Wouter van den Elsen
Senior communicatieadviseur

Wouter
van den Elsen

Senior communicatieadviseur

'Verspreiden van kennis als kerntaak'

Zorgen dat de zorg beter werkt is de hoofddoelstelling van Vilans. Met goede teksten, prikkelende nieuwsbrieven en warme media-relaties draag ik hier graag een steentje aan bij. Schrijven over de langdurende zorg is iets wat ik al mijn gehele loopbaan met heel veel plezier en enthousiasme doe. Mijn interesse gaat uit naar zorgvernieuwing en innovatie, knelpunten in wet- en regelgeving en grote maatschappelijke vraagstukken. Ik zet me bij Vilans in om de verpreiding van relevante kennis die de kwaliteit van zorg kan vergoten zo goed mogelijk voor elkaar te brengen.

Wapenfeiten

Na een master politicologie ben ik als zorgredacteur begonnen bij vaktitel Zorgvisie. Daar schreef ik voor het magazine en website, ontwikkelde nieuwe mediaplatformen en bouwde ik het social media beleid uit. Momenteel werk ik aan corporate communicatie naast de raad van bestuur en verzorg ik de communicatie over uiteenlopende thema's en projecten bij Vilans, waaronder vilans.nl.  

Artikelen van Wouter

TOOLOBA en 123Familie winnaars JAIN ChallengeNieuws
TOOLOBA en 123Familie winnaars JAIN Challenge
03 mei 2021

Op woensdag 28 april zijn de winnaars bekendgemaakt van de JAIN Challenge. In de categorie 'Prototype' heeft TOOLOBA gewonnen. In de categorie 'Marktklaarproduct' ging 123Familie er met de prijs vandoor.

4 oplossingen voor domeinoverstijgende samenwerkingNieuws
4 oplossingen voor domeinoverstijgende samenwerking
26 april 2021

Het ministerie van VWS werkt aan een wetswijziging van de Wlz om deze preventieve interventies mogelijk te maken onder de noemer ‘domeinoverstijgende samenwerking’ en vroeg Vilans en anderen te reageren in een consultatie over dit beleid.

Zorggroep Noordwest-Veluwe aan de slag met robot GuardianNieuws
Zorggroep Noordwest-Veluwe aan de slag met robot Guardian
19 april 2021

Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) helpt mee aan het verder ontwikkelen van een geavanceerde zorgrobot in kader van het internationale project Guardian. Vilans-onderzoeker en coördinator Henk Herman Nap: ‘Met de Guardian-robot weet de mantelzorger op afstand waar zijn naaste is gevallen.'

Mirella Minkman: ‘Na het vaccin graag een ander normaal’Interview
Mirella Minkman: ‘Na het vaccin graag een ander normaal’
12 april 2021

Keert het leven van kwetsbare ouderen of van mensen met een beperking weer terug naar dat oude normaal nu er steeds meer kwetsbare mensen gevaccineerd zijn? Over die vraag sprak Vilans-bestuursvoorzitter Mirella Minkman vorige week in het radioprogramma ‘De Late Avond’.

‘Wet zorg en dwang raakt alles in het leven van een cliënt’Interview
‘Wet zorg en dwang raakt alles in het leven van een cliënt’
06 april 2021

Als het om persoonsgerichte zorg gaat, staat de Wet zorg en dwang (Wzd) centraal. Het behelst niets minder dan de vrijheid van een cliënt versus diens veiligheid. Over de implementatie van de wet spreken we met beleidsmaker Aran Stavers van het ministerie van VWS en implementatie-expert Jeroen Schumacher van Vilans.

Is het spraakgestuurde cliëntendossier de toekomst?Podcast
Is het spraakgestuurde cliëntendossier de toekomst?
01 april 2021

Als zorgprofessionals ergens een broertje dood aan hebben is het registreren. Een spraakgestuurd elektronisch cliëntendossier (ECD) kan in dit opzicht uitkomst bieden, denkt Vitalis Woonzorg Groep. Een eerste proef leert dat niet alleen de medewerkers content zijn, ook de kwaliteit van de rapportage wordt groter en cliënten raken nauwer bij hun eigen zorgproces betrokken.

Corona als bedreiging én kans voor de zorgPublicatie
Corona als bedreiging én kans voor de zorg
30 maart 2021

Hoe hebben organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg zich door de coronacrisis heengeslagen en wat heeft corona bij hen teweeggebracht. Vilans-onderzoekers Marloes Keulemans en Jeanny Engels haalden tijdens de eerste golf ervaringen op over de langdurige zorg in coronatijd.

Langdurige zorg kruipt in Noordwest-Europa langzaam uit coronacrisisNieuws
Langdurige zorg kruipt in Noordwest-Europa langzaam uit coronacrisis
24 maart 2021

Op verzoek van het ministerie van VWS vergelijken wij al sinds maart vorig jaar het coronabeleid in de langdurige zorg van België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Nederland. Hoe staat het er nu voor?

Crisis mooie gelegenheid om zorg te ontregelenPublicatie
Crisis mooie gelegenheid om zorg te ontregelen
23 maart 2021

Het merkbaar verminderen van regeldruk in de zorgsector is niet stil komen te liggen als gevolg van COVID-19. Dat schrijft demissionair minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport in het voorwoord van de ‘Merkbaarheidsscan 2020 [Ont]Regel de Zorg’.

Resultaten 1 jaar corona-ondersteuning Waardigheid en trots op locatieInterview
Resultaten 1 jaar corona-ondersteuning Waardigheid en trots op locatie
16 maart 2021

Het kwaliteitsprogramma Waardigheid en trots op locatie biedt inmiddels een jaar corona-ondersteuning aan verpleeghuizen. Kennismanager Jennie Mast kijkt terug op een bewogen periode.

Domeinoverstijgend samenwerken flinke stap dichterbijNieuws
Domeinoverstijgend samenwerken flinke stap dichterbij
08 maart 2021

Uit een onlangs gepubliceerde Kamerbrief en een flankerend rapport van Significant, blijkt dat experimenten met domeinoverstijgend samenwerken zeer hoopvolle oplossingsrichtingen bieden. Vilans-expert Sandra Dahmen en René van het Erve, themacoördinator Domeinoverstijgende Samenwerking van het programma ‘Waardigheid en trots.

EHealth: onmisbaar of te moeilijk?Interview
EHealth: onmisbaar of te moeilijk?
02 maart 2021

Er komen steeds meer technologische applicaties op de markt waarmee de zorg ontlast kan worden. Toch wordt eHealth in Nederland nog relatief weinig ingezet ten opzichte van de mogelijkheden die er zijn op dat gebied.

Vilans treedt toe tot Nationale Coalitie tegen EenzaamheidNieuws
Vilans treedt toe tot Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid
01 maart 2021

Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem dat door de coronacrisis alleen maar is verergerd. Vilans probeert hier op verschillende manieren oplossingen voor te bieden, onder andere door toe te treden tot de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid.

De Posten: ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo aan zorg’Publicatie
De Posten: ‘Een onsje welzijn scheelt een kilo aan zorg’
23 februari 2021

De huidige tijd plaatst ons voor een grote uitdaging. Dit door de vergrijzende samenleving en de wens van mensen om zelfstandig oud te worden en te wonen in een passende thuisomgeving. Er moet veel gebeuren en iedereen kan daarin van betekenis zijn. In de Wijkkrant van Vilans krant leest u hoe.

Kwaliteitsstandaard lost knelpunten prothesezorg opInterview
Kwaliteitsstandaard lost knelpunten prothesezorg op
23 februari 2021

Onlangs is de ‘Kwaliteitsstandaard prothesezorg voor arm- en beenprothesen’ goedgekeurd door het Zorginstituut (ZIN) en opgenomen in het openbaar Register. Dat is een grote stap in het oplossen van een aantal knelpunten in de prothesezorg.

Het dagelijks werk van Vilans in beeld gebrachtVideo
Het dagelijks werk van Vilans in beeld gebracht
15 februari 2021

Wat doet een kennisorganisatie als Vilans zoal in de dagelijkse praktijk? Dit werd zondag 14 februari zichtbaar in het televisieprogramma 'De Helden van Nu’ van SBS6.

Vilans in actie in tv-programma 'De Helden van Nu' op SBS6Nieuws
Vilans in actie in tv-programma 'De Helden van Nu' op SBS6
08 februari 2021

In het televisieprogramma ‘De Helden van Nu’ verrassen presentatoren Kevin Brouwer en Nance Coolen zorginstellingen, ziekenhuizen en lokale helden door heel Nederland. Zondag 14 februari om 16.25 uur zijn bestuurder Mirella Minkman en onderzoeker Henk Herman Nap te zien in de uitzending.

Digitale dagbesteding belangrijk alternatief (ook ná corona)Publicatie
Digitale dagbesteding belangrijk alternatief (ook ná corona)
26 januari 2021

Vanwege de coronacrisis kan of wil niet iedereen deelnemen aan dagbesteding. Daarom vroeg zorgaanbieder Stichting Aafje aan Vilans de mogelijkheden te verkennen voor digitale dagbesteding als alternatief voor of als aanvulling op fysieke dagbesteding.

Hulpmiddelenwijzer lanceert informatiepagina speciaal voor stomadragersNieuws
Hulpmiddelenwijzer lanceert informatiepagina speciaal voor stomadragers
25 januari 2021

Mensen die een stoma krijgen, moeten veel informatie verwerken. Zeker ook over het grote aanbod van hulpmiddelen dat bestaat. Daarom hebben de Stomavereniging, Nefemed, V&VN, stomaverpleegkundigen en Vilans een nieuw overzicht gepubliceerd van stomamaterialen en -hulpmiddelen op de Vilans Hulpmiddelenwijzer.

Subsidietraject voor effectieve interventies in de VVT (tot 11 februari)Nieuws
Subsidietraject voor effectieve interventies in de VVT (tot 11 februari)
19 januari 2021

Projecten die bijdragen aan betere kwaliteit van zorg in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) kunnen nog tot 11 februari terecht voor subsidie bij onderzoeksorganisatie ZonMw. Het gaat specifiek om het invoeren van nieuwe interventies, werkwijzen, handelingen en producten.

Bekijk meer artikelen

In team Marketing en communicatie met Wouter

Marco Barten
Marco Barten

Senior medewerker communicatie Senior medewerker communicatie

Bekijk profiel

Hester Moerman
Hester
Moerman

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

h.moerman@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia ter Kuile
Saskia
ter Kuile

Vakgroepleider Marketing en Communicatie Vakgroepleider Marketing en Communicatie

s.terkuile@vilans.nl

Bekijk profiel

Elske Hijlkema
Elske
Hijlkema

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

e.hijlkema@vilans.nl

Bekijk profiel

Karen Jansen
Karen
Jansen

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

k.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Renate Kuijsten
Renate
Kuijsten

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

r.kuijsten@vilans.nl

Bekijk profiel

Gerard Baas
Gerard
Baas

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

g.baas@vilans.nl

Bekijk profiel

Mieke Wobben
Mieke
Wobben

Communicatieadviseur Communicatieadviseur

m.wobben@vilans.nl

Bekijk profiel

José Jansen
José
Jansen

Senior marketing & communicatieadviseur Senior marketing & communicatieadviseur

j.jansen@vilans.nl

Bekijk profiel

Marcel Klein
Marcel
Klein

Senior communicatiemedewerker Senior communicatiemedewerker

m.klein@vilans.nl

Bekijk profiel

Noortje van der Zeijden
Noortje
van der Zeijden

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

n.vanderzeijden@vilans.nl

Bekijk profiel

Jan Willem Bloemen
Jan Willem
Bloemen

Senior communicatieadviseur Senior communicatieadviseur

j.bloemen@vilans.nl

Bekijk profiel

Saskia Baardman
Saskia
Baardman

Communicatiemedewerker Communicatiemedewerker

s.baardman@vilans.nl

Bekijk profiel