Wouter van den Elsen
Senior communicatieadviseur

Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur

'Verspreiden van kennis als kerntaak'

Zorgen dat de zorg beter werkt is de hoofddoelstelling van Vilans. Met goede teksten, prikkelende nieuwsbrieven en warme media-relaties draag ik hier graag een steentje aan bij. Schrijven over de langdurende zorg is iets wat ik al mijn gehele loopbaan met heel veel plezier en enthousiasme doe. Mijn interesse gaat uit naar zorgvernieuwing en innovatie, knelpunten in wet- en regelgeving en grote maatschappelijke vraagstukken. Ik zet me bij Vilans in om de verpreiding van relevante kennis die de kwaliteit van zorg kan vergoten zo goed mogelijk voor elkaar te brengen.

Wapenfeiten

Na een master politicologie ben ik als zorgredacteur begonnen bij vaktitel Zorgvisie. Daar schreef ik voor het magazine en website, ontwikkelde nieuwe mediaplatformen en bouwde ik het social media beleid uit. Momenteel werk ik aan corporate communicatie naast de raad van bestuur en verzorg ik de communicatie over uiteenlopende thema's en projecten bij Vilans, waaronder vilans.nl.  

Artikelen van Wouter

Serious game om zorg voor een naaste met dementie te oefenenNieuws
Serious game om zorg voor een naaste met dementie te oefenen
22 juli 2021

Met het informatieve spel ‘DemiZorg’ kun je online oefenen met het zorgen voor een naaste met dementie. DemiZorg is een onderdeel van het eindresultaat van het POSTHCARD-project, waarin Vilans drie jaar lang met internationale partners samenwerkte aan technologische oplossingen voor ouderen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis willen blijven wonen.

Mirjam de Bruin toezichthouder bij kennisorganisatie VilansNieuws
Mirjam de Bruin toezichthouder bij kennisorganisatie Vilans
19 juli 2021

Mirjam de Bruin is deze maand toegetreden tot de raad van toezicht van Vilans, de kennisorganisatie voor de langdurende zorg. De Bruin is mede-oprichter en partner bij Schutjens ♦ De Bruin, een juridisch-strategisch advieskantoor gespecialiseerd in de gezondheidszorg.

Rian van de Schoot: 'Oplossing voor knelpunten thuiszorg ligt klaar'Nieuws
Rian van de Schoot: 'Oplossing voor knelpunten thuiszorg ligt klaar'
12 juli 2021

Het Sociaal en Cultureel Planbureau meldt op NOS.nl dat een deel van de 1,2 miljoen thuiswonende 75-plussers geen goede zorg krijgt wegens ‘hardnekkige’ knelpunten. Vilans-directeur Rian van de Schoot reageert: 'De oplossing voor deze knelpunten is in de maak. De cliënt gaat echt merken dat de zorg integraal wordt geleverd in plaats van vanuit allerlei verschillende eilandjes.'

Is thuis wonen beter of is er nog toekomst voor het verpleeghuis?Podcast
Is thuis wonen beter of is er nog toekomst voor het verpleeghuis?
06 juli 2021

Ouderen die thuis intensief verzorgd worden, leven ongeveer een jaar langer dan ouderen in het verpleegtehuis. Is thuis wonen beter of is er nog steeds toekomst voor het verpleeghuis?

Nieuwe artikelen in Tijdschrift voor Gerontologie en GeriatrieNieuws
Nieuwe artikelen in Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie
07 juni 2021

Beïnvloedt een publiekscampagne de mate van bewustwording van het verminderen van het risico op dementie? En zijn mensen daardoor gemotiveerd voor gedragsverandering? Aanstaande donderdag verschijnt de juni-uitgave van het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie (TGG) met antwoorden op deze vragen.

Burgerinitiatieven belangrijk in nieuw woonakkoord ouderenzorgNieuws
Burgerinitiatieven belangrijk in nieuw woonakkoord ouderenzorg
03 juni 2021

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde vorige week voor een motie voor een nationaal woonzorgakkoord om de wachtlijsten in de ouderenzorg op te lossen. ‘Dat is hard nodig omdat niet alleen het aantal ouderen toeneemt, ook het aantal alleenwonenden stijgt’, aldus directeur Rian van de Schoot van Vilans.

Tirsa Kroon: ‘Jonge mantelzorgers vragen vaak niet om aandacht’Interview
Tirsa Kroon: ‘Jonge mantelzorgers vragen vaak niet om aandacht’
31 mei 2021

De Week van de Jonge Mantelzorger heeft dit jaar het thema #NIETTEMISSEN en gaat over het gegeven dat de impact van opgroeien met iemand met een chronische ziekte, beperking of psychische kwetsbaarheid zeer groot is. Vaak gaat alle aandacht uit naar de zieke in de familie en de gezonde broer of zus wordt ‘gemist’.

📻 ‘Cliënten die het meest gebaat zijn bij digitalisering, bereiken we niet’Interview
📻 ‘Cliënten die het meest gebaat zijn bij digitalisering, bereiken we niet’
20 mei 2021

Uit het recente rapport 'Een eerlijke kans op een gezond leven' van de RVS blijkt dat niet iedereen profiteert van zorginnovaties. EHealth-expert Henk Herman Nap van Vilans spreekt erover in het radioprogramma 'De Late Avond'.

Meer autonomie voor zorgprofessionals door minder regeldrukPublicatie
Meer autonomie voor zorgprofessionals door minder regeldruk
18 mei 2021

Al jaren kampt de zorgsector met personeelstekorten en staan zorgprofessionals onder druk. Het tegengaan van regeldruk kan hier een belangrijke rol spelen zegt Vilans-directeur Anneke Augustinus.

Nationale AI-zorgcursus van startNieuws
Nationale AI-zorgcursus van start
18 mei 2021

Een online leerprogramma over de toepassing van AI (artificiële/kunstmatige intelligentie) in de zorg is afgelopen week gelanceerd. In deze online cursus ontdekken zorgprofessionals wat AI nu eigenlijk is en hoe het de zorg kan helpen.

TOOLOBA en 123Familie winnaars JAIN ChallengeNieuws
TOOLOBA en 123Familie winnaars JAIN Challenge
03 mei 2021

Op woensdag 28 april zijn de winnaars bekendgemaakt van de JAIN Challenge. In de categorie 'Prototype' heeft TOOLOBA gewonnen. In de categorie 'Marktklaarproduct' ging 123Familie er met de prijs vandoor.

4 oplossingen voor domeinoverstijgende samenwerkingNieuws
4 oplossingen voor domeinoverstijgende samenwerking
26 april 2021

Het ministerie van VWS werkt aan een wetswijziging van de Wlz om deze preventieve interventies mogelijk te maken onder de noemer ‘domeinoverstijgende samenwerking’ en vroeg Vilans en anderen te reageren in een consultatie over dit beleid.

Zorggroep Noordwest-Veluwe aan de slag met robot GuardianNieuws
Zorggroep Noordwest-Veluwe aan de slag met robot Guardian
19 april 2021

Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) helpt mee aan het verder ontwikkelen van een geavanceerde zorgrobot in kader van het internationale project Guardian. Vilans-onderzoeker en coördinator Henk Herman Nap: ‘Met de Guardian-robot weet de mantelzorger op afstand waar zijn naaste is gevallen.'

Mirella Minkman: ‘Na het vaccin graag een ander normaal’Interview
Mirella Minkman: ‘Na het vaccin graag een ander normaal’
12 april 2021

Keert het leven van kwetsbare ouderen of van mensen met een beperking weer terug naar dat oude normaal nu er steeds meer kwetsbare mensen gevaccineerd zijn? Over die vraag sprak Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman vorige week in het radioprogramma ‘De Late Avond’.

‘Wet zorg en dwang raakt alles in het leven van een cliënt’Interview
‘Wet zorg en dwang raakt alles in het leven van een cliënt’
06 april 2021

Als het om persoonsgerichte zorg gaat, staat de Wet zorg en dwang (Wzd) centraal. Het behelst niets minder dan de vrijheid van een cliënt versus diens veiligheid. Over de implementatie van de wet spreken we met beleidsmaker Aran Stavers van het ministerie van VWS en implementatie-expert Jeroen Schumacher van Vilans.

Is het spraakgestuurde cliëntendossier de toekomst?Podcast
Is het spraakgestuurde cliëntendossier de toekomst?
01 april 2021

Als zorgprofessionals ergens een broertje dood aan hebben is het registreren. Een spraakgestuurd elektronisch cliëntendossier (ECD) kan in dit opzicht uitkomst bieden, denkt Vitalis Woonzorg Groep. Een eerste proef leert dat niet alleen de medewerkers content zijn, ook de kwaliteit van de rapportage wordt groter en cliënten raken nauwer bij hun eigen zorgproces betrokken.

Corona als bedreiging én kans voor de zorgPublicatie
Corona als bedreiging én kans voor de zorg
30 maart 2021

Hoe hebben organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg zich door de coronacrisis heengeslagen en wat heeft corona bij hen teweeggebracht. Vilans-onderzoekers Marloes Keulemans en Jeanny Engels haalden tijdens de eerste golf ervaringen op over de langdurige zorg in coronatijd.

Langdurige zorg kruipt in Noordwest-Europa langzaam uit coronacrisisNieuws
Langdurige zorg kruipt in Noordwest-Europa langzaam uit coronacrisis
24 maart 2021

Op verzoek van het ministerie van VWS vergelijken wij al sinds maart vorig jaar het coronabeleid in de langdurige zorg van België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. Hoe staat het er nu voor?

Crisis mooie gelegenheid om zorg te ontregelenPublicatie
Crisis mooie gelegenheid om zorg te ontregelen
23 maart 2021

Het merkbaar verminderen van regeldruk in de zorgsector is niet stil komen te liggen als gevolg van COVID-19. Dat schrijft demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport in het voorwoord van de ‘Merkbaarheidsscan 2020 [Ont]Regel de Zorg’.

Resultaten 1 jaar corona-ondersteuning Waardigheid en trots op locatieInterview
Resultaten 1 jaar corona-ondersteuning Waardigheid en trots op locatie
16 maart 2021

Het kwaliteitsprogramma Waardigheid en trots op locatie biedt inmiddels een jaar corona-ondersteuning aan verpleeghuizen. Kennismanager Jennie Mast kijkt terug op een bewogen periode.

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Wouter

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel


Senior medewerker communicatie Senior medewerker communicatie

m.barten@vilans.nl

Bekijk profiel

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel

Hester Moerman
Hester
Moerman

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

h.moerman@vilans.nl

Bekijk profiel

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel