizen (unitmanager langdurige zorg bij de NZa) licht de ontwikkelingen toe en Irma Harmelink (bestuurder bij Elver) vertelt op haar beurt over de ervaringen met de NZa en het project.

Ken je mij…? Over relatiegerichte zorg en goede samenwerkingBlog
Ken je mij…? Over relatiegerichte zorg en goede samenwerking
27 september 2018

Henk Nies blogt over Hans, voor wie zorgverleners niets meer konden doen. Toen wilde Hans naar huis. Maar thuis zijn werd totaal anders dan hij had gedacht.

Zorgorganisatie Philadelphia en Menzis sluiten kort en simpel contractInterview
Zorgorganisatie Philadelphia en Menzis sluiten kort en simpel contract
26 september 2018

Philadelphia en Menzis hebben een verregaande versimpeling van de Wlz-uitvoering afgesproken. ‘Van meer regels en meer controle is de zorg nog nooit beter geworden.’

Gertrude van den Brink: ‘Er bestaat geen blauwdruk voor goed leiderschap’Interview
Gertrude van den Brink: ‘Er bestaat geen blauwdruk voor goed leiderschap’
20 september 2018

Wij vroegen Gertrude van den Brink, bestuursvoorzitter bij Middin, naar haar visie op goede zorg en inspirerend leiderschap.

Schrijf mee aan een internationale leidraad voor integrale zorg
Schrijf mee aan een internationale leidraad voor integrale zorg
21 augustus 2018

Bent u een academicus op het gebied van integrale zorg? Of hebt u verstand van geïntegreerde zorgoplossingen? Dan wordt u door het redactieteam van harte uitgenodigd om een voorstel voor een schrijfbijdrage in te dienen.

Doodgaan is niet doodgewoonBlog
Doodgaan is niet doodgewoon
03 augustus 2018

Henk Nies pleit voor een preciezer debat over het levenseinde. 'Doodgaan is niet doodgewoon, maar bijzonder,' schrijft hij in zijn blog.

Bekijk meer artikelen