Wouter van den Elsen
Senior communicatieadviseur

Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur

'Verspreiden van kennis als kerntaak'

Zorgen dat de zorg beter werkt is de hoofddoelstelling van Vilans. Met goede teksten, prikkelende nieuwsbrieven en warme media-relaties draag ik hier graag een steentje aan bij. Schrijven over de langdurende zorg is iets wat ik al mijn gehele loopbaan met heel veel plezier en enthousiasme doe. Mijn interesse gaat uit naar zorgvernieuwing en innovatie, knelpunten in wet- en regelgeving en grote maatschappelijke vraagstukken. Ik zet me bij Vilans in om de verpreiding van relevante kennis die de kwaliteit van zorg kan vergoten zo goed mogelijk voor elkaar te brengen.

Wapenfeiten

Na een master politicologie ben ik als zorgredacteur begonnen bij vaktitel Zorgvisie. Daar schreef ik voor het magazine en website, ontwikkelde nieuwe mediaplatformen en bouwde ik het social media beleid uit. Momenteel werk ik aan corporate communicatie naast de raad van bestuur en verzorg ik de communicatie over uiteenlopende thema's en projecten bij Vilans, waaronder vilans.nl.  

Artikelen van Wouter

EHealth: onmisbaar of te moeilijk?Interview
EHealth: onmisbaar of te moeilijk?
02 maart 2021

Er komen steeds meer technologische applicaties op de markt waarmee de zorg ontlast kan worden. Toch wordt eHealth in Nederland nog relatief weinig ingezet ten opzichte van de mogelijkheden die er zijn op dat gebied.

Vilans treedt toe tot Nationale Coalitie tegen EenzaamheidNieuws
Vilans treedt toe tot Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid
01 maart 2021

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem dat door de coronacrisis alleen maar is verergerd. Vilans probeert hier op verschillende manieren oplossingen voor te bieden, onder andere door toe te treden tot de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

De Posten: ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo aan zorg’Publicatie
De Posten: ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo aan zorg’
23 februari 2021

De huidige tijd plaatst ons voor een grote uitdaging. Dit door de vergrijzende samenleving en de wens van mensen om zelfstandig oud te worden en te wonen in een passende thuisomgeving. Er moet veel gebeuren en iedereen kan daarin van betekenis zijn. In de Wijkkrant van Vilans krant leest u hoe.

Kwaliteitsstandaard lost knelpunten prothesezorg opInterview
Kwaliteitsstandaard lost knelpunten prothesezorg op
23 februari 2021

Onlangs is de ‘Kwaliteitsstandaard prothesezorg voor arm- en beenprothesen’ goedgekeurd door het Zorginstituut (ZIN) en opgenomen in het openbaar Register. Dat is een grote stap in het oplossen van een aantal knelpunten in de prothesezorg.

Het dagelijks werk van Vilans in beeld gebrachtVideo
Het dagelijks werk van Vilans in beeld gebracht
15 februari 2021

Wat doet een kennisorganisatie als Vilans zoal in de dagelijkse praktijk? Dit werd zondag 14 februari zichtbaar in het televisieprogramma 'De Helden van Nu’ van SBS6.

Vilans in actie in tv-programma 'De Helden van Nu' op SBS6Nieuws
Vilans in actie in tv-programma 'De Helden van Nu' op SBS6
08 februari 2021

In het televisieprogramma ‘De Helden van Nu’ verrassen presentatoren Kevin Brouwer en Nance Coolen zorginstellingen, ziekenhuizen en lokale helden door heel Nederland. Zondag 14 februari om 16.25 uur zijn bestuurder Mirella Minkman en onderzoeker Henk Herman Nap te zien in de uitzending.

Doe mee aan de JAIN Challenge en bestrijd impact van dementieNieuws
Doe mee aan de JAIN Challenge en bestrijd impact van dementie
08 februari 2021

Met hun nieuwste challenge daagt JAIN ontwikkelaars uit om hun toepassingen tegen de gevolgen van dementie te laten beoordelen. Wordt de uwe benoemd tot beste nieuwe Nederlandse technische systeem?

Digitale dagbesteding belangrijk alternatief (ook ná corona)Publicatie
Digitale dagbesteding belangrijk alternatief (ook ná corona)
26 januari 2021

Vanwege de coronacrisis kan of wil niet iedereen deelnemen aan dagbesteding. Daarom vroeg zorgaanbieder Stichting Aafje aan Vilans de mogelijkheden te verkennen voor digitale dagbesteding als alternatief voor of als aanvulling op fysieke dagbesteding.

Hulpmiddelenwijzer lanceert informatiepagina speciaal voor stomadragersNieuws
Hulpmiddelenwijzer lanceert informatiepagina speciaal voor stomadragers
25 januari 2021

Mensen die een stoma krijgen, moeten veel informatie verwerken. Zeker ook over het grote aanbod van hulpmiddelen dat bestaat. Daarom hebben de Stomavereniging, Nefemed, V&VN, stomaverpleegkundigen en Vilans een nieuw overzicht gepubliceerd van stomamaterialen en -hulpmiddelen op de Vilans Hulpmiddelenwijzer.

Subsidietraject voor effectieve interventies in de VVT (tot 11 februari)Nieuws
Subsidietraject voor effectieve interventies in de VVT (tot 11 februari)
19 januari 2021

Projecten die bijdragen aan betere kwaliteit van zorg in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) kunnen nog tot 11 februari terecht voor subsidie bij onderzoeksorganisatie ZonMw. Het gaat specifiek om het invoeren van nieuwe interventies, werkwijzen, handelingen en producten.

Zorgdilemma’s uit 2020 waar je ook in 2021 nog wakker van kunt liggenPublicatie
Zorgdilemma’s uit 2020 waar je ook in 2021 nog wakker van kunt liggen
05 januari 2021

De zorgsector heeft een ongekend zwaar jaar achter de rug. In moeilijke situaties hebben allerlei zorgprofessionals samen met verwanten en cliënten taaie beslissingen moeten nemen. Om inzicht te geven in de lastigheid van besluitvorming waarin visies en waarden vaak botsen, publiceert Vilans de infographic 'Ethische dilemma’s in de zorg vanuit verschillende perspectieven, in de coronaperiode'.

Inzet Positieve Gezondheid bij dementie en geriatrie onderzochtInterview
Inzet Positieve Gezondheid bij dementie en geriatrie onderzocht
14 december 2020

Hoe wordt Positieve Gezondheid toegepast in de zorgpraktijk bij mensen met dementie en bij mensen met hersenletsel? Voor hun afstudeeronderzoek interviewde Aranka Schouten begeleiders, mantelzorgers en zorgmedewerkers van mensen met dementie en onderzocht Michiko Brands het gebruik van het spinnenwebmodel binnen een geriatrische revalidatieafdeling gespecialiseerd in (Cerebro Vasculair Accident) CVA.

Hoe te leven in coronatijd? Interview met Illya Soffer van Ieder(in)Interview
Hoe te leven in coronatijd? Interview met Illya Soffer van Ieder(in)
10 december 2020

Het advies aan mensen in risicogroepen kwam in het begin van de coronacrisis ruwweg neer op: ‘Bent u kwetsbaar? Ga dan niet naar buiten’. Maar dat is volgens directeur Illya Soffer van belangenorganisatie Ieder(in) natuurlijk niet vol te houden. ‘Zeker niet met een baan en kinderen.’ Op praktische vragen over de handel en wandel van mensen die extra risico lopen bij besmetting, biedt het nieuwe informatiepunt Leven in coronatijd nu antwoorden. En ook naasten en zorgprofessionals kunnen hier terecht met hun vragen.

Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekteNieuws
Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekte
07 december 2020

Vanaf 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking. Maar wat als die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten? Wat betekent dat voor de cliënt zelf en voor diens zorgprofessionals?

Internationale landenvergelijking testbeleid COVID-19 in podcast VoorzorgPodcast
Internationale landenvergelijking testbeleid COVID-19 in podcast Voorzorg
01 december 2020

In de nieuwste aflevering van de podcastreeks Voorzorg van Skipr en Zorgvisie spreekt redacteur Philip van de Poel met Vilans-directeur Henk Nies over de coronamaatregelen in de langdurige zorg in verschillende landen. In de uitzending bieden Rudi Westendorp en Bernadette van den Heuvel het perspectief uit respectievelijk Denemarken en België.

Verschillen in testbeleid COVID-19 tussen Europese landen in kaartPublicatie
Verschillen in testbeleid COVID-19 tussen Europese landen in kaart
19 november 2020

Hoe worden de gevolgen van de pandemie beperkt voor verpleeghuizen in België, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland? Naast de druk op zorgmedewerkers, valt het verschil tussen het testbeleid van overheden ook op.

Erwin Bleumink nieuwe bestuurder VilansNieuws
Erwin Bleumink nieuwe bestuurder Vilans
19 november 2020

Erwin Bleumink is de nieuwe bestuurder bij Vilans, de kennisorganisatie voor de langdurende zorg. Samen met bestuursvoorzitter Mirella Minkman vormt hij de nieuwe raad van bestuur.

De lange weg van het Prader-Willi FondsInterview
De lange weg van het Prader-Willi Fonds
18 november 2020

Ingeborg Hoenders en Gertjan van den Beuken hebben, als oprichters, met het Prader-Willi Fonds een lange weg bewandeld. Van twee ouders die begin jaren negentig ten einde raad waren omdat ze geen goede diagnose konden krijgen voor hun pasgeboren zoontje Max, naar een nominatie voor de ‘Impactprijs Patiëntenperspectief 2020’ voor hun Toolkit PWS.

Nieuw boek brengt zorg voor mensen met beperking in kaartPublicatie
Nieuw boek brengt zorg voor mensen met beperking in kaart
16 november 2020

Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen mensen met een beperking krijgen? Welke wetten regelen dit en wie betaalt wat? De antwoorden en nog veel meer lees je in het nieuwe boek 'Zó werkt de gehandicaptenzorg', boordevol toegankelijke plaatjes en korte bondige tekst.

Volop corona-ondersteuning van Vilans tijdens tweede golfNieuws
Volop corona-ondersteuning van Vilans tijdens tweede golf
10 november 2020

Aan het begin van de coronacrisis in maart heeft Vilans de langdurige zorg ondersteund door kennis over de impact en gevolgen van COVID-19 te verzamelen, verrijken, valideren en te verspreiden. Er staan verschillende vormen van ondersteuning klaar die in deze tweede golf behulpzaam zijn voor zorgprofessionals, cliënten, onderzoekers en mantelzorgers.

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Wouter

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel

Hester Moerman
Hester
Moerman

Online specialist Online specialist

h.moerman@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia Baardman
Saskia
Baardman

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

s.baardman@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Marco Barten
Marco
Barten

Senior medewerker communicatie Senior medewerker communicatie

m.barten@vilans.nl

Bekijk profiel