Wouter van den Elsen
Senior communicatieadviseur

Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur

'Verspreiden van kennis als kerntaak'

Zorgen dat de zorg beter werkt is de hoofddoelstelling van Vilans. Met goede teksten, prikkelende nieuwsbrieven en warme media-relaties draag ik hier graag een steentje aan bij. Schrijven over de langdurende zorg is iets wat ik al mijn gehele loopbaan met heel veel plezier en enthousiasme doe. Mijn interesse gaat uit naar zorgvernieuwing en innovatie, knelpunten in wet- en regelgeving en grote maatschappelijke vraagstukken. Ik zet me bij Vilans in om de verpreiding van relevante kennis die de kwaliteit van zorg kan vergoten zo goed mogelijk voor elkaar te brengen.

Wapenfeiten

Na een master politicologie ben ik als zorgredacteur begonnen bij vaktitel Zorgvisie. Daar schreef ik voor het magazine en website, ontwikkelde nieuwe mediaplatformen en bouwde ik het social media beleid uit. Momenteel werk ik aan corporate communicatie naast de raad van bestuur en verzorg ik de communicatie over uiteenlopende thema's en projecten bij Vilans, waaronder vilans.nl.  

Artikelen van Wouter

Subsidietraject voor effectieve interventies in de VVT (tot 11 februari)Nieuws
Subsidietraject voor effectieve interventies in de VVT (tot 11 februari)
19 januari 2021

Projecten die bijdragen aan betere kwaliteit van zorg in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) kunnen nog tot 11 februari terecht voor subsidie bij onderzoeksorganisatie ZonMw. Het gaat specifiek om het invoeren van nieuwe interventies, werkwijzen, handelingen en producten.

Zorgdilemma’s uit 2020 waar je ook in 2021 nog wakker van kunt liggenPublicatie
Zorgdilemma’s uit 2020 waar je ook in 2021 nog wakker van kunt liggen
05 januari 2021

De zorgsector heeft een ongekend zwaar jaar achter de rug. In moeilijke situaties hebben allerlei zorgprofessionals samen met verwanten en cliënten taaie beslissingen moeten nemen. Om inzicht te geven in de lastigheid van besluitvorming waarin visies en waarden vaak botsen, publiceert Vilans de infographic 'Ethische dilemma’s in de zorg vanuit verschillende perspectieven, in de coronaperiode'.

Inzet Positieve Gezondheid bij dementie en geriatrie onderzochtInterview
Inzet Positieve Gezondheid bij dementie en geriatrie onderzocht
14 december 2020

Hoe wordt Positieve Gezondheid toegepast in de zorgpraktijk bij mensen met dementie en bij mensen met hersenletsel? Voor hun afstudeeronderzoek interviewde Aranka Schouten begeleiders, mantelzorgers en zorgmedewerkers van mensen met dementie en onderzocht Michiko Brands het gebruik van het spinnenwebmodel binnen een geriatrische revalidatieafdeling gespecialiseerd in (Cerebro Vasculair Accident) CVA.

Hoe te leven in coronatijd? Interview met Illya Soffer van Ieder(in)Interview
Hoe te leven in coronatijd? Interview met Illya Soffer van Ieder(in)
10 december 2020

Het advies aan mensen in risicogroepen kwam in het begin van de coronacrisis ruwweg neer op: ‘Bent u kwetsbaar? Ga dan niet naar buiten’. Maar dat is volgens directeur Illya Soffer van belangenorganisatie Ieder(in) natuurlijk niet vol te houden. ‘Zeker niet met een baan en kinderen.’ Op praktische vragen over de handel en wandel van mensen die extra risico lopen bij besmetting, biedt het nieuwe informatiepunt Leven in coronatijd nu antwoorden. En ook naasten en zorgprofessionals kunnen hier terecht met hun vragen.

Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekteNieuws
Uitzonderingen mondkapjesplicht voor mensen met beperking of ziekte
07 december 2020

Vanaf 1 december moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in openbare gebouwen. Bijvoorbeeld in winkels, stations, luchthavens of de bibliotheek. Dit geldt in principe ook voor mensen met een ziekte of beperking. Maar wat als die niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten? Wat betekent dat voor de cliënt zelf en voor diens zorgprofessionals?

Internationale landenvergelijking testbeleid COVID-19 in podcast VoorzorgPodcast
Internationale landenvergelijking testbeleid COVID-19 in podcast Voorzorg
01 december 2020

In de nieuwste aflevering van de podcastreeks Voorzorg van Skipr en Zorgvisie spreekt redacteur Philip van de Poel met Vilans-directeur Henk Nies over de coronamaatregelen in de langdurige zorg in verschillende landen. In de uitzending bieden Rudi Westendorp en Bernadette van den Heuvel het perspectief uit respectievelijk Denemarken en België.

Verschillen in testbeleid COVID-19 tussen Europese landen in kaartPublicatie
Verschillen in testbeleid COVID-19 tussen Europese landen in kaart
19 november 2020

Hoe worden de gevolgen van de pandemie beperkt voor verpleeghuizen in België, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland? Naast de druk op zorgmedewerkers, valt het verschil tussen het testbeleid van overheden ook op.

Erwin Bleumink nieuwe bestuurder VilansNieuws
Erwin Bleumink nieuwe bestuurder Vilans
19 november 2020

Erwin Bleumink is de nieuwe bestuurder bij Vilans, de kennisorganisatie voor de langdurende zorg. Samen met bestuursvoorzitter Mirella Minkman vormt hij de nieuwe raad van bestuur.

De lange weg van het Prader-Willi FondsInterview
De lange weg van het Prader-Willi Fonds
18 november 2020

Ingeborg Hoenders en Gertjan van den Beuken hebben, als oprichters, met het Prader-Willi Fonds een lange weg bewandeld. Van twee ouders die begin jaren negentig ten einde raad waren omdat ze geen goede diagnose konden krijgen voor hun pasgeboren zoontje Max, naar een nominatie voor de ‘Impactprijs Patiëntenperspectief 2020’ voor hun Toolkit PWS.

Nieuw boek brengt zorg voor mensen met beperking in kaartPublicatie
Nieuw boek brengt zorg voor mensen met beperking in kaart
16 november 2020

Welke vormen van zorg en ondersteuning kunnen mensen met een beperking krijgen? Welke wetten regelen dit en wie betaalt wat? De antwoorden en nog veel meer lees je in het nieuwe boek 'Zó werkt de gehandicaptenzorg', boordevol toegankelijke plaatjes en korte bondige tekst.

Volop corona-ondersteuning van Vilans tijdens tweede golfNieuws
Volop corona-ondersteuning van Vilans tijdens tweede golf
10 november 2020

Aan het begin van de coronacrisis in maart heeft Vilans de langdurige zorg ondersteund door kennis over de impact en gevolgen van COVID-19 te verzamelen, verrijken, valideren en te verspreiden. Er staan verschillende vormen van ondersteuning klaar die in deze tweede golf behulpzaam zijn voor zorgprofessionals, cliënten, onderzoekers en mantelzorgers.

'Leeromgeving hygiënisch werken’ helpt zorglocaties coronaleed te voorkomenInterview
'Leeromgeving hygiënisch werken’ helpt zorglocaties coronaleed te voorkomen
03 november 2020

De nieuwe online leeromgeving ‘hygiënisch werken’ op leeromgevinghygienischwerken.nl helpt zorglocaties om hygiënisch te werken en onnodig coronaleed te voorkomen. Want goed verzorgen = schoon verzorgen.

Pauline Meurs en Mirella Minkman over de nieuwe generatie ouderenVideo
Pauline Meurs en Mirella Minkman over de nieuwe generatie ouderen
02 november 2020

Op het online congres ‘Een nieuwe generatie ouderen, Langer Thuis’ op 25 november kunt u meepraten over hoe we ons als samenleving daarop voorbereiden. Vorig jaar stonden inspirerende sprekers Pauline Meurs en Mirella Minkman op het podium. Wat waren toen hun onderwerpen?

Nieuw: informatiepunt over corona voor zorgprofessionals én voor cliëntenNieuws
Nieuw: informatiepunt over corona voor zorgprofessionals én voor cliënten
30 oktober 2020

Ouderen, mensen met beperkingen, hun naasten én hun zorgverleners hebben behoefte aan begrijpelijke en toegankelijke informatie over de gevolgen van corona in het persoonlijke leven. Met de start van ons nieuwe informatiepunt bundelen het ministerie van VWS, Ieder(in) en Vilans kennis en informatie vanuit het perspectief van cliënten, naasten en zorgprofessionals. 

Hoogleraar Jan Kremer definieert 'goede persoonsgerichte zorg'Interview
Hoogleraar Jan Kremer definieert 'goede persoonsgerichte zorg'
26 oktober 2020

Naar aanleiding van de voortgangsrapportage over het programma Volwaardig leven reflecteert Jan Kremer, voorzitter van de Kwaliteitsraad van Zorginstituut Nederland, over hoe ‘persoonsgerichte zorg’ als kwaliteitscriterium gewogen kan worden.

Elmer Mulder draagt voorzitterschap RvT Vilans over aan Jolanda BuwaldaInterview
Elmer Mulder draagt voorzitterschap RvT Vilans over aan Jolanda Buwalda
19 oktober 2020

Na een periode van vijf jaar draagt Elmer Mulder het voorzitterschap van de raad van toezicht (RvT) van Vilans over aan RvT-lid Jolanda Buwalda. ‘In turbulente tijden heeft Vilans goed positie gepakt als de landelijke kennisorganisatie voor de langdurige zorg. Ik ga er dan ook met veel vertrouwen van uit dat de raden van toezicht en bestuur steeds de juiste koers zullen blijven houden.’

Vilans tekent manifest - Verpleeghuizen tijdens tweede golf niet weer op slotNieuws
Vilans tekent manifest - Verpleeghuizen tijdens tweede golf niet weer op slot
13 oktober 2020

In een manifest roepen zo’n 70 bestuurders, hoogleraren en andere experts ouderenzorg op om tijdens de tweede golf van het coronavirus niet standaard over te gaan op een algehele sluiting van de verpleeghuizen. Mede-ondertekenaars zijn Mirella Minkman en Henk Nies van Vilans.

Volwaardig leven: eerste resultaten op weg naar persoonsgerichte zorgInterview
Volwaardig leven: eerste resultaten op weg naar persoonsgerichte zorg
12 oktober 2020

Met projecten van het programma ‘Volwaardig leven’ wil het ministerie van VWS de zorg beter laten aansluiten bij de zorgvraag van mensen met een beperking, door middel van persoonsgerichte zorg. Onlangs is de eerste voortgangsrapportage van ‘Volwaardig leven’ gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid.

Kabinet adviseert dragen mondkapjes in verpleeghuizenNieuws
Kabinet adviseert dragen mondkapjes in verpleeghuizen
01 oktober 2020

In heel Nederland wordt zorgmedewerkers en bezoekers in verpleeghuizen aangeraden om preventief mondkapjes te dragen.

Dementiezorg voor Elkaar reageert op Nationale Dementiestrategie 2021-2030Nieuws
Dementiezorg voor Elkaar reageert op Nationale Dementiestrategie 2021-2030
30 september 2020

In een Kamerbrief schrijft Hugo de Jonge van VWS dat zo snel als mogelijk, maar uiterlijk in 2025 alle professionals in elk regionaal dementienetwerk dienen te werken volgens de Zorgstandaard Dementie. Verder stelt hij dat vanaf 2025 elk regionaal dementienetwerk geborgd moet zijn door vastgelegde samenwerkingsafspraken en structurele financiering.

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Wouter

Josien van Dijkhuizen
Josien
van Dijkhuizen

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

j.vandijkhuizen@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia Baardman
Saskia
Baardman

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

s.baardman@vilans.nl

Bekijk profiel

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel

Isha Govaarts
Isha
Govaarts

Senior marketing- en communicatieadviseur Senior marketing- en communicatieadviseur

i.govaarts@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel